StoryEditor

„Už som v Donbase,“ napísal zatknutý Slovák

22.08.2014, 00:00
Konflikt na Ukrajine

„Už som v Donbase.“ Takto znel posledný facebookový status Slováka Miroslava Roháča, ktorého tento týždeň zatkli ukrajinské sily v rámci operácie proti proruským separatistom. „Roháč si ho na svoj profil zavesil 6. júla. Odvtedy sa už neozval,“ potvrdil pre HN jeden z Roháčových priateľov na sociálnej sieti Facebook.

Obdivovateľ Ruska

Pôvodom Žilinčan Miroslav Roháč (na snímke jeho profilovka na Facebooku), ktorý žil posledné roky v Írsku, sa vo svojich komentároch netajil obdivom k Rusku. Niektoré z nich dokonca písal v ruštine. Aj to môže byť dôvod, prečo sa začiatkom júla vydal na Ukrajinu bojovať proti vládnym silám ako mínometný ostreľovač v radoch proruských rebelov. „Roháč sa netajil tým, že nebojuje ako žoldnier, ale z vlastného presvedčenia,“ tvrdí Anton Heraščenko, poradca ukrajinského ministerstva vnútra. Práve on v utorok ako prvý prišiel s informáciou, že vládne sily zatkli v Ilovajsku muža srbského pôvodu so slovenským pasom.

Heraščenko následne zverejnil aj fotografiu Roháčovho pasu. Z neho vidno, že muž je pôvodom zo Žiliny, prechodný pobyt však má v Banskej Bystrici. O pas sa momentálne zaujíma aj slovenský rezort vnútra. „Ministerstvo zatiaľ nedisponuje originálom cestovného dokladu, ktorý zverejnilo ukrajinské ministerstvo vnútra. Z informácií a fotografií uverejnených v médiách sa dá na základe niektorých znakov dokladu konštatovať, že ide s vysokou pravdepodobnosťou o cestovný pas vydaný na Slovensku, ktorý bol vydaný slovenskému občanovi,“ uviedol pre HN Ivan Netík, hovorca slovenského ministerstva vnútra.

Hrozba trestu

To, či Ukrajinci vydajú Roháča na Slovensko, je podľa Netíka zatiaľ predčasná otázka. U nás mu však hrozí prípadné trestné stíhanie za službu v cudzom vojsku bez povolenia. Mohol by za to dostať dva až osem rokov za mrežami. „V prvom rade však pravdepodobne bude stíhaný na Ukrajine. Musíme si počkať na výmenu informácií medzi jednotlivými rezortmi diplomacie, potom budeme múdrejší,“ tvrdí Netík.

Ukrajinci však zatiaľ príliš svetla do prípadu nevniesli. „Opätovne sme vo štvrtok cestou nášho zastupiteľského úradu v Kyjeve dôrazne urgovali ukrajinské úrady ohľadom potvrdenia identity údajne zadržaného slovenského občana. Dostali sme nezmenenú odpoveď, že na prípade pracujú,“ pripomenul pre HN Peter Susko, hovorca slovenského rezortu zahraničia.

Podľa Suska je potrebné uvedomiť si, že v oblasti Donecka prebiehajú boje. „Preto aj komunikácia medzi Kyjevom a Donbasom nemusí prebiehať štandardnými cestami a spôsobmi. Naďalej sa však budeme domáhať odpovedí z ukrajinskej strany,“ dodal Susko.

01 - Modified: 2006-09-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zamestnávatelia žiadajú otvorený trh práce
01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-03-21 16:03:17 - Feat.: - Title: Hľadaného Slováka priviezli z Čiernej hory. Zneužíval pandemickú pomoc 03 - Modified: 2023-12-14 12:09:46 - Feat.: - Title: FOTO Pozri si najkrajšie zábery polárnej žiary za tento rok. Medzi najlepších na svete sa dostal aj slovenský fotograf 04 - Modified: 2023-08-16 19:05:14 - Feat.: - Title: Američania potrestali tri firmy spojené so Slovákom, podporujú obchod so zbraňami Pchjongjangu a Moskvy 05 - Modified: 2023-05-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Výročie maliara Jakuba Bogdana: Príbeh Slováka, ktorý maľoval pre kráľov a kráľovné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:34