StoryEditor

Imidž Kyjeva majú zachrániť cudzinci. Ukrajinu povedie Američanka aj Gruzínec

03.12.2014, 23:00
Ukrajinský parlament v utorok definitívne schválil zloženie novej vlády.

Ukrajinský parlament sa schválením novej vlády postaral o európsky unikát. Na tri kľúčové posty v novom kabinete zasadnú cudzinci. Pôvodom Američanka, Gruzínec a Litovčan tak preto narýchlo získali ukrajinské občianstvo. Podľa Kyjeva sa krajina musí učiť od zahraničia, ako sa vyhnúť bankrotu a rozbujnenému úplatkárstvu. Tento postup je podľa politológov v európskom regióne raritou. „Samozrejme, je to dokladom mimoriadnej situácie, ktorá na Ukrajine vládne. Tento výber navyše hovorí aj o tom, že pre novú garnitúru je dôležitá elita a chcú v nej mať naozaj preverených ľudí,“ komentuje český politológ Vít Dočkal.

Američanka ako záruka pre veriteľov

Ministerkou financií ukrajinskej vlády sa stala pôvodom Američanka Natalie Jaresko (na snímke). Na Ukrajine nie je žiadnym nováčikom. Začala tu pracovať už v roku 1992. Hneď po tom, ako Amerika uznala nezávislosť Ukrajiny a otvorila v krajine prvý konzulát. Práve tu začala Jaresko pracovať ako ekonomická šéfka. Na získanie tohto postu mala silné predpoklady. Jaresko sa dlhodobo zaoberala ekonomickými otázkami postsovietskych republík. Bola jedna z mála, ktorá ovládala miestny jazyk a pomery. Už viac ako dvadsať rokov tak hľadá a spravuje pre krajinu zahraničných investorov. Od roku 2006 bola na čele investičného fondu Horizon Capital, ktorý sama založila. Analytici vidia v tomto výbere istú logiku. „Voľba zahraničnej kandidátky zo Spojených štátov má za cieľ najmä upokojiť zahraničných investorov, ako je Medzinárodný menový fond, že Ukrajina bude rešpektovať a plniť svoje záväzky. A to prostredníctvom vhodnej hospodárskej politiky,“ povedala pre HN analytička spoločnosti IHS Alica Lockwood.

Väzby v zdravotníctve pretne Gruzínec

Ďalším „exotom“ v radoch novej ukrajinskej vlády je Gruzínčan Aleksander Kvitašvili. Ten v rodnej krajine do roku 2010 zastával funkciu ministra zdravotníctva, práce a sociálnych vecí. Ešte predtým pôsobil ako konzultant pre rôzne medzinárodné organizácie v Azerbajdžane, Lotyšsku, Ukrajine, Arménsku a Grécku. Na konto si pripísal aj niekoľko analytických prác o reforme zdravotníctva a systémov sociálneho zabezpečenia. Jeho výber na post ministra v Kyjeve málokoho zaskočil. Posledné tri mesiace totiž spolupracoval na reformách na Ukrajine. „Ukrajina míňa osem percent HDP na zdravotníctvo, ale polovica z tejto sumy je vyplienená. Aleksander Kvitašvili musí zaviesť radikálne reformy, ktoré nebudú mať žiadne väzby s ukrajinskou farmaceutickou mafiou,“ povedal na margo nového ministra ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Minister hospodárstva

Aj pred novým ministrom hospodárstva a obchodu, ktorým sa stal Ajvaras Abromavičius, bude stáť neľahká úloha. „Nová vláda sa musí pokúsiť stabilizovať krehkú ukrajinskú ekonomiku, najmä prostredníctvom radikálnej reformy, postsovietskeho‘ sociálneho systému. Zároveň musí myslieť na vojenské výdavky, ktoré by sa podľa Jaceňuka mali budúci rok v kontexte pokračujúcej nestability na východnej Ukrajine ešte zvýšiť,“ hovorí odborník na medzinárodné vzťahy z Karlovej univerzity Ondrej Ditrych. Ajvaras pritom začal svoju kariéru v najväčšej pobaltskej banke Hansabank, kde sa po istom čase vypracoval na post riaditeľa. Posledných viac ako desať rokov šéfuje v spoločnosti Capital East na Ukrajine. Pod palcom má tím pre investície vo východnej Európe. „Ani tento výber nie je náhoda. Krajiny ako Litva a Gruzínsko najhlasnejšie podporujú Kyjev proti Rusku. Ich prítomnosť vo vláde posilňuje pozíciu Ukrajiny,“ uzatvára Alica Lockwood.

01 - Modified: 2007-01-15 06:17:00 - Feat.: 0 - Title: Katriňák v 8. etape desiaty
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:43