StoryEditor

Sto policajtov a ďalšie ploty. Britom došla s utečencami z Calais trpezlivosť

04.08.2015, 16:22
Autor:
ertert
Veľká Británia posilní bezpečnostné opatrenia proti stovkám utečencov, ktorí sa do krajiny pokúšali dostať z francúzskeho mesta Calais.

K terminálom tunelov pod Lamanšským prielivom vyšle špeciálny tím sto členov bezpečnostných zložiek. K terminálom plánuje vybudovať odolnejšie ploty, ktoré by utečencom zabránili v naskakovaní na kamióny,píše iDnes.cz.

O nových bezpečnostných opatreniach v pondelok večer informoval britský minister zahraničia Philip Hammond. Posilnením ochrany terminálov na oboch stranách kanála La Manche však nové opatrenia nekončia. Podľa Hammonda sa plánuje bližšia spolupráca francúzskej polície a britských imigračných pracovníkov. Tí by mali zdieľať pracovisko priamo v riadiacom centre tunela v Coquelles, píše server The Independent.

Británia si od týchto opatrení sľubuje rýchlejšiu reakciu na pokusy migrantov vniknúť do tunela. Hammond po oznámení nových opatrení ubezpečil verejnosť, že úrady majú situáciu pod kontrolou. Reagoval tak na množiace sa hlasy verejnosti, ktorá volá po tvrdších opatreniach proti utečencom.

Kritika na Camerona

Na britskú vládu na čele s Davidom Cameronom sa zniesla vlna kritiky aj od dopravcov. Tí Camerona vyzvali, aby sa osobne prišiel pozrieť na terminál v Calais. Až na mieste by vraj pochopil, aký chaos tu panuje a ako ovplyvňuje nákladnú dopravu smerujúcu do Veľkej Británie.

Práve vodičom nákladných automobilov by mali pomôcť nové opatrenia britských úradov. Tí totiž počítajú so stavbou masívneho plotu pozdĺž britskej i francúzskej časti terminálu a privádzača v Calais, ktorý by bránil zúfalým utečencom v naskakovaní do kamiónov. Výstavba sa podľa Hammonda začne čo najskôr. Otázkou však zostáva, či nový plot utečencov zastaví. Z mnohých fotografií je totiž zrejmé, že migranti existujúci plot jednoducho preliezajú alebo do neho vyrezávajú diery.

Britská vláda však verí, že sa jej súčasnú utečeneckú vlnu podarí zmierniť. "Prijali sme niekoľko opatrení v spolupráci s francúzskymi úradmi a Eurotunelom,. Očakávam, že nasledujúcich dňoch sa tieto opatrenia prejavia ešte viac, "uviedol Hammond.

Do štyroch týždňov preč z Calais

Zatiaľ posledný veľký pokus o preniknutie utečencov do tunela pod Lamanšským prielivom sa odohral v noci na utorok. Polícia za niekoľko hodín napočítala celkovo 600 pokusov o preniknutie do tunela. Policajti utečencov z miesta väčšinou len vytlačili, zhruba dvadsiatku agresívnych migrantov však zadržali.

Spoločnosť Eurotunel, ktorá podmorské spojenie medzi Francúzskom a Britániou spravuje, oznámila, že bola nútená vykonať inšpekciu v južnej časti tunela kvôli bližšie neurčenej "anomálii", ktorá zdržala dopravu. Prevádzka bola preto odklonená do severného tunela. Z britskej strany je meškanie až dvojhodinové, z francúzskej hodinové.

Podľa webu BBC počet pokusov o prekonanie Lamanšského prielivu na niektoré vlakové súpravy automaticky neznamená počet utečencov. Niektorí nelegálni utečenci sa totiž v priebehu noci pokúšajú o útek viackrát. V oblasti sa zdržiava asi 4 000 utečencov a o prechod do Británie sa pokúšajú odhadom asi stovky z nich.

Koľkým utečencom sa za posledné mesiace podarilo dostať do Veľkej Británie zatiaľ nie je jasné. Sedemdesiat percent migrantov podľa francúzskej polície mizne z Calais do štyroch týždňov po príchode. Francúzsko však nevie, či títo migranti vstúpili do Británie alebo či sa premiestnili niekam inam vo Francúzsku, povedal predstaviteľ anglickej polícia Alan Pughsley.

https://www.youtube.com/watch?v=hDDWNP7sx-4

01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:52