StoryEditor

Irán je pripravený na rozhovory o jadrovom programe

22.09.2013, 13:45
Autor:
TASRTASR

Iránsky prezident Hasan Rúhání (na snímke) dnes, deň pred cestou na Valné zhromaždenie OSN v New Yorku, vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na rozhovory o svojom spornom jadrovom programe so Západom.


Rúhání chce cestu podľa vlastných slov využiť na snahu o dohodu na novom kole rokovaní o nukleárnom programe. Budúci týždeň sa na VZ OSN zúčastní aj prezident USA Barack Obama, čo by mohlo byť príležitosťou na prvé stretnutie lídrov oboch krajín po vyše troch desaťročiach, uviedla tlačová agentúra AP.


"Irán je pripravený na rokovania a rozhovory so Západom," povedal Rúhání vo vystúpení na vojenskej prehliadke pri príležitosti 33. výročia napadnutia Iránu Irakom v roku 1980, ktoré vyvolalo ničivú osemročnú vojnu.

Nový iránsky prezident tiež zdôraznil, že svet by mal akceptovať právo jeho krajiny na jadrový program a Spojené štáty vzdať hrozby vojenského útoku proti nemu. Západ sa obáva, že islamská republika môže v rámci programu vyvíjať jadrové zbrane, čo Rúhání znova poprel.
Rúhání presadzuje zlepšenie vzťahov so Západom s nádejou, že to povedie k zmierneniu sankcií voči jeho krajine. Na možné ťažkosti pri tomto úsilí, na ktoré môže naraziť na domácej scéne, poukázalo dnešné vyhlásenie elitných Revolučných gárd. Tie varovali pred hrozbami v súvislosti s kontaktmi s americkými predstaviteľmi.

"Vzhľadom na historické skúsenosti je potrebné, aby diplomatický aparát našej krajiny opatrne a skepticky monitoroval správanie predstaviteľov Bieleho domu, aby boli spravodlivé požiadavky našej krajiny uznané a rešpektované," citovala z vyhlásenia gárd agentúra Reuters.


Vyhlásenie prišlo niekoľko dní po tom, ako iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí a Rúhání stúpencom tvrdej línie v bezpečnostným silách odkázali, že sa nemajú miešať do politiky, aby nezmarili snahu novej vlády o vyriešenie nukleárneho sporu.

Nové rokovania o jadrovom programe so svetovými veľmocami povedie iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, informovala dnes tlačová agentúra Fars.


Zatiaľ oficiálne nepotvrdená správa je v súlade so všeobecným očakávaním, že umiernený pragmatik Zaríf nahradí v citlivej úlohe hlavného vyjednávača konzervatívca Saída Džalílího, ktorého západní partneri na rozhovoroch vnímali ako nekompromisného ideológa.


Podľa správy Fars sa Zaríf má v New Yorku v pondelok stretnúť so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou, ktorá vedie rokovania s Iránom v mene piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecka, pričom stretnutie zástupcov Iránu a šestice veľmocí je "pravdepodobné" v stredu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:57