StoryEditor

Pápež stavil na mobilné aplikácie. Pre tablety

30.05.2013, 00:00
Cirkev. František osobne spustil program, pomocou ktorého budú ľudia sledovať udalosti cirkvi cez svoj tablet či smartfón.

Pápež František (na snímke) plní sľub, že otvorí Vatikán moderným technológiám. Aj vďaka nemu spustila cirkev prvé aplikácie pre tablety a smartfóny. Tie napríklad veriacich navigujú do najbližšieho kostola, pripravia ich na spoveď či prinesú prepis pápežových kázní.

Cirkev si od šírenia viery cez mobilné zariadenia sľubuje získanie najmä mladých veriacich. „Chceme, aby evanjelium putovalo do vreciek každého mladého človeka na svete,“ tvrdí Andrew Small, šéf inštitúcie Pápežské misijné diela v USA. Práve Small sa pritom postaral o vznik prvých aplikácií s cirkevnou tematikou.

Nový program
Horúcou a najžiadanejšou novinkou vo svete katolíckych aplikácií je program Missio. Pápež ho pred pár dňami osobne odštartoval kliknutím na svojom iPade. Spustil ho tlačidlom na displeji, ktoré vývojári označili latinským slovom Evangelizantur, teda v preklade „Nech sú evanjelizovaní“.

Nový program, ktorý si odvtedy ľudia môžu stiahnuť zdarma, ihneď zaznamenal úspech. „O aplikáciu Missio je záujem. Hneď po jej uvedení do života si ju stiahlo 1 140 ľudí v takmer troch desiatkach krajín sveta,“ povedala pre HN redaktorka Vatikánskeho rozhlasu v Taliansku Mária Fábryová.

Vďaka programu môžu ľudia cez svoje tablety či smartfóny spoznať prácu misionárov, pozrieť si videá či sledovať pápeža na každom jeho kroku. „Missio je aplikácia so správami o dianí v katolíckej cirkvi v jednotlivých krajinách i vo Vatikáne. Mám ju stiahnutú aj ja vo svojom tablete. V poslednom čase využíva katolícka cirkev aplikácie veľmi intenzívne. Aj u nás na Slovensku sa už objavujú prvé takéto novinky,“ povedal pre HN cirkevný expert Imrich Gazda.

Boom s aplikáciami
S cirkevnými aplikáciami sa pritom v poslednom čase doslova roztrhlo vrece. Vatikán propaguje aj svoju oficialnu aplikáciu Vatican.va App, či aplikáciu o pápežovi The Pope App. Podobných programov je už mnoho, zatiaľ viem aj o dvoch slovenských. Zaujímave sú však aj aplikácie pre bohoslužobné a modlitebné knihy,“ tvrdí Gazda.
Veľkými priekopníkmi v katolíckych aplikáciách sú najmä naši severní susedia. Do smartfónu či tabletu si Poliaci môžu stiahnuť programy na výučbu ruženca či prípravu na spoveď. Niektoré dokonca pomáhajú deťom naučiť sa všetko potrebné na prvé sväté prijímanie. Ako programy do smartfónov existujú aj modlitebníky, životopisy svätých na každý deň v roku či mobilná verzia Biblie.

Čerešničkou na torte je v Poľsku aplikácia, ktorá je akoby kostolným navigátorom. Nájde najbližšie kostoly v okolí, zobrazí cestu do konkrétneho chrámu a informuje aj o tom, o koľkej v ňom bude omša. „Táto aplikácia vznikla s pomocou viac ako 8-tisíc telefónov. Jej cieľom je vytvoriť aktuálnu databázu s adresami farností a časom začiatkov omší,“ opisuje unikátny program pre mobilné telefóny poľský diakon Lukasz Przelazly.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:05