StoryEditor

CIA dodáva do Sýrie ľahšiu výzbroj

12.09.2013, 17:57
Autor:
TASRTASR

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) začala sýrskym povstalcom dodávať ľahšiu výzbroj už pred viac ako mesiacom - po tom, ako americký prezident Barack Obama rozhodol o vyzbrojení opozície v Sýrii, uviedla dnes tlačová agentúra AP.

Nemenovaní predstavitelia tajnej služby potvrdili, že CIA tiež zorganizovala, aby sýrska opozícia dostala protitankovú výzbroj - ako napríklad protitankové strely - prostredníctvom tretej strany, pravdepodobne cez niektorú z krajín Perzského zálivu.

O pomoci dodávanej povstalcom informovali ako prvé americké denníky Washington Post a Wall Street Journal. Veliteľ najvyššej vojenskej rady Slobodnej sýrskej armády generál Salím Idrís dnes poprel, že by povstalci dostali od Spojených štátov takúto pomoc. CIA zverejnené informácie nekomentovala.

Podľa nemenovaných zdrojov AP bola väčšina pomoci dodaná prostredníctvom tretej strany, čo by mohlo vysvetliť, prečo Idrís o priamej pomoci USA nehovorí. Pomoc sa údajne poskytuje veliteľom, ktorých preverila CIA a cestou dôveryhodných strán. Avšak nakoniec USA zbrane stratia z dohľadu, keď sa dostanú do rúk bojovníkov.

Sýrski povstalci stále žiadajú sofistikovanejšie protiletecké zbrane, aby mohli zostreliť helikoptéry sýrskeho režimu. Lenže ani Spojené štáty, ani susedné krajiny Sýrie - ako sú Jordánsko alebo Izrael - nechcú, aby mali povstalci zbrane, ktoré by mohli padnúť do rúk povstaleckej skupiny Front al-Nusrá, prepojenej s al-Káidou alebo Hizballáhu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:59