StoryEditor

Hranicu medzi Slovenskom a Ukrajinou monitorujú stovky kamier

02.05.2014, 09:25
Autor:
tasr, stltasr, stl

Hranicu Slovenska s Ukrajinou monitoruje niekoľko stoviek kamier. Najviditeľnejší je kamerový reťazec medzi Čiernou nad Tisou a Vyšným Nemeckým v dĺžke približne 30 kilometrov. Ide súvislé monitorovanie hranice 24 hodín denne. Okrem toho majú policajti strážiaci hranicu, ktorá je zároveň aj hranicou schengenského priestoru, k dispozícii ďalšie kamery na hraničných priechodoch a v teréne.

"Z pohľadu úrovne technológie používame to najlepšie, čo dnes na trhu je," tvrdí projektový manažér technickej ochrany hranice Peter Šimko. Kamerový systém ústi v operačnom stredisku v Sobranciach, ide takzvané Oko Schengenu. Dispečerom pomáhajú pri sledovaní toho, čo sa na hranici deje rôzne senzory. Ak zachytia niečo neobvyklé, dispečer je upozornený, cez ktorú kameru má situáciu skontrolovať. "Funguje to tak, že ak prejde migrant cez štátnu hranicu, senzor, ktorý sa nachádza medzi kamerovými stĺpmi vyvolá alarm, ktorý je posielaný na operačné stredisko v Sobranciach. Tam operátor alarm vyhodnotí, či ide o narušenie alebo niečo iné," vysvetlil princíp fungovania kamerového reťazca Slavomír Bučko z Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Kamerový reťazec je na južnom úseku hranice, ktorý je rovinatejší. Kamery sú na päť a sedemmetrových stĺpoch a nasmerované sú tak, aby ich neosvetľovalo Slnko. Platí pravidlo, že každou kamerou musí byť vidieť tú ďalšiu.

Policajti majú k dispozícii aj niekoľko typov termokamier. Tie najvýkonnejšie dokážu podľa Šimka vidieť na vzdialenosť až 15 kilometrov. "Princíp termokamier je postavený na technológii, ktorá identifikuje emitáciu ľudského tepla alebo akéhokoľvek tepla a je schopná v noci aj cez deň identifikovať teplejšie objekty oproti okoliu," vysvetlil Šimko. Doplnil, že tieto špeciálne kamery sú využívané najmä v noci. Rozoznať človeka od zvieraťa je podľa pracovníka, ktorý s nimi pracuje, jednoduché. Po odhalení podozrivej osoby v teréne, na miesto vyšlú hliadku, aby situáciu skontrolovala. Nie vždy ide o nelegálnych migrantov alebo pašerákov cigariet, stáva, že sú to poľovníci alebo domáci obyvatelia.

Termovíznou kamerou je vybavené aj malé lietadlo, ktoré hranicu monitoruje. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) je toto lietadlo dva razy v roku na približne jeden mesiac vysielané na monitorovanie južnej námornej hranice Schengenu. "Keďže sa naši chlapi osvedčili, Frontex sa rozhodol podporiť rozvoj tejto jednotky ďalšími kapacitami," uviedol Kaliňák. Frontex je Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie.

01 - Modified: 2006-04-29 15:50:11 - Feat.: 0 - Title: Ajmán Zavahrí vyzval pákistánskou armádu k převratu
01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-03-08 18:33:09 - Feat.: - Title: Bitcoin má nový rekord, kryptomena prvýkrát prekonala hranicu 70-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-02-06 21:31:47 - Feat.: - Title: Lotyšsko ruší časť opatrení na bieloruskej hranici, priechod však ostáva zatvorený 04 - Modified: 2024-01-04 17:34:08 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko na dva roky uzatvorí jeden z hraničných priechodov. Má za tým byť rekonštrukcia 05 - Modified: 2023-10-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Kontroly na hraniciach s Maďarskom sa predĺžia o tri týždne, rozhodla vláda
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 04:28