StoryEditor

Babiš si dal výpoveď. Končí vo vedení Agrofertu

20.01.2014, 16:49
Autor:
iDnesiDnes
Predseda strany ANO si sám spísal výpoveď preto, aby nebol ako budúci šéf ministerstva financií v konflikte záujmov. Majiteľom spoločnosti zostáva.

Šéf strany ANO a budúci minister financií v českej vláde Andrej Babiš končí vo vedení svojej firmy Agrofert (spoločnosť je vlastníkom vydavateľa Hospodárskych novín, spoločnosti Ecopress). Miliardár zostane len v charitatívnej nadácii skupiny. Informoval o tom na svojom blogu na serveri iDNES.cz.

Babiš si sám spísal výpoveď preto, aby nebol ako budúci šéf ministerstva financií v konflikte záujmov. Na blogu opísal svoje pocity z neobvyklého ukončenia práce. „V pondelok 20. januára som si sám podpísal výpoveď, čo bol zvláštny pocit. Moje meno musí zmiznúť zo všetkých registrov, zbavujem sa podpisových práv, členstva v predstavenstvách a dozorných radách,“ napísal vlastník skupiny Agrofert.

Jednu funkciu si však chce zachovať, a to členstvo v dozornej rade Nadácie Agrofert, ktorá prispieva na charitatívne projekty. „Čo mi snáď už nikto ako konflikt záujmov vyčítať nebude,“ dodal na blogu.

Zákon o konflikte záujmov prikazuje odísť z vedenia firiem do tridsiatich dní po prijatí verejnej funkcie, pán Babiš tak urobil v predstihu,“ uviedol hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.


Prečítajte si aj: Babiš kúpil najväčšiu pekáreň v Bratislave


 

Agrofert má riadiť šéf chemičky Deza
Dozorná rada koncernu zvolí nového šéfa predstavenstva 23. januára. Podľa predchádzajúcich Babišových vyjadrení by sa mal vedenia ujať Zbyněk Průša, ktorý v súčasnosti šéfuje chemičke Deza.

 

Do impéria Agrofert patrí vyše dvesto firiem, ktoré pôsobia hlavne v poľnohospodárstve, potravinárstve a v chemickom priemysle. Predvlani vstúpila skupina do lesníckeho a drevárskeho priemyslu a pôsobí aj v médiách, okrem vydavateľstva Ecopress vlastní aj vydavateľstvo MAFRA, ktoré vydáva aj MF DNES a idnes.cz.

Do skupiny Agrofert okrem iného patria chemičky Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie,Preol, slovenské Duslo a nemecká SKW Piesteritz, ďalej desiatky spoločností zaoberajúcich sa obchodom s komoditami ,hnojivami, pesticídmi, semenami alebo poľnohospodárskou technikou a firmy poľnohospodárskej prvovýroby.

Z potravinárskych firiem patria Agrofertu mliekarne Olma a Hlinsko, mäsozávod Kostelecké údeniny, Masna Kroměříž, Krahulík - mäsozávod Krahulčí, pekárne Penam a dve maďarské pekárne. Najnovšie k nim Babiš pridal tiež slovenskú firmu Prvá Bratislavská Pekárenská, ktorú kúpil cez sprostredkovateľa, aby nemusel žiadať o povolenie tamojší protimonopolný úrad. Slovenský Protimonopolný úrad totiž Babišovi zamietol v minulosti prevzatia skupiny United Bakeries, do ktorej slovenská pekáreň pôvodne patrila.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Väčšina Slovákov víta zrušenie vojenčiny
01 - Modified: 2024-01-12 11:00:19 - Feat.: - Title: Český protimonopolný úrad povolil Kaprainu kúpiť Mafru a Synthesiu, rozhodnutie nie je právoplatné 02 - Modified: 2023-10-27 12:05:20 - Feat.: - Title: Český holding Agrofert kupuje rumunského obchodníka s obilím East Grain 03 - Modified: 2023-09-15 14:08:00 - Feat.: - Title: Agrofert vyzval českého premiéra Fialu, aby skupinu vynechal zo svojich vyjadrení 04 - Modified: 2023-09-01 12:28:02 - Feat.: - Title: Stratégie a celé vydavateľstvo Mafra Slovakia budú mať nového majiteľa 05 - Modified: 2023-09-01 12:56:45 - Feat.: - Title: Vydavateľ Hospodárskych novín bude mať nového majiteľa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:06