StoryEditor

Dohoda o iránskom jadrovom programe nebude, tvrdí Obamov poradca

11.04.2015, 10:00
Autor:
TASRTASR
"Žiadnu dohodu nepodpíšeme, ak v deň jej implementácie nebudú zrušené všetky sankcie," povedal iránsky prezident.

Biely dom v noci nadnes kriticky zareagoval na vyhlásenia iránskych lídrov, podľa ktorých musí byť súčasťou akejkoľvek jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami okamžité zrušenie sankcií uvalených na Irán.

Podľa agentúry Reuters to naznačuje, že americký prezident Barack Obama z rokovaní s Teheránom odstúpi, ak rušenie sankcií uvalených na Irán nebude postupné.

Obamov poradca pre zahraničnú politiku Ben Rhodes označil zásadný postoj iránskeho najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího a prezidenta Hasana Rúháního za príznak vnútorných tlakov zo strany zástancov tvrdej línie, pričom poznamenal, že ani takýto vývoj neznamená, že konečnú dohodu o spornom jadrovom programe Teheránu nebude možné dosiahnuť.

USA majú podmienku: postupné rušenie sankcií

Rhodes však zároveň pripomenul, že rámcová dohoda, ktorú svetové veľmoci uzavreli minulý týždeň predpokladá postupné, nie okamžité zrušenie sankcií.

"Je nadovšetko jasné, že rušenie sankcií bude postupné," povedal novinárom Rhodes, ktorý sprevádza prezidenta Obamu na ceste do Panamy na Summit Amerík.

"Skutočnosť je taká, že máme rámec. Prezident je toho názoru, že ak sa ho nepodarí podoprieť aj detailmi, dohoda nebude," dodal.

Chameneí nie je ani za dohodu, ani proti nej

Vo svojich prvých vyjadreniach k rámcovej jadrovej dohode o iránskom jadrovom programe Chameneí vo štvrtok pred zhromaždením iránskych náboženských básnikov povedal, že "nie je ani za dohodu, ani proti nej".

Zároveň však nezabudol podotknúť, že všetky sankcie uvalené na Irán musia byť zrušené v deň, keď bude podpísaná konečná dohoda. Podľa Chameneího vzhľadom na skutočnosť, že minulý týždeň uzavretá dohoda je len rámcová, "sa zatiaľ nič nestalo".

Dňom podpísania konečnej dohody medzi šiestimi svetovými mocnosťami a Iránom by mal byť 30. jún.

Podobný signál ako iránsky najvyšší vodca vyslal vo štvrtok aj prezident Rúhání, ktorý je pokladaní za relatívne umierneného.

"Žiadnu dohodu nepodpíšeme, ak v deň jej implementácie nebudú zrušené všetky sankcie," povedal iránsky prezident pri príležitosti osláv Dňa iránskej jadrovej technológie, ktorým si islamská republika pripomína úspechy dosiahnuté v oblasti jadrového výskumu.

Podľa Rhodesa boli obaja najvyšší iránski predstavitelia vo svojich vyhláseniach nútení zobrať do úvahy vnútropolitickú situáciu a ich vyjadrenia by nemali byť chápané ako skúška toho, či napokon dôjde k podpísaniu konečnej dohody.

"Aj oni majú zástancov tvrdej línie, ktorí sa k tejto dohode stavajú skepticky," povedal Rhodes.

Podľa dosiahnutého rámcového dohovoru Irán obmedzí svoj nukleárny program, potenciálne využiteľný pri vývoji jadrových zbraní, výmenou za prístup k bankovým účtom, ropným trhom a finančným aktívam zablokovaným medzinárodnými sankciami.

 

 

01 - Modified: 2007-05-07 15:00:08 - Feat.: 0 - Title: Výbuch na plynovode prerušil dodávky plynu do Európy
01 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 02 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 03 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 04 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel 05 - Modified: 2024-04-17 14:50:08 - Feat.: - Title: Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková pred schôdzkou G7 vyzvala Izrael a Irán na zdržanlivosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:04