StoryEditor

Prímerie na Ukrajine zatiaľ drží. Incidenty sú ojedinelé a bez obetí

15.02.2015, 08:49
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zbrane na východe Ukrajiny naozaj utíchli. Správy hovoria len o menších incidentoch.

Na východe Ukrajiny začalo s úderom jedenástej hodiny - polnoci miestneho času - platiť prímerie, ktoré v Minsku vo štvrtok ráno dohodli zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka. Do poslednej chvíle sa v Donbase bojovalo. Súčasné ojedinelé incidenty z okolia Debaľceva sú bez obetí.

Je ticho. Zatiaľ

Podľa prvých správ obe strany prímerie dodržiavajú. "Výstrely z ťažkých diel a raketometov duneli každých päť sekúnd, ale okamžite po polnoci nastalo ticho," opísal reportér agentúry Reuters v Donecku. Noviny Ukrajinská pravda na svojom twitterovom účte zasa ohlásili, že sa nestrieľa ani v Debaľceve a Mariupole.

Ďalší ukrajinský spravodajský zdroj Interfax ohlásil, že sa po začiatku prímeria ocitlo pod paľbou jedno stanovište ukrajinských vojakov pri Luhansku. Bol to podľa neho doteraz jediný incident.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas dňa povedal, že ak prímerie o polnoci miestneho času znovu zlyhá, vedenie štátu bude musieť vyhlásiť vojnový stav v celej krajine, nielen v Donbase. Obvinil tiež Rusko, že v posledných hodinách "významne vystupňovalo" ofenzívu napriek dohode v minskom Paláci nezávislosti.

Separatisti predbežne uviedli, že prímerie chcú dodržať. Člen povstaleckého parlamentu Alexej Karjakin v sobotu popoludní oznámil, že začali sťahovanie ťažkej bojovej techniky z línie frontu, ako to stanovuje dohoda, ktorá sa v bieloruskej metropole zrodila po sedemnástich hodinách vyjednávania.

Bojovalo sa do poslednej chvíle

Slová o dodržiavaní prímeria sa však počas dňa nejavili príliš nádejne, pretože sa v Donbase celú sobotu intenzívne bojovalo. Proruské - a podľa amerického veľvyslanca na Ukrajine aj ruské vojenské sily zosilnili útoky na železničný uzol Debaľcevo, ktorý spája Doneck a Luhansk. Ten podľa posledných správ udržali ukrajinskí vojaci, mesto je ale z veľkej časti zničené a podľa povstalcov dokonca obkľúčené.

Podľa ukrajinských vojenských expertov môže situácia práve v tejto časti frontu rozhodnúť o osude nedeľného prímeria. Vodca separatistov Alexandr Zacharčenko totiž uviedol, že Debaľcevo sa do prímeria nepočíta. To je ale v rozpore s dohodou z Minsku, ktorá predpokladá úplný pokoj zbraní.

Dohodu dohovorenú zástupcami Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka nepodpísal ani jeden z prítomných politikov, ale členovia kontaktnej skupiny.

Bojujúce strany sa dohodli okrem iného na okamžitom a úplnom prerušení paľby v jednotlivých regiónoch Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajiny, stiahnutí všetkých ťažkých zbraní oboma stranami na rovnakú vzdialenosť s cieľom vytvoriť bezpečnostné zóny o šírke od 50 do 140 kilometrov, zabezpečenie efektívneho monitorovania a overovania zastavenia paľby zo strany OBSE, amnestiu pre separatistov či na výmenu zajatcov.

Vzbúrenci ďalej požadujú aj miestne voľby, obnovenie výplat dôchodkov a iných platieb alebo dodávku humanitárnej pomoci. Reprezentanti separatistov najprv odmietli dohodu podpísať, o niekoľko hodín neskôr na ňu pod tlakom Vladimira Putina pristúpili.

Autori: Kateřina Havlická, Jan Wirnitzer

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2007-03-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rekos prenikol na ruský trh
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 02 - Modified: 2024-04-23 11:15:40 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister pôdohospodárstva je podozrivý z machinácií so štátnymi pozemkami 03 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 04 - Modified: 2024-04-21 11:29:13 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo ukrajinskú dedinu Bohdanivka 05 - Modified: 2024-04-21 10:10:00 - Feat.: - Title: Rusko môže zosilniť útoky na Ukrajine, kým dorazí nová americká pomoc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:51