StoryEditor

Medzi obeťami streľby v Nairobi sú aj Francúzi a Kanaďania

22.09.2013, 08:17
Autor:
TASRTASR

Najmenej 39 ľudí zahynulo a takmer 300 utrpelo zranenia pri sobotňajšom útoku islamských extrémistov na nákupné centrum v kenskom hlavnom meste Nairobi. Informoval o tom v noci nadnes tajomník kenskej vlády Francis Kimemia. Medzi oficiálne potvrdenými obeťami sú zatiaľ štyria cudzinci - dvaja Francúzi a dvaja Kanaďania. Úrad kanadského premiéra Stephena Harpera vo vyhlásení uviedol, že jednou z obetí je diplomatka Annemarie Deslogesová, ktorá pracovala na ministerstve pre občianstvo a prisťahovalectvo.     

Najmenej 18 maskovaných páchateľov vtrhlo v sobotu okolo poludnia do nákupného centra Westgate v Nairobi, ktoré vyhľadávajú aj cudzinci a bolo v tom čase zaplnené. Ide o najhorší útok v Keni od bombového útoku na veľvyslanectvo USA pred 15 rokmi. Boj s teroristami pokračuje aj počas noci. Z priestorov nákupného centra bolo opakovane počuť streľbu. Útočníci medzitým prepustili päť rukojemníkov.    

Kenský prezident Uhuru Kenyatta v televíznom príhovore avizoval tvrdý postup proti osobám zodpovedným za teroristický útok. Zároveň oznámil, že sám pri ňom prišiel o niekoľko príbuzných. K útoku sa neskôr prihlásili somálske islamistické milície aš-Šabáb. "Čo Keňania zažívajú vo Westgate, je vyvažujúca spravodlivosť za zločiny spáchané ich armádou," uviedli milície na konte na sociálnej sieti Twitter, ktoré bolo následne zrušené. Islamisti si však zakrátko založili nové.     

Militantná skupina prepojená so sieťou al-Káida v Somálsku bojuje proti vojakom z mierových zborov z Kene a ďalších afrických krajín. Aš-Šabáb v ďalšom vyhlásení na sieti Twitter uviedol, že kenská vláda dostala viacero výziev, aby stiahla svoje jednotky zo Somálska, ak nechce čeliť "vážnym dôsledkom". Vláda však k opakovaným varovaniam "zostala hluchá". Kriminalita je všeobecne veľkým problémom v Nairobi. Niektorým štvrtia metropoly je dobré vyhnúť sa aj počas dňa. Mesto trápi rozsiahla chudobu a zlé životné podmienky mnohých obyvateľov. Asi 60 percent z viac ako 3,5 milióna jeho obyvateľov žije v slumoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:57