StoryEditor

Condie šéfkou Bushovej diplomacie

17.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americký prezident George W. Bush vymenoval svoju poradkyňu pre otázky národnej bezpečnosti Condoleezzu Riceovú za novú ministerku zahraničných vecí. Päťdesiatročná Riceová nahradí na poste šéfa americkej diplomacie Colina Powella, ktorý v pondelok podal demisiu. Bush zároveň vymenoval do funkcie nového šéfa Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) 57-ročného Stephena Hadleyho, ktorý na tomto poste vystrieda Riceovú. Hadley predchádzajúce štyri roky pracoval ako zástupca Riceovej na čele NSC. "Som šťastný, že môžem oznámiť nomináciu Condoleezzy Riceovej, ktorá sa stane novou ministerkou zahraničných vecí. Condie je známa Američanom a celému svetu," vyhlásil Bush.
Deň po Powellovi oznámil odchod z funkcie aj jeho námestník Richard Armitage, ktorý riadil každodennú činnosť úradu ministerstva zahraničných vecí. Zámer odísť oznámil Powellovi už v pondelok. "Prišiel s ministrom a odchádza s ním," povedal nemenovaný predstaviteľ ministerstva. Armitage bol medzi diplomatmi a zákonodarcami rešpektovanou osobnosťou pre svoju otvorenosť. Jeho odchod z úradu sa po Powellovej rezignácii očakával, pretože bol ministrovi veľmi lojálny. Politickí pozorovatelia tvrdia, že po odchode umiernených vládnych úradníkov Powella a Armitagea a s príchodom Riceovej, ktorá sa často prikláňala na stranu ostrejších názorov administratívy, bude americká diplomacia tvrdšia.
Demisiu v utorok podal aj americký minister letectva James Roche. "Viedol americké vzdušné sily v dôležitom dejinnom období a slúžil v americkom námorníctve i letectve dobre a čestne," povedal minister obrany Donald Rumsfeld.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:31