StoryEditor

Putin podľa štúdie nemá Parkinsona, ale pištoľnícky postoj

15.12.2015, 10:56
Autor:
ČTKČTK

Zvláštna chôdza ruského prezidenta Vladimira Putina s kývajúcou sa ľavou rukou a takmer nehybnou pravačkou je skôr dôsledkom intenzívneho výcviku v sovietskej tajnej službe KGB než raným príznakom Parkinsonovej choroby. Vyplýva to podľa agentúry AFP zo štúdie, ktorú dnes zverejnil odborný časopis British Medical Journal (BMJ).

Britský lekársky časopis tradične pred Vianocami vydáva špeciálne vydanie so serióznymi štúdiami na trochu neobvyklé či nečakané témy.

Tím neurológov z Portugalska, Talianska a Holandska, špecializujúcich sa na poruchy hybnosti, sa tentoraz venoval Putinovi, jeho premiérovi Dmitrijovi Medvedevovi a trom ďalším vysoko postaveným predstaviteľom so zmieneným zvláštnym spôsobom chôdze.

"Prvá vec, ktorá človeka napadne, je Parkinsonova choroba," myslia si lekári po prezretí záberov ruského vodcu na serveri YouTube s vysvetlením, že kývanie jednou rukou je jedným z raných známok tejto choroby. Avšak hypotézu vylučujú vzhľadom k absencii ďalších príznakov, ako je chvenie rúk či zlá koordinácia končatín.

Videá, ktoré naopak preukazujú značnú obratnosť Vladimira Putina, držiteľa čierneho pásu v džude, vedú k úplne inej hypotéze: Putinovo držanie tela pravdepodobne sformoval intenzívny výcvik v KGB, alebo ho získal počas vojenskej služby. Výsledkom je zvláštna chôdza, ktorú experti pokrstili ako "kroky pištoľníka".

Aby si odborníci tézu overili, opatrili si výcvikovú príručku KGB, podľa ktorej by adepti výcviku mali mať pravicu počas chôdze pritlačenú k hrudi, aby v prípade nutnosti, tvárou tvár nepriateľovi, mohli tasiť zbraň v zlomku sekundy.

"Našli sme aj ďalšie príklady čo najmenšieho hojdania ruky určenej pre držanie zbrane. Tiež kovboji vo filmoch o Divokom západe majú často pohyb pravej paže obmedzený na minimum," dodávajú.

Štúdia je súčasťou debát a špekulácií o Putinovom držaní tela, vysvetľuje Bastiaan Bloem z fakultného zdravotníckeho strediska Radboud v Holandsku, ktorý výskum viedol.

"Štúdia je nezvyčajná, ale podáva serióznu správu," povedal agentúre AFP. "(Putinova) zvláštna chôdza už bola zaznamenaná. Novo sme veľmi opatrne postúpili s novými hypotézami," dodal.

Iní pozorovatelia v minulosti zvažovali prenatálne ťažkosti, detskú obrnu, mozgovú mŕtvicu, alebo ochrnutie spôsobené pôrodníckym kliešťami.

Ale tieto hypotézy Putin zmietol ukážkami sily a mobility svojej pravej paže a ruky, a nevykazuje ani žiadne známky degeneratívneho ochorenia, aké by sa vyskytovali v prípade Parkinsona, argumentuje Bloem.

Výskumníci pripúšťajú, že u premiéra Medvedeva nie je celkom jasné, či jeho "pištoľnícky postoj" je výsledkom nejakého vojenského výcviku, alebo skôr ide o "mimikry", napodobňovanie šéfa a prispôsobovanie sa nadriadenému.

01 - Modified: 2007-12-07 14:25:11 - Feat.: 0 - Title: Vláda chce dať letisko Viedni zadarmo, tvrdí Prokopovič
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. apríl 2024 17:48