StoryEditor

Slovákov sledovali viac než Maďarov a Čechov

13.06.2013, 00:00
O sledovanie Slovákov cez internet mali USA väčší záujem než o drobnohľad nad Českom.

Potvrdzuje to mapa sledovacích praktík tajných služieb USA, ktorú zverejnil britský denník The Guardian. Ten ju získal vďaka historicky najväčšiemu úniku prísne tajných informácií v USA.

Prestupište teroristov
Americká tajná služba NSA a federálny úrad pre vyšetrovanie FBI pomocou veľkých internetových spoločností sledovali len počas tohtoročného marca celosvetovo takmer 100 miliárd správ na webe. Zlomok z toho tvorilo aj zbieranie mailov, videí, fotiek, dokumentov či kontaktov ľudí na Slovensku.

Obavy z terorizmu či pašovania zbraní. To sú podľa expertov hlavné dôvody, prečo sa v hľadáčiku tajných služieb USA mohli ocitnúť aj ľudia na Slovensku. „Jedným z dôvodov, prečo sme pre tajné služby USA o čosi atraktívnejší cieľ než Maďari či Česi, je to, že Slovensko sa považuje za tranzitnú krajinu teroristov. USA si zrejme vyhodnotili správy, ktoré Slovensko považujú za štát, kde treba takýchto ľudí sledovať,“ potvrdil pre HN bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Podľa neho to, že sme prestupnou stanicou mnohých zločincov a radikálov, naznačovali v minulosti najmä zverejnené správy Slovenskej informačnej služby.
Dôvodom však môžu byť aj iné hrozby. „USA mohli takto sledovať moslimov žijúcich v strednej Európe. Tiež extrémistov, ľudí napojených na predaj drog či na pašovanie zbraní. Cez web si mohli preverovať napríklad aj slovenské firmy, ktoré vyvážajú zbrane,“ povedal pre HN bývalý náčelník českej vojenskej rozviedky Andor Šándor.
Naša tajná služba správy Guardianu nekomentuje. „Zásadne sa nevyjadrujeme k neraz neovereným a neoveriteľným informáciám zahraničných médií, navyše, ak sa týkajú partnerov SIS,“ reagoval pre HN jej hovorca Branislav Zvara.

Moslimovia či extrémisti
SIS podľa Zvaru najčastejšie spolupracuje nielen so spravodajskými službami USA, ale aj Británie, Francúzska či Nemecka. Sama sledovanie webovej komunikácie u ľudí na Slovensku využíva len výnimočne. Vždy len so súhlasom sudcu.

O špehovaní ľudí pritom naše tajné služby podľa expertov vôbec nemuseli vedieť, ani ho odsúhlasiť. „Spojené štáty na sledovanie v každom prípade nepotrebovali súhlas SIS, pretože spolupracovali priamo s veľkými internetovými spoločnosťami,“ potvrdil pre HN Šándor.

Kontá na serveroch ako Google, Facebook, Yahoo, Skype či YouTube má totiž množstvo Slovákov. Všetky vymenované spoločnosti pritom figurujú na čiernom zozname od bývalého technika CIA Edwarda Snowdena, ktorý celú aféru úniku tajných informácií odštartoval. Verejnosť sa o nej dozvedela vďaka reportérovi Guardianu Glennovi Greenwaldovi. Oľga Gluštíková

01 - Modified: 2004-11-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Únia žiada WTO o zrušenie odvetných sankcií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:09