StoryEditor

Obamov príkaz sa môže obrátiť proti USA. Nálety na islamistov sú nanič, odkazujú rebeli

13.09.2014, 15:27
Stúpenci sýrskych rebelov si myslia, že útoky zo vzduchu skazu islamistom neprinesú a naopak ich posilnia.

Americký prezident Barack Obama pred pár dňami ohlásil, že zvažuje letecké útoky na postavenie islamistov v Sýrii. Rovnaké útoky, aké potrápili v posledných týždňoch Islamský štát v Iraku. Stúpenci sýrskych rebelov si však myslia, že útoky zo vzduchu skazu islamistom neprinesú a naopak ich posilnia. 

Jediným riešením je podľa rebelov väčšia podpora Sýrskej slobodnej armády alebo pozemné invázie. Boj proti stúpencom Islamského štátu sa v posledných týždňoch stal hlavným bodom programu americkej armády. Najprv dal Obama zelenú na bombardovanie islamistov v Iraku, vo štvrtok potom oznámil, že letectvo sa nebude zdráhať bombardovať aj islamistov v Sýrii. Smelé plány a vyhlásenia typu "ak ohrozíte Ameriku, nenájdete nikde bezpečie," však môžu byť podľa skúseností priamo z bojiska nanič. 

 

Aspoň si to myslia sýrski povstaleckí bojovníci z radov Sýrskej slobodnej armády (FSA). Džaber, 36ročný bojovník FSA bojujúci v sýrskej provincii Idlíb, je jedným z tých, ktorí považujú súčasnú stratégiu amerického prezidenta Obamu za nešťastnú. Bombardovanie podľa neho nič nevyrieši. "Oni (stúpenci Islamského štátu) vedia, kam sa v prípade útokov zo vzduchu schovať," uviedol pre server The Guardian.  

Pripomína, že armáda Bašára Asada bombarduje postavenie rebelov mnoho mesiacov. "Poznáme skrýše a jaskyne, rovnako tak ich poznajú islamisti. Ak im chcú zasadiť skutočnú ranu, budú musieť odsúhlasiť pozemné operácie. Nič iné úspech neprinesie," uviedol. Myslí si tiež, že Západ by mal viac podporiť bojovníkov FSA, ktorým dochádzajú zásoby. "Niektorí naši bojovníci dokonca prešli na stranu islamistov jednoducho preto, že oni im sú schopní zabezpečiť jedlo, dobré zbrane a strechu nad hlavou pre ich rodiny," vysvetľuje Džaber.  

Súhlasí s ním aj veliteľ Batalionu pôsobiaci v oblasti Aleppa Mohammed Al Bakhúr. "Namiesto bombardovania islamistov zo vzduchu potrebujeme pomôct priamo na sýrskom území. To je jediná cesta," myslí si. Mnoho jeho mužov mu vraj oznámilo, že ak Američania začnú bombardovať územie ovládané islamskou republikou, pridajú sa na stranu islamistov.  

Fajsal, bojovník z provincie Lázikíja pripomína, že rebelom chýba tiež dobré vedenie. "Morálka je na nule. Nikto sa za nás nepostaví, medzi opozičnými bojovníkmi chýba spolupráca a jednota. Na vrchole toho všetkého je potom fakt, že velitelia FSA si v pokoji posedávajú v táboroch v Turecku. Chýbajú nám vodcovia," myslí si Fajsal. 

Prípadné nálety Spojených štátov na islamistov podľa všetkého nie sú po chuti ani obyčajným Sýrčanov. "Videli sme, čo Amerika urobila v Iraku, čo sa stalo v Afganistane, Somálsku, Jemene. Letecké útoky, akou sú tieto, zabijú aj mnoho civilistov, nevinných ľudí," myslí si jeden z opozičných aktivistov z mesta Dajr az-Zaur a dodáva, že USA by nemali podnikať akcie na území iných štátov, ak na to nedostanú súhlas od tamojších obyvateľov. 

Proti náletom je aj 38-ročný majiteľ malého obchodíku v meste Rakka, ktoré je hlavným mestom samozvaného Islamského štátu. "Islamisti sú v meste Rakka, obrovskom meste, kde je veľa ľudí. Ako ich tu chcú bombardovať? Za uplynulé roky sme videli veľa násilia. Sme už unavení. Ako môže ešte viac násilia vyriešiť našu situáciu?, "pýta sa.  

O spoločnom postupe proti Islamskému štátu medzitým v Egypte rokuje americký minister zahraničia John Kerry. Šéf americkej diplomacie sa má stretnúť s egyptským prezidentom Abdalom Fattahom Sísím a s lídrom Ligy arabských štátov Nabilom Arábim. 
Kerry počas svojej terajšej cesty po Blízkom východe získal pre budovanú koalíciu podporu desiatich štátov: k jeho snahe sa plánujú pripojiť okrem iného Egypt, Saudská Arábia, Omán, Spojené arabské emiráty, Libanon či Jordánsko.

Stranou sa naopak drží Turecko, ktorého predstavitelia Kerrymu v piatok povedali, že sú ochotní prispieť k humanitárnej pomoci, ale nie k vojenským aktivitám. USA zatiaľ vylučujú, že by koalícia proti bojovníkom z IS mohla zahrnúť aj Irán. 

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-10-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Modernejšie volkmeny
01 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal 02 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 03 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 04 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie 05 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:18