StoryEditor

Grécko sa pripravuje na voľby. Zlatý úsvit chce mínové polia na hraniciach

26.08.2015, 14:30
Autor:
Pavel PetrPavel Petr
Premiér Alexis Tsipras rezignoval 21. augusta a uviedol, že bude chcieť organizovať nové voľby 20. septembra 2015.

Volebná kampaň sa rozbehne pravdepodobne už budúci týždeň. Gréci si zvolia novú vládu už druhýkrát v posledných ôsmich mesiacoch a piatykrát v posledných troch rokoch.

Tsipras, predseda strany, ktorá sa ešte v januári prezentovala tvrdo proti opatreniam nastoleným minulou vládou, nakoniec musela prijať nepopulárne reformy so stranou, ktorú vystriedala vo vedení krajiny. Inak by Grécko muselo čeliť rozkladu finančného systému a kolapsu bánk.

Ľudová jednota
Z koho si budú však voliči vyberať? Zo Syrizy sa oddelila časť najtvrdšieho ľavého jadra, ktorá tak vytvorila svoju vlastnú stranu čítajúcu 25 členov. Tí tak formujú ďalšiu alternatívu, ktorá bude naďalej vystupovať proti opatreniam a úsporám a peniazom poskytnutým od Európy. Jej názov je "Ľudová jednota" (Popular Unity).

Zoskupenie sa sústredí okolo vodcu, bývalého ministra pre energetiku Panagiotisa Lafazaniseho. Sú ochotní podstúpiť moratórium spojených s výstupom krajiny z eurozóny a návratom k vlastnej mene. Táto strana je doslova "blackbox", nikto si presne nie je istý ako si vo voľbách povedie, kvôli tak krátkemu času na prípravu kampane. Ak získajú okolo 10 percent vo voľbách, bude sa Tsiprasovi zostavovať vláda o dosť zložitejšie než keby prepadli.

Syriza 2.0
Volebné víťazstvo prisudzuje aktuálny volebný prieskum uskutočnený agentúrou Metron Analysis práve strane Syriza, pre istotu ju môžeme nazývať Syriza 2.0 predsedu Tspirasa po oddelení 25 členného táboru rebelov. Volebný zisk víťaza sa odhaduje na 34 percent. Alexis Tsipras chce znovuzvolením potvrdiť svojou oprávnenosť viesť Grécko aj naďalej a implementovať dohodnuté reformy.

Po odchode rebelov sa snaží relatívne ľavicovo orientovanú stranu transformovať skôr do stredo-ľavej sily. Samozrejme tento krok prichádza po tvrdom náraze na európsky val podmienok a požiadaviek, keď bol ešte vtedy premiér prinútený akceptovať implementáciu reforiem, aby zachránil krajinu pred bankrotom.

Nová demokracia
Nová demokracia (New Democracy) patrí medzi najstaršie strany v Grécku, bola založená po páde diktatúry v roku 1974. Strana sa rýchlo stala pravicovo orientovanou a stala sa jednou z tradičných strán v Grécku v posledných niekoľkých dekádach. Súčasný dočasný šéf Evangelos Meimarakis prevzal vedenie strany po bývalom premiérovi a predsedovi strany Antonisovi Samarasovi, ktorý odstúpil minulý mesiac. Vedenie strany vezme pevne do oťaží až novozvolený líder, ale až na jeseň.

Potami
Strana Potami by mala v hlasovaní získať 6,1 percent. Súčasne má v parlamente 17 kresiel. Jedná sa o stranu euroskeptických liberálov, ktorá presadzuje otvorený trh. Strana je mladá, bola založená až v roku 2014 Stavrosom Theodorakisom. V minulých voľbách si strana robila veľké nádeje, ale kompletne ju zatienila Syriza, ktorá získala podporu Nezávislých Grékov.

A tak strana čaká ďalej na svoju príležitosť stať sa v niekoho vláde povestným jazýčkom na váhach. Strana podporovala 3. záchranný program a šéf strany už vyjadril záujem podieľať sa na ďalšej vláde.

Zlatý úsvit
Strana Zlatý úsvit (Golden Dawn) je na politickom spektre extrémne vpravo, preto si tiež v poslednom prieskume došla len pre 5,3 percent hlasov. Strana používa svastiku, požaduje vyhostenie nelegálnych imigrantov a chce zabezpečiť hranice Grécka mínovými poľami. Strana bola založená Nikolaosom Michaloliakosem, ktorý čelí obvineniu z vedenia kriminálnej organizácie.

Komunistická strana Grécka
Komunistická strana Grécka (Communist Party of Greece), so ziskom 4,2 percenta v prieskume, je najstaršou stranou v krajine vôbec. Založená bola v roku 1918. Stranu vedie šesťdesiatročný Dimitris Koutsoumpas, ktorý zostáva verný tvrdo ľavicovému prístupu antikapitalistickej sily v politickom spektre krajiny. Strana získala v závislosti na období 4 až 14 percent a preto sa môže stať v prípade tejto strany čokoľvek.

Strana má aktuálne 15 zástupcov v parlamente a počas hlasovania hlasovala ako rebeli zo Syrizy proti úsporným opatreniam a proti balíku pomoci. Napriek tomu odmieta akúkoľvek spoluprácu s akoukoľvek inou protieurópskou stranou alebo formáciou.

PASOK
Strana PASOK (3,6 percent v prieskume) zastáva funkciu tradičných socialistov, ktorí krajinu viedli 21 rokov od roku 1981 do roku 2002. Odvtedy mali problém s prežitím, až do doby než si ich ako koaličného spojenca vybral George Papandreou, ktorý viedol Grécko do prvého záchranného balíka.

Nezávislí Gréci
Nezávislí Gréci (Independent greeks) získali v poslednom zverejnenom prieskume 2,8 percentný podiel na hlasoch. Nezávislí Gréci zdieľajú skepsu so Syrizou 2.0 k programu pomoci, ktorý ušilo Nemecko. Šéfom strany je Panos Kammenos, ktorý bol v minulosti minister obrany vo vláde Tsiprasa. Strana bola založená v roku 2012 členmi Novej demokracie, ktorí boli rozčarovaní z prvých dvoch balíkov pomoci Grécku.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-09-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: TIP DŇA
01 - Modified: 2024-01-12 07:08:04 - Feat.: - Title: Grécka strana Syriza podporí uzákonenie manželstiev a adopcie párov rovnakého pohlavia 02 - Modified: 2023-11-23 13:23:51 - Feat.: - Title: Z najsilnejšej gréckej opozičnej strany Syriza odišlo ďalších 9 poslancov 03 - Modified: 2023-11-13 16:04:49 - Feat.: - Title: Najväčšia grécka opozičná strana sa rozpadla, nový šéf je podľa kritikov ako Trump 04 - Modified: 2021-12-29 11:39:49 - Feat.: - Title: Potápačom v Grécku sa naskytol zaujímavý objav. Pochádza z druhej svetovej vojny 05 - Modified: 2021-08-07 11:01:38 - Feat.: - Title: Slovensko poskytne pomoc Grécku pri hasení požiaru. Úrady nariadili evakuáciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:44