StoryEditor

Poľsko vracia úder. Reklama so šmelinárom sa mení na medzinárodný škandál

08.12.2014, 11:55
Autor:
iDnesiDnes

Do sporu o kontroverznú reklamu s poľským šmelinárom sa zapojil poľský minister poľnohospodárstva Marek Sawicki. V rozhovore pre agentúru IAR podotkol, že nikdy nepočul o Čechovi, ktorý by sa otrávil poľským jedlom. Naproti tomu po požití českého alkoholu zomrelo niekoľko Poliakov.

Reagoval tak na aktuálnu aféru reklamného spotu s poľským šmelinárom, ktorý si objednal T-Mobile. Operátor po kritike reklamu stiahol.

Reklamná agentúra v obhajobe spotu zvolila nezvyčajne útočný tón a Poliakom pripomenula aféru s technickou soľou v potravinách, ktorá odštartovala sériu škandálov s poľským jedlom (viac o kauze sa soľou čítajte tu). "A našim milým poľským priateľom: všímajte si radšej, akú soľ sypete do potravín, ktoré vyrábate pre nás, ako naše reklamy, ktoré nie sú určené pre vás," odkázali do Varšavy zástupcovia agentúry.

Poľský minister v rozhovore uviedol, že pre poľské potraviny nie je lepšia reklama, ako keď prejdú českou kontrolou, odkázal. Odkazuje na informácie v tajnom českom nariadení, ktoré si vyžaduje detailnú kontrolu poľských potravín.

Podľa Sawického Česi svoje poľnohospodárstvo nereformovali, takže je menej výkonné než to poľské, a poľskí výrobcovia potravín sa preto stretávajú so šikanovaním z Česka, citujú Sawickiho poľské médiá. Minister podotýka, že Česi dlho skúšajú rôzne triky, nie vždy férové, ako s poľskými výrobcami potravín bojovať.

Zmieňuje inštrukcie, ktoré podľa neho mali dostať terénni kontrolóri Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI). V dokumente je údajne niekoľkokrát tučným písmom zdôraznené, že cieľom kontroly je vylúčenie poľských výrobkov a tovaru.

Spomína sa poľská zelenina a ovocie, ďalej jablká, mlieko, údenárske výrobky, mäso, syry rôzneho typu, ryby a výrobky z nich. Inštrukcie, ktoré mal vydať Jindřich Pokora, riaditeľ odboru kontroly, laboratórií a certifikácie SZPI, pritom nezahŕňa výrobky z iných krajín EÚ.

Šéf poľského rezortu poľnohospodárstva vyhlásil, že takéto konanie nenechá bez odpovede a bude o tom informovať Európsku komisiu. Príležitosť k tomu bude mať už 14. a 15. decembra. Sawicki dodáva, že sa nebojí kontroly poľských potravín, ale nemôže pripustiť, aby sa týkali len potravín z jednej krajiny. Domnieva sa, že je to prejav diskriminácie.

01 - Modified: 2007-01-17 09:28:00 - Feat.: 0 - Title: Houstonu nestačilo ani McGradyho 45 bodov
01 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 02 - Modified: 2024-04-02 09:25:46 - Feat.: - Title: Apple sa chváli vnútornou pamäťou iPhonov. Tie však majú čo doháňať 03 - Modified: 2024-03-08 11:25:21 - Feat.: - Title: Nitra cenzúru neplánuje. Reklama, proti ktorej sa obyvatelia búrili, bola zaplatená do februára, vysvetľuje hovorca 04 - Modified: 2024-03-07 16:16:31 - Feat.: - Title: Nitranov nahnevala LGBTI+ reklama. Odmietame šírenie obsahu takýmto agresívnym spôsobom, poslali mail poslancom 05 - Modified: 2024-02-16 08:33:08 - Feat.: - Title: Sila informácií či reklamy? Firmy využívajú feministické posolstvá na propagáciu zdravotníckych testov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:27