StoryEditor

Obama: USA musia byť vedúcou svetovou mocnosťou

28.05.2014, 18:44
Autor:
tasr, stltasr, stl

Americký prezident Barack Obama dnes v prejave o smerovaní zahraničnej politiky USA vyhlásil, že Spojené štáty musia byť vedúcou svetovou mocnosťou, ale mali by zaujať zdržanlivý postoj v otázke ďalších vojenských operácií v zahraničí.

Spojené štáty sa podľa Obamu síce spamätávajú z dlho trvajúceho obdobia vojen, no uberať sa politikou izolacionizmu nie je v 21. storočí podľa neho na mieste.

USA sú podľa Obamu vždy silnejšie, keď nekonajú osamotene. Zároveň ale podotkol, že vždy nastanú aj opačné situácie, keď bude nevyhnutné siahnuť k použitiu sily.

"Spojené štáty použijú vojenskú silu, v prípade nevyhnutnosti aj jednostranne, ak to budú vyžadovať ich kľúčové záujmy, ak budú ohrození naši občania, ak bude ohrozené ich živobytie alebo bezpečnosť našich spojencov," povedal Obama v prejave k novým absolventom Americkej vojenskej akadémie vo West Pointe.

Zdôraznil však, že nebude posielať amerických vojakov do zahraničia len preto, že sa niekde vo svete vyskytol problém, ktorý treba riešiť. Ani preto, aby umlčal kritikov, ktorí považujú vojenskú intervenciu za jediný spôsob, ako demonštrovať silu USA.

Obama tiež povedal, že Spojené štáty budú v záujme vlastnej ochrany pokračovať v používaní bezpilotných lietadiel pri operáciách proti osobám podozrivým z terorizmu v krajinách, ako sú Jemen a Somálsko. Takéto útoky by sa však nemali podľa amerického prezidenta diať, len keď bude úplná istota, že pri nich neprídu o život civilisti. Celý program používania bezpilotných lietadiel by mal podľa Obamu prebiehať transparentnejším spôsobom.

Hlavnou priamou hrozbou pre USA zostáva podľa Obamu terorizmus, i keď sa zmenil zdroj hrozby - od centralizovanej siete al-Káida prešiel skôr k jej rôznym regionálnym odnožiam. Preto je potrebné zmeniť taktiku boja: namiesto rozsiahlych vojenských operácií by mala mať prioritu spolupráca s krajinami, kde chcú teroristi nájsť svoje základne pre činnosť.

V súvislosti s vyše tri roky trvajúcou občianskou vojnou v Sýrii, ktorá si už podľa aktivistov vyžiadala 160.000 obetí, Obama povedal, že chce v spolupráci s americkým Kongresom zintenzívniť podporu pre sýrsku opozíciu vrátane výcviku bojovníkov tzv. Slobodnej sýrskej armády. Výraznejšiu pomoc by mali dostať aj susedia Sýrie - Jordánsko, Libanon, Turecko a Irak - ktorí zažívajú nápor utečencov zo Sýrie a obávajú sa rozšírenia terorizmu do ich vlastí.

V súvislosti s Afganistanom a plánovaným odsunom amerických vojakov z tejto ázijskej krajiny si Obama vyslúžil potlesk kadetov, keď povedal, že môžu byť vôbec prvými absolventmi po roku 2001, ktorí nebudú vyslaní do Iraku či Afganistanu.

01 - Modified: 2006-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najviac peňazí skončí na strednom Slovensku
01 - Modified: 2023-06-23 12:50:31 - Feat.: - Title: Ponorka Titan dostala viac pozornosti ako stovky nezvestných migrantov. Obama kritizuje ignoráciu 02 - Modified: 2023-03-30 18:59:24 - Feat.: - Title: Muskov profil sa stal najsledovanejším na Twitteri, predbehol Obamu 03 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 04 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 05 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:58