StoryEditor

Rusko začalo vyšetrovať údajnú genocídu na Ukrajine

29.09.2014, 20:23
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Ruské úrady v pondelok oznámili, že začali vyšetrovať spáchanie zločinu "genocídy ruskojazyčného obyvateľstva" na východe Ukrajiny. Moskva pripisuje ukrajinskému vedeniu vinu za smrť najmenej 2 500 ľudí. Kyjev na vyjadrenie Ruska zatiaľ nereagoval. 

Tisícky mŕtvych

"Vyšetrovanie zistilo, že (...) nezistené osoby z najvyššieho politického a vojenského vedenia Ukrajiny (...) vydávali rozkazy k úplnému vyhladeniu rusky hovoriacich občanov," uviedol hovorca ruských vyšetrovateľov Vladimir Markin podľa agentúry Interfax. 

Kvôli nasadeniu raketometov Grad a Uragan, neriadených leteckých rakiet, taktických rakiet Točka-U a ďalších druhov ťažkých zbraní zahynulo podľa Markina najmenej 2 500 ľudí a viac ako 300 tisíc ľudí muselo utiecť zo svojich domovov do Ruska. 
Za genocídu hrozí v Rusku až 20 rokov väzenia aj trest smrti, pripomenul hovorca podľa Interfaxu a dodal, že počínanie ľudí z ukrajinského vedenia, ktorí vydávali rozkazy, je trestné nielen z pohľadu ruských zákonov, ale aj medzinárodných noriem. 
Ukrajinské úrady na vyhlásenie ruských vyšetrovateľov ešte nereagovali. Kyjev naopak Moskvu obviňuje z podpory separatistov aj priameho zapojenia ruských jednotiek do bojov. 

Agentúra AFP ale podotkla, že ruskí vyšetrovatelia nemajú mimo Ruska žiadne právomoci. Dodala, že v konflikte, ktorý si podľa OSN vyžiadal viac ako 3 200 mŕtvych, nasadili ťažké zbrane ako ukrajinská armáda, tak proruskí separatisti. 

Pozorovatelia OBSE obhliadli nájdené hroby 

Tri údajné masové hroby, ktoré separatisti našli na východe Ukrajiny v miestach dislokácie ukrajinských jednotiek, podľa agentúry ITAR-TASS videli cez víkend pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Koľko je tam tiel a ako tí ľudia zomreli, sa zistí pri exhumácii," uviedol "vicepremiér" doneckých povstalcov Andrej Purgin. Údajne štyri obete z jedného hrobu boli zabité výstrelmi do hlavy zblízka. 

V danej oblasti údajne pôsobil prápor ukrajinských dobrovoľníkov Ajdar, ktorému prehmaty aj vojnové zločiny vyčítala aj medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International. 

Naopak šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Valentin Nalyvajčenko v pondelok podľa agentúry Unian vyhlásil, že na povstaleckých územiach na východe Ukrajiny, v okolí Donecka i ďalších miest, existovali koncentračné tábory, mučiarne, popravisko a masové hroby ukrajinských občanov, zavraždených separatistami, ktorí medzitým ušli do ruska. 

01 - Modified: 2006-10-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Najviac peňazí majú Holanďania
01 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:16