StoryEditor

Kuvajťania čakajú na Saddámov koniec

24.03.2003, 23:00

Vojnová propaganda irackého režimu nenecháva chladnými spojeneckých vojakov ani civilné obyvateľstvo Kuvajtu, bezprostredne ohrozené Saddámovými raketami krátkeho a stredného doletu. Tým skôr, že Kuvajťania mohli v správach katarskej televíznej stanice Al-Džazíra vidieť zábery zajatých a zabitých Američanov, na ktoré Saddámove polovojenské jednotky nachystali pascu pri juhoafrickom meste Nasíríja.
"Nikto sa nemôže čudovať, že Američania chcú so Saddámom skončiť raz navždy," tvrdí dvadsaťročný Nabíl, ktorý v centre Kuvajt City v blízkosti námestia Al-Safat prevádzkuje internetovú kaviareň. "Človek, ktorý používa také metódy, musí zmiznúť. Títo mŕtvi boli popravení, asi dvaja mali prestrelenú hlavu," upozorňuje.
S rovnakým odsúdením sa stretáva skutočnosť, že niektorí príslušníci milícií, ktoré vedie Saddámov syn Udaj, vyvesili bielu zástavu a predstierali, že sa vzdávajú, kým iní, oblečení za civilistov, na Američanov priateľsky mávali a potom na nich spustili paľbu. Bagdadskí policajti divoko strieľajúci do vôd Tigrisu po spojeneckom pilotovi, ktorý sa mal katapultovať zo svojho lietadla údajne zostreleného nad irackou metropolou, majú zasa jasne demonštrovať spojeneckým letcom, čo ich čaká, keď ich pri svojich misiách zasiahne nepriateľská paľba. Spojenecké velenie pritom popiera, že by iracká protiletecká obrana zasiahla jediný americký či anglický stroj. Rovnako zastrašujúci účinok majú mať na príslušníkov americkej a anglickej námornej pechoty, ktorá bojuje pri Nasíríji a Basre, fotografie zajatých či zabitých vojakov, ktoré Iračania hrdo predvádzajú.
"Saddám je šialenec. Stačí sa len pozrieť, koľko rakiet na nás vystrelil. Všetci čakáme len na to, kedy ho Američania dostanú. Až potom budú môcť krajiny okolo Perzského zálivu prosperovať," hovorí tridsaťročný bankový úradník Džaber, ktorý pracuje v pobočke Kuvajtskej obchodnej banky na ulici Mubaraka Al-Kabíra.
Po nedeľnej prestávke, keď nebol v meste vyhlásený jediný poplach, sa včera sa nad Kuvajt City rozozvučali sirény hneď trikrát. Hoci kuvajtský premiér šejk Saád Abdalláh ustavične zdôrazňuje, že jeho krajina nie je vo vojne s bagdadským režimom, vzdušné útoky Iračanov nasmerované proti hranici s Kuvajtom svedčia o opaku. Kuvajtské pohraničné jednotky vybavené protiraketovými systémami Patriot zatiaľ zostrelili tri iracké strely krátkeho doletu typu Ababil 100, ďalšie zneškodnili Američania. Oproti pôvodným obavám však dosiaľ žiadny z približne dvoch desiatok Scudov, ktoré by mali mať Saddámove jednotky stále k dispozícii, nebol proti kuvajtskému územiu vystrelený. Rakety Ababil však miestne obyvateľstvo vystrašili dostatočne, aj keď žiadna zo striel neniesla chemické či bakteriologické substancie. Žiadnu prítomnosť otravných látok v ovzduší kuvajtskej metropoly zatiaľ nezistili ani vozidlá česko-slovenskej protichemickej jednotky pôsobiacej v Kuvajt City. "Posledné mesiace idú obchody zle. Predávam každý deň asi desatinu toho čo minulý rok. Na odbyt idú iba lepiace pásky, ktorými si ľudia izolujú okná a dvere. Keď je však poplach, ako teraz, nerobím nič. Prečo aj?" hovorí Antony, štyridsaťročný majiteľ obchodu s elektrickými potrebami, ktorý je napriek svojmu menu čistokrvný Kuvajťan. "Svojej rodine som ani nekúpil plynové masky, Saddám žiadne zbrane hromadného ničenia nevlastní. A ak áno, nebude ich môcť použiť," dodáva.
Kuvajtská vláda pred časom oznámila, že nakupuje masky pre dva a pol milióna obyvateľstva krajiny, nakoniec však rozdala iba osminu z nich, hlavne štátnym úradníkom a dobrovoľníkom Červeného polmesiaca. Príkladom sa v tomto smere rozhodol ísť kuvajtský vicepremiér šejk Sabah Ahmed Sabah, ktorý verejne oznámil, že osobne nemá v úmysle plynovú masku používať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:35