StoryEditor

Útoky Západu neskončili ani po studenej vojne, povedal Putin veľvyslancom

01.07.2014, 16:30
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že "Západom vyprovokované udalosti na Ukrajine sú skoncentrovaným vyjadrením politiky zdržiavania Ruska a pokusom vytvoriť v blízkosti jeho hraníc ohnisko napätia".

V prejave k veľvyslancom a stálym predstaviteľom Ruskej federácie v zahraničí Putin vyjadril ľútosť, že táto politika voči Rusku pretrváva aj po skončení studenej vojny.

Dodal, že touto situáciou boli ohrození ruskí krajania i ich práva, garantované celoeurópskymi konvenciami. Uviedol, že Moskva nemohla nechať obyvateľov Krymu a Sevastopolu napospas militantne naladeným nacionalistom a radikálom. Rusko rovnako nemohlo pripustiť, aby do Sevastopolu, ktoré je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, vstúpili vojská NATO, čím by sa "kardinálne zmenila rovnováha síl v oblasti Čierneho mora". Putin zdôraznil, že Rusko bude aj naďalej "energicky brániť" práva ruských krajanov v zahraničí.

Hlavnou témou Putinovho stretnutia so špičkovými ruskými diplomatmi bola ochrana záujmov Ruska a posilnenie základov medzinárodných vzťahov, informovala agentúra RIA Novosti.

Pokiaľ ide o aktuálny vývoj na Ukrajine, Putin uviedol, že Rusku a Európskej únii sa nepodarilo presvedčiť ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, že "cesta k mieru nevedie cez vojnu". Dodal, že Porošenko tým na seba zobral "politickú a vojenskú zodpovednosť", informovala agentúra ITAR-TASS.

Ruský prezident dodal, že Rusko s poľutovaním sleduje nárast počtu ľudí, ktorých nestabilná situácia na východe Ukrajiny vyhnala z domovov a hľadajú útočisko v Rusku. Prisľúbil, že Rusko poskytne pomoc každému, kto ju potrebuje.

Vo svojom príhovore Putin vyslovil predpoklad, že Európa sa stala "rukojemníkom krátkozrakých zideologizovaných prístupov" a "chcú ju zneužiť v záujme dosiahnutia niečích záujmov". Uviedol, že toto chápe už väčšina európskych politikov a podnikateľov. Zdôraznil, že Európa potrebuje ochranu, aby sa nenakazila "líbyjskou, sýrskou, irackou a ukrajinskou krízou". V európskom priestore podľa neho treba dosiahnuť, aby nedochádzalo k protiústavným prevratom, zasahovaniu do vnútorných záležitostí suverénnych štátov, vydieraniu a vyhrážaniu sa v medzinárodných vzťahoch, taktiež treba zabrániť podpore radikálov a nacionalistov.

Putin v prejave vyzval zbaviť sa ambícií a snáh vytvoriť akési "svetové kasárne", rozdeľovať do "škatuliek", vnucovať rovnaké pravidlá fungovania spoločnosti. Apeloval, aby sa vzťahy medzi štátmi začali budovať na báze rovnoprávnosti, vzájomnej úcty a rešpektovania záujmov.

Ruský prezident uviedol, že Rusko nechce prerušiť vzťahy s USA a je pripravené na spoluprácu so zvyškom sveta: jednotlivými štátmi a organizáciami, ale v prvom rade s EÚ.

Snahy kyjevskej vlády dosiahnuť zníženie cien za plyn označil Putin za vydieranie, keďže žiadajú "ničím neohraničenú cenu".

Zdôraznil, že Rusko sa vždy tešilo povesti spoľahlivého dodávateľa energonosičov a investovalo do infraštruktúry. Pripomenul, že spolu so západnými partnermi investovalo do výstavby plynovodu Severný prúd. Dodal, že "bez ohľadu na problémy, bude pokračovať vo výstavbe Južného prúdu".

Putin sa vyjadril aj k dodávke francúzskych vrtuľníkových výsadkárskych lodí triedy Mistral Rusku. Uviedol, že Rusko má informácie o nátlaku USA na Francúzsko, aby kontrakt vypovedalo. Výmenou za to malo byť, že sankcie uvalené na banky budú "nenápadne" zrušené alebo dopad sankcií bude minimalizovaný.

V súvislosti s incidentmi na Ukrajine, ktorých obeťami sú novinári, Putin vyhlásil, že tam dochádza "k (ich) cielenej likvidácii". Dodal, že Porošenkovi zdôraznil, že je to neprípustné.

01 - Modified: 2006-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na obľúbenú "knižku" pracujú študenti aj ich učitelia
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:57