StoryEditor

„Václavák“ je hanba. Sú tam kasína a drogy, kritizoval Babiš

24.07.2014, 17:21

Za hlavné problémy Prahy, na ktoré sa ANO zameria v jesenných voľbách, označil český minister financií Andrej Babiš dopravu a bezpečnosť. "Václavák je hanba. Namiesto toho, aby to vyzeralo ako na Champs Elysées, sú tam kasína a predávajú sa drogy. Taká koncentrácia herní a kasín ako v centre Prahy je nevídaná," povedal pri predstavení pražskej kandidátky ANO.

"Pani Schopperovou poznám asi dva alebo tri roky," povedal Babiš na to, odkiaľ pozná štyridsaťdvaročný podnikateľku Martinu Schopperovú, ktorá povedie ANO do volieb v hlavnom meste. Schopperová sa vraj Babišovej strane ponúkala už vtedy, ale dohodli sa spolu až tento rok.

"Sú to kandidáti, ktorí historicky nemajú nič spoločné s magistrátom. Dospeli sme k názoru, že bude najlepšie, keď postavíme kandidátku bez akýchkoľvek väzieb," vyhlásil Babiš. Preto nakoniec ANO na kandidátku nevzalo ani súčasného šéfa Obecného domu Vlastimila Ježka, ktorý predtým viedol aj Národnú knižnicu či Český rozhlas.

Naopak na piatom mieste kandidátky je Eliška Kaplicky, vdova po známom architektovi Jánovi Kaplickom. „Praha potrebuje viac moderných stavieb a výstav," hovorí Kaplicky. Na magistráte by rada mala na starosti kultúru. Znamená to, že ANO bude tlačiť na to, aby bol na Letnej či inde v Prahe postavený blob, teda návrh pôvodne koncipovaný ako nová Národná knižnica podľa plánov Kaplického? „Najlepšie by bolo, aby sa k tomu vyjadrili Pražania, či to považujú za dobrý nápad, alebo nie," povedal Babiš.


Český minister financií Andrej Babiš. Snímka: MAFRA

Schopperová vymenovala priority pre voľby. "Bezpečnosť v Prahe, čistota, dopravná dostupnosť, parkovanie, pomoc handicapovaných spoluobčanom. Radi by sme sa pozreli na hospodárenie firiem s majetkovou účasťou Prahy," povedala. Babiš k tomu pridal ešte spojenie centra Prahy s letiskom Václava Havla.

S kým by ANO rado na magistráte spolupracovalo po voľbách, Babiš ani Schopperová povedať jasne nechceli. „Praha je baštou pána Schwarzenberga. Hovorilo sa, že Praha volila Klausovu tenisovú raketu a teraz volí pána Schwarzenberga. Mne to moc do hlavy nejde. TOP 09 má dve party. Jednu, tú slušnejšie, na čele s pánom primátorom Hudečka, a tú druhú, ktorá zastupuje pána Kalouska. Je to o ľuďoch," povedal iba Babiš.

Keby som sa na to necítila, tak by som tu nestála,“ odvetila širšej verejnosti nie príliš známa Schopperová na otázku, či si trúfa viesť magistrát hlavného mesta, čo sa prirovnáva k vedeniu ministerstva. Prezradila o sebe, že skôr volila pravicové strany, do detailu ísť ale nechcela. Vedenie hnutia ANO ju ako líderku kandidátky schválilo v stredu večer.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-18 12:24:00 - Feat.: 0 - Title: Čistá cena benzínu v SR sa prepadla na horšie miesto v rámci EÚ
01 - Modified: 2024-02-10 13:07:52 - Feat.: - Title: Predsedom hnutia ANO v Česku bude ďalšie dva roky opäť Andrej Babiš 02 - Modified: 2024-01-11 13:49:30 - Feat.: - Title: Poslanec ANO kritizoval zásah polície pri pražskej streľbe, jeho dcéra je jednou zo zranených 03 - Modified: 2023-11-08 18:07:27 - Feat.: - Title: Český Senát napriek výhradám schválil balík úsporných opatrení. ANO sa chce obrátiť na Ústavný súd 04 - Modified: 2023-10-12 14:20:07 - Feat.: - Title: Babišovo ANO chce vláde vysloviť nedôveru, odovzdalo podpisy na mimoriadnu schôdzu 05 - Modified: 2023-10-09 08:00:05 - Feat.: - Title: Prieskum: Hnutie ANO v Česku jednoznačne vedie, Fiala v reakcii ukázal na slovenské exit polly
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:21