StoryEditor

Teror v Mali: Rukojemnícka dráma sa skončila, hlásia minimálne 27 mŕtvych

20.11.2015, 09:24
Autor:
ČTKČTK
Podľa najnovších informácií držia teroristi stále 136 ľudí. Malijská armáda a americkí špecialisti zasahujú proti militantom.

Islamskí radikáli vyzbrojení zbraňami a výbušninami zadržali dnes takmer celý deň rukojemníkov v luxusnom hoteli Radisson Blu v malijskej metropole Bamako. Útočníci zajali zrejme až 170 ľudí a zabarikádovali sa na hornom poschodí. Neskoro popoludní oznámil malijský minister bezpečnosti, že zásah skončil. Avšak následne sa objavili informácie, že sa vojaci stále snažia z horných poschodí hotela radikálov vytlačiť. Podľa zdrojov OSN bolo nájdených najmenej 27 mŕtvych, oficiálne informácie o skutočnom počte obetí ale zatiaľ úrady neposkytli. Dvaja útočníci údajne boli zabití. K útoku sa prihlásili skupiny napojené na teroristickú sieť al-Káida.

Teroristické komando prepadlo hotel skoro ráno a ako rukojemníkov uväznilo asi 140 hostí a 30 zamestnancov. V priebehu dňa malijská televízia informovala, že niektorí z rukojemníkov už sú na slobode. Niektorých prepustili útočníci, ďalší utiekli sami. Sanitky odvážali od hotela zranených, z ktorých niektorí boli vo vážnom stave.

K útoku sa prihlásila skupina známa pod názvom Murábitún, ktorá vznikla v roku 2013 odtrhnutím od odnože al-Káidy v islamskom Maghribe (AQMI). Vodcom skupiny je obávaný radikál, Alžírčan Muchtár Belmuchtár. Vo vyhlásení, ktoré zverejnila televízna stanica Al-Džazíra, skupina uviedla, že cieľom ich akcie bolo prepustenie ich bojovníkov z malijských väzníc. Belmuchtár sa vtedy pred dvoma rokmi spojil s malijskými radikálmi. A v dnešnom vyhlásení bolo uviedené, že za útokom stojí Murábitún spolu s organizáciou Saharský emirát, ktorá je napojená na al-Kájdu.

Oslobodzovaciu akciu vykonávali malijské bezpečnostné zložky a pomáhali im špecialisti americkej a francúzskej armády. Malijské špeciálne jednotky vyslobodzovali rukojemníkov "poschodie po poschodí", uviedol armádny veliteľ Modibo Nama Traoré. Zástupcovia hotelovej skupiny Rezidor, do ktorej Radisson patrí, niekoľko hodín po útoku hlásili, že v zajatí stále zostávalo 125 klientov a 13 zamestnancov. Podvečer malijskí predstavitelia oznámili, že všetci rukojemníci boli oslobodení. Medzi rukojemníkmi sa údajne nachádzali okrem iných Francúzi, Číňania, Turci a Belgičania.

Malijským vojakom pomáhali aj americké špeciálne jednotky, uviedol plukovník Mark Cheadle z armádneho velenia. Situáciu detailne sledoval aj americký prezident Barack Obama.

Francúzske ministerstvo obrany oznámilo, že popoludní sa do operácie zapojili tiež príslušníci francúzskej špeciálnej jednotky. V Mali je asi 1000 francúzskych vojakov, ktorí tam zostali z pôvodného kontingentu vyslaného na boj proti islamským radikálom.
Pôvodné správy uvádzali, že útočníci k hotelu prišli v aute s diplomatickou značkou. Malijské ministerstvo vnútornej bezpečnosti však oznámilo, že útočníci využili chvíle, keď do objektu vchádzalo auto s diplomatickou značkou, dostali sa dovnútra a začali strieľať.

10 gunmen are holding 140 guests and 30 staff hostage in Mali hotel https://t.co/HVhLLld4vx pic.twitter.com/BgPAEsLlWb

Teror v Mali: Rukojemnícka dráma sa skončila, hlásia minimálne 27 mŕtvych 13:22 V byte v Saint Denis našli ďalšie mŕtve telo V byte v Saint Denis, v ktorom zomrel aj strojca piatkových útokov v Paríži Abdelhamid Abaaoud, našli vyšetrovatelia tretie telo. 11:00
01 - Modified: 2007-11-14 13:40:00 - Feat.: 0 - Title: Obžalovaný v kolkovej afére vraj konal pod tlakom
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 03 - Modified: 2024-04-13 08:33:52 - Feat.: - Title: Útok nožom a streľba v Sydney: Z nákupného centra evakuovali stovky ľudí, na mieste zasahuje polícia 04 - Modified: 2024-04-12 06:12:00 - Feat.: - Title: Junta v Mali po odstavení politických strán obmedzila aj činnosť médií 05 - Modified: 2024-04-09 06:56:26 - Feat.: - Title: Žena strieľala na vodičov na diaľnici, vraj kvôli zatmeniu Slnka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:01