StoryEditor

Rusko odmieta návrh na stiahnutie misie OBSE z Ukrajiny

31.05.2014, 16:31
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes kritizovalo návrh na stiahnutie pozorovateľskej misie OBSE z Ukrajiny, a to z obavy o životy jej členov.

OBSE od štvrtka nemá kontakt so skupinou svojich pozorovateľov, ktorí pôsobili na východnej Ukrajine. Ďalší monitorovací tím OBSE je v tejto časti krajiny zadržiavaný od pondelka.

Rusko svojím dnešným vyhlásením reagovalo na návrh Wolfganga Ischingera, moderátora tzv. okrúhlych stolov OBSE, ktorý pre rozhlasovú stanicu ZDF tento týždeň uviedol, že monitorovaciu misiu OBSE by mohli z Ukrajiny stiahnuť kvôli obavám o životy jej členov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však v dnešnom vyhlásení deklarovalo, že v čase, keď kyjevské vedenie zintenzívnilo tzv. trestnú operáciu na východe krajiny, je nevyhnutné, aby sa aktivizovala činnosť medzinárodných pozorovateľov a ich kontakty so silami, ktoré kontrolujú situáciu "na miestach", čo misii OBSE podľa Moskvy "priamo vyplýva z mandátu".

Rusko sa dnes prostredníctvom svojho rezortu diplomacie ohradilo aj proti obvineniu, že nedostatočne kontroluje svoje hranice s Ukrajinou, a odmietlo aj úvahy o "medzinárodnom dohľade" nad rusko-ukrajinským dialógom.

Moskva považuje za dôležité pokračovať v praxi okrúhlych stolom národnej jednoty, ktorých cieľom je - za pomoci vplyvných ľudí z regiónov - upokojiť situáciu na Ukrajine, vypracovať nový právny rámec štátotvorného usporiadania Ukrajiny, spravodlivo rozdeliť právomoci medzi centrálnu vládu a regióny a garantovať všetkým občanom ich základné práva.

Okrem toho Rusko apelovalo "starostlivo vážiť slová", pri komentovaní situácie na Ukrajine, lebo "za slovami sú ľudské životy".

Agentúry medzičasom informovali, že aj dnes pokračovali ozbrojené potýčky medzi vládnymi silami a ozbrojencami, ktorí sa pred niekoľkými týždňami na východe Ukrajiny zmocnili vládnych budov a policajných staníc a žiadajú pripojenie tejto časti krajiny k Rusku.

Napätá je situácia v Slovjansku, ktorý je obkľúčený vládnymi silami a kde denne dochádza k pokusom protivládnych ozbrojencov o prelomenie blokády. Hovorca protiteroristickej operácie vládnych síl Vladislav Selezňov dnes informoval, že armáde sa podarilo zlikvidovať samohybný mínomet NONA, ktorým protivládne sily ostreľovali civilistami obývané štvrte mesta.

01 - Modified: 2006-06-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kooperácia škôl a trhu práce
01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 03 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 04 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 05 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:50