StoryEditor

Zucchero mal podviesť štát o milióny eur

25.07.2013, 00:00
Patrí medzi najúspešnejších a najlepšie zarábajúcich spevákov v Taliansku.

Teraz mu hrozia veľké problémy – vyšlo totiž najavo, že slávny 57-ročný umelec Zucchero riadne neodvádzal dane.

Spevák s občianskym menom Adelmo Fornaciari je na zozname 1 500 elitných talianskych umelcov, športovcov, podnikateľov či politikov, ktorí mali podozrivými prevodmi a machináciami obrať štát na daniach celkovo o miliardu eur. Umelec, ktorý sa preslávil napríklad obrovským hitom Senza una donna, mal spolu s ostatnými milióny eur nelegálne prelievať na tajné bankové kontá v miništátiku San Maríno.

Lov na neplatičov
Ide o súčasť tvrdšieho boja Talianska proti daňovým neplatičom. Vláda v Ríme k nemu pristúpila na naliehanie eurozóny po tom, ako sa talianska ekonomika ocitla kvôli dlhovej kríze pod veľkým tlakom. „Šedá ekonomika je tu obrovským problémom. Slučka na daňové úniky sa stále uťahuje. Ešte tak pred tromi rokmi Taliani nebrali platenie daní veľmi vážne, pretože každý mal nejaké úniky. Kvôli finančnej kríze sa dnes všetko zmenilo,“ povedal pre HN Josef Kašpar, expert na Taliansko žijúci v Ríme.

Talianskej polícii sa tak najnovšie podarilo rozbiť doteraz najväčšiu sieť daňových podvodníkov. Medzi nimi je aj Graziano Rossi, otec talianskeho motocyklového pretekára a deväťnásobného majstra sveta Valentina Rossiho, či bývalý futbalista Bologne a súčasný hráčsky agent Lorenzo Marronaro. Spomedzi manažérov bánk na zozname zasvietilo meno Alessandra Toccafondiho z najstaršej talianskej banky Monte dei Paschi di Siena.

Zoznam pochádza od prokuratúry v Ríme, ktorá uzavrela predbežné vyšetrovanie obrovského medzinárodného prania špinavých peňazí. Podľa nej prala skupina peniaze od roku 2000 a za ten čas sa škody vyšplhali k astronomickej jednej miliarde.

Práčkou peňazí pre Zucchera a ďalších bohatých Talianov mala byť skupina San Marino Investimenti. Tá získala peniaze odpočítané z daní svojich bohatých klientov a umiestnila ich bezpečne v San Maríne. Podľa prokuratúry pranie zrežíroval gróf Enrico Maria Pasquini. Ide o bývalého veľvyslanca Španielska v San Maríne, ktorý stojí na čele kontroverznej spoločnosti San Marino Investimenti. Po uzavretí vyšetrovania prokuratúra potvrdila, že pred súd môže postaviť Pasquiniho a šesť ďalších ľudí.

Obrie straty
Populárny spevák Zucchero, ktorý je do daňového úniku zapletený, zhruba pred mesiacom koncertoval aj na Slovensku. V Taliansku často vystupoval na politických akciách ľavice. Preslávil sa aj tým, že po celom svete predal vyše 50 miliónov albumov. Teraz však po ňom idú vyšetrovatelia.

Prípad, v ktorom figuruje, je ďalším v sérii odhalení daňových podvodníkov medzi osobnosťami. Nedávno Taliani odsúdili za neplatenie daní hviezdnu dvojicu módnych návrhárov Domenica Dolceho a Stefana Gabbanu.

Experti však hovoria, že v krajine sa dane naďalej bežne obchádzajú vo veľkom. „Obrovské úniky sú v Taliansku aj u lekárov, advokátov a remeselníkov. Inštalatéri vám tu bežne ponúknu lacnejšie služby, a to bez vystavenia faktúry,“ tvrdí Kašpar.

Taliansko tak každý rok stráca na daniach odhadom 120 miliárd eur.

Ako Taliani prali špinavé peniaze
Išlo o dôkladne maskované finančné operácie, na ktorých sa podieľalo 1 500 popredných talianskych osobností z radov umelcov, podnikateľov, športovcov, politikov či bankárov. Finančná skupina San Marino Investimenti získala peniaze z odpočtov daní svojich bohatých klientov. Následne urobila účtovné závierky spoločností so sídlom v daňových rajoch. Nakoniec tieto peniaze preliala do bezpečia na účty v miništátiku San Maríno, ktorý leží vnútri Talianska niekoľko desiatok kilometrov juhozápadne od známeho jadranského letoviska Rimini.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:39