StoryEditor

Rakúšania zakazujú extrémistické značky na autách. Slováci zaostávajú

24.07.2015, 18:22
Extrémistické symboly si už Rakúšania na evidenčné čísla nedajú. Slovenský zákon taký presný nie je.

Extrémisti obľubujú rôznu symboliku. V Rakúsku až natoľko, že tamojšie ministerstvo dopravy sa rozhodlo sprísniť zákon, v ktorom presne vymenovali, aké skratky, symboly a číselné kombinácie si už Rakúšania nebudú môcť dať na evidenčné čísla vozidiel, vyrobených na želanie. Slovenský zákon však až taký presný nie je. „Nacistická ideológia nemá miesto v našej spoločnosti,“ uviedol rakúsky minister dopravy Alois Stöger.

Rakúska novela vstúpila do platnosti 23. júla tohto roku a bola rozšírením už pôvodne neželanej symboliky. K dlhoročne zakázaným skratkám ako SS (elitné nacistické bojové oddiely), NSDAP (Národnosocialistická nemecká strana pracujúcich), či HJ (mládežnícka organizácia Hitlerjugend) najnovšie pribudla číselná kombinácia 420, označujúca 20. apríl, čo je deň Hitlerových narodenín, ale aj známejšie 18 - číselný symbol pre Adolfa Hitlera, poprípade 88, pod ktorým sa ukrýva nechválne známy nacistický pozdrav.

Popri doterajších zakázaných kombináciou písmen NSDAP, SS, SA, HJ alebo NS sa odteraz nebudú smieť používať ani kombinácie NSKK (NS-Kraftfahrzeugskorps), NSFK (NS-Fliegerkorps), NSD (NS-Studentenbund), NSDBO (NS-Betriebszellenorganisation), DAF (Deutsche Arbeitsfront), BH (Blood & Honour), C18 (Combat 18 - Kampftruppe Adolf Hitler), KKK (Ku-Klux-Klan), Zog (Zionist occupied government), HH (Heil Hitler), WP (White Power), WPWW (White Pride World Wide) alebo Ajab (All Jews are Bastards).

Z čísel budú zakázané 18 (Adolf Hitler), 28 (Blood & Honour), 828 (Heil Blood & Honour), 74 (Grossdeutschland), 84 (Heil dir), 88 (Heil Hitler), H8 (Heil Hitler), 311 (ku-Klux-Klan), 444 (Deutschland deň Deutschen), 19/8 (Sieg Heil), 1919 (SS), 420 (Hitlerove narodeniny) alebo 1488 (Auf Deutschland - Heil Hitler).

Okrem pravicových extrémistov však zákonom upravili aj používanie skratiek IS a ISIS, symbolizujúcich teroristickú organizáciu Islamský štát, ktorá momentálne bojuje o územia v Sýrii aj Iraku.

Slovenské orgány zatiaľ podobne detailné usmernenie nemajú.

Slováci majú príručku

Podľa našich predpisov nemožno na Slovensku požiadať o voliteľné číslo, v ktorom sa okrem iného nachádza text, propagujúci hnutia, smerujúce k potláčaniu práv a slobôd občanov a hlása neznášanlivosť na základe národnostnej, náboženskej alebo rasovej príslušnosti.

Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Slovenskej republiky Denisy Baloghovej pracovník polície, ktorý príjme žiadosť o vyhotovenie voliteľného evidenčného čísla, kontroluje dodržiavanie zákona. Predpis síce nehovorí tak konkrétne ako ten rakúsky, ale slovenskí policajti by mali mať k dispozícii príručku. „Znaky a symboly v tejto príručke sú znázornené v konkrétnej forme výskytu a používania, aby policajtom uľahčili orientáciu v symboloch, ktoré sa vyskytujú na extrémistickej scéne,“ hovorí Baloghová.

V roku 2014 bolo na Slovensku vydaných spolu 1843 voliteľných EČV. Slovákov však symboly všemožného extrémizmu zrejme nepriťahujú až natoľko, aby zákon vymedzoval zakázané skratky a číselné kombinácie.

Symbolika u nás

Slovensko v minulosti zaznamenalo prípad s odevnou značkou Eighty Eight (po anglicky Osemdesiatosem), keď polícia urobila raziu v bratislavskom obchode s oblečením a majiteľom zhabala tovar pre podozrenie z propagovania neonacizmu. Jej tričko mal na sebe oblečené napríklad herec Rasťo Rogel v markizáckom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. Značka sa postupne vytratila. Pravicoví extrémisti však menia stratégiu. „Postupne sa vzdávajú svojej tradičnej symboliky,“ hovorí Peter Weisenbacher z Inštitútu pre ľudské práva.

01 - Modified: 2007-08-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi dorazili na severný pól
01 - Modified: 2024-02-15 10:49:25 - Feat.: - Title: KVÍZ: Viete, ktoré autá sa vyrábajú na Slovensku? Na 100 percent to zvládne iba skutočný expert 02 - Modified: 2023-12-14 13:25:00 - Feat.: - Title: Zapotia sa aj experti: Spoznáte automobilku iba podľa jej maskovaného loga? 03 - Modified: 2023-10-20 13:50:15 - Feat.: - Title: Bratislavské top nákupné centrum sa rozširuje, pozrite sa, čo expanzia prinesie 04 - Modified: 2023-06-16 13:34:07 - Feat.: - Title: Odolnosť skrytá v luxuse: Ako sa niektoré značky aj napriek kríze stali neporaziteľné 05 - Modified: 2023-06-03 08:12:40 - Feat.: - Title: Ruské značky zapĺňajú medzeru, ktorú zanechali na trhu západní rivali. Obchody otvárajú s novým vedením
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:25