StoryEditor

Gréci obviňujú Turecko z nečinnosti, pašeráci beztrestne posielajú utečencov na more

07.11.2015, 16:23
Autor:
ČTKČTK

Prúd tisícov utečencov opäť zamieril z gréckych ostrovov na kontinent po tom, čo v piatok skončil niekoľkodenný štrajk miestnych lodných prepravcov. V Berlíne sa dnes konala demonštrácia usporiadaná protiimigrantskou stranou Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktorú sprevádzali drobné potýčky najmä s odporcami extrémistov. Vo Švédsku vyhorela ďalšie prázdna budova, o ktorej sa uvažovalo ako o ubytovni pre utečencov.

Gréci obviňujú turecké úrady

Podľa gréckeho denníka Ethnos sa dnes ráno vylodilo v aténskom prístave Pireus ďalších 4 tisíc utečencov, ktorí predtým čakali na prevoz niekoľkými obrími trajektmi z ostrovov Lesbos, Samos a Chios na východe Egejského mora. Kvôli štrajku lodných prepravcov sa migrantov nahromadilo na ostrovoch väčšie množstvo, podľa niektorých odhadov až 25 tisíc.

Grécke médiá obviňujú turecké úrady, že nerobia nič pre to, aby utečencom zabránili v preplávaní mora. Ethnos vydal dnes obsiahly materiál s fotografiami o tom, ako sa utečenci hromadia na tureckých plážach za bieleho dňa, kedy im pašeráci ľudí nafukujú gumové člny a vysielajú ich potom na more. Plavidlá riadia po obdržaní základných pokynov samotní migranti, čo pri ich neskúsenosti prispieva k opakujúcim sa tragédiám, keď preplnené člny stroskotávajú ešte skôr, než dorazia do cieľa.

V Berlíne na vopred ohlásenom protestnom pochode pod heslom "Azyl má svoje limity, červená karta pre (nemeckú kancelárku Angelu) Merkelovú" vyrazilo asi 3500 ľudí. Podľa agentúry DPA sa im postavilo do cesty zhruba 600 osôb, ktoré sa pustili do demonštrácie v sede. Asi 1100 príslušníkov poriadkových síl ich nakoniec prinútilo uvoľniť priestor. Zadržaných pritom bolo desať odporcov AFD a zranený bol jeden policajt.

Menej hodnotný štatút Sýrčanom

V Berlíne bolo na dnes nahlásených niekoľko ďalších demonštrácií odsudzujúcich xenofóbne reakcie v Nemecku.

Generálny tajomník bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Andreas Scheuer dnes označil za dobrý nápad piatkový návrh kresťanskodemokratického ministra vnútra Thomasa de Maiziérea, aby bol mnohým utečencom zo Sýrie odteraz v Nemecku poskytovaný menej hodnotný ochranný štatút, než je plnohodnotný azyl. Agentúra AP upozornila, že de Maiziére očividne tento názor nekonzultoval so zvyškom vlády a v piatok o niekoľko hodín neskôr povedal, že "veci zostanú zatiaľ tak, ako sú".

Merkelová v dnešnom pravidelnom videoposolstve znova vyzvala k spravodlivejšiemu prerozdeleniu utečencov v Európe. Kým do Nemecka od januára do októbra dorazilo už 758 tisíc žiadateľov o azyl, zvyšok únie, ktorý nie je zasiahnutý prívalom utečencov, ponúkol ubytovanie len stovkám ľudí.

Švédsko, ktoré patrí v prijímaní utečencov k najaktívnejším krajinám Európskej únie, zažilo ďalší podpalačský útok proti zariadeniu, ktoré mohlo poslúžiť ako ubytovňa pre imigrantov. Prepadnutá bola aj budova pre prisťahovalecké deti bez sprievodu na juhu krajiny: má vyrazené okná a steny počmárané proticudzineckými heslami. Jedna osoba bola v tejto súvislosti zadržaná a obvinená z vandalizmu.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 03 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 04 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:54