StoryEditor

Utečenci na severe Nemecka mrznú v stanoch. Zapálime ich, vyhrážajú sa

18.10.2015, 18:06
So zimou prišli aj nové problémy pre utečencov. Napätie v nemeckých táboroch rastie.

Na utečenecké centrá pri Severnom mori začína doliehať zima. Ich obyvateľom v stanoch často nefunguje kúrenie, oblečenie i postele im zvlhli, na jedlo sa veľakrát stoja dlhé rady v daždi. Dočasnými prístreškami sa rozlieha kašeľ, ale aj nadávky. Riaditeľke jedného z táborov sa už rozzúrený migrant vyhrážal so stoličkou v ruke.

Ešte pred niekoľkými dňami boli vysídlenci vďační, že ich Nemci po dlhej ceste prijali, starajú sa o nich a cesta do Európy tak nebola zbytočná. Pobyt v provizórnych utečeneckých centrách však mnohým z nich ukazuje, že nový život môže byť o poznanie zložitejší, než čakali, píše portál iDNES.cz.

"Tesne pred zrútením"

Keď ich príbytky pred niekoľkými dňami zasypal prvý sneh, pre mnohých utečencov to bolo milé prekvapenie - ľudia z Blízkeho východu na neho nie sú zvyknutí, niektoré deti tak zažili svoju prvú guľovačku. Blížiaca sa zima, klesajúce teploty a daždivé jesenné počasie im však ukazujú, že v nasledujúcich mesiacoch budú musieť počítať s mrazom a vlhkosťou.

Tri stovky obyvateľov dočasného utečeneckého centra na severovýchode Hamburgu sa pritom tiesnia v stanoch, kde podľa reportérov denníka Die Welt takmer nikdy nefunguje kúrenie. Oblečenie a periny utečencom zvlhli, zatuchnutým vzduchom sa šíri chrípka a ďalšie choroby, obyvatelia sú zúfalí a nemajú ďaleko k silným slovám - alebo dokonca činom.

"Niektorí vysídlenci sa už vyhrážali, že svoje stany zapália, aby sa z nich dostali von," opísal náladu medzi migrantmi Torben Schiffer, ktorý do tábora jazdí pomáhať. Pre ženy a deti totiž mestské ministerstvo vnútra nechalo priviezť aspoň stavebné bunky, ktoré sa dajú ľahšie vykúriť. Ostatní by radi úrady donútili, aby sa na nich s novým prístreškom myslelo tiež.

Podobne vyhrotená situácia panuje aj v provizórnom utečeneckom centre Schnackenburgallee, ktoré je s kapacitou 3 300 migrantov najväčším táborom na území Hamburgu.

Miestna polícia podľa verejnoprávneho rádia NDR vydala správu o tom, že utečenecké stredisko  je "tesne pred zrútením", pretože medzi obyvateľmi panuje "vysoko výbušná nálada".

Policajná správa podľa rozhlasu nebola určená verejnosti, unikla však do redakcie denníka Hamburger Abendblatt. Policajti sa k nej nechcú vyjadrovať, interné materiály zásadne nekomentujú. Bezútešnú situáciu v utečeneckom centre však potvrdzuje jeho riaditeľka.

Sedíme na sude pušného prachu, volajú pracovníci táborov

"Sedíme tu na sude pušného prachu. Domnievame sa, že to čoskoro ešte eskaluje. Za ďalší vývoj už tu nemôžeme zodpovedať," opísala vedúca utečeneckého centra Schnackenburgallee. Sama už podľa magazínu Focus čelila útoku rozčúleného migranta, ktorý sa jej vyhrážal so stoličkou v ruke. Skupina ďalších nespokojných utečencov sa zase pokúsila vtrhnúť do kancelárií, kde sídli vedenie tábora.

Stany, v ktorých utečenci trpia zimou, zvyčajne stoja v prvotných prijímacích centrách - nemecky sa im hovorí Erstaufnahmeeinrichtung. Vysídlenci do nich mieria bezprostredne potom, čo nemecké úrady zaregistrujú ich žiadosť o azyl. V provizórnych podmienkach, kde viac obyvateľov zdieľa jednu väčšiu miestnosť, stavebnú bunku či stan, čakajú na vybavenie žiadosti. Neskôr sa môžu dostať do štandardného utečeneckého zariadenia, kde sú životné podmienky lepšie.

Prijímacie centrá fungujú v každej spolkovej krajine Nemecka, utečencov do nich úrady rozvážajú podľa takzvaného königsteinského kľúča. Každá krajina musí prijať určité percento utečencov v závislosti na počte obyvateľov a daňových výnosov z minulých rokov.

Štandardná kapacita prijímacích centier je však počas tohtoročnej utečenecké krízy beznádejne vyčerpaná, vláda navyše tento rok očakáva až 800 tisíc žiadateľov o azyl. Spolkové krajiny sa preto snažia narýchlo zriaďovať nové tábory, kde sú podmienky pre život utečencov o poznanie horšie.

Niektoré krajiny pre žiadateľov o azyl vyprázdňujú vojenské objekty, inde ich štát posiela napríklad do opustených obchodných centier. Mnohé mestá tento rok vyhradila utečencom školské telocvične a mestské športové haly, v ďalších vysídlenci žijú v stanoch a stavebných bunkách.


 

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 04 - Modified: 2024-04-22 09:43:11 - Feat.: - Title: Minulý víkend v plavkách, tento snežilo. Apríl sa naozaj zbláznil, aké nás čaká počasie ďalšie dni? 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 16:37