StoryEditor

Rytier poľskej ekonomiky, ktorý nevie po anglicky. To je nový prezident EÚ

31.08.2014, 00:00
Európski lídri si za nového šéfa Európskej rady zvolili poľského premiéra Donalda Tuska.

Z Bruselu od nášho vyslaného redaktora Pavla Novotného

"Európskej ekonomike budem chciet pomôcť tým, čo pomohlo aj Poľsku. Teda predovšetkým prísnou fiškálnou disciplínou." Takýmito slovami sa uviedol pred novinármi poľský premiér Donald Tusk, ktorého včera večer na mimoriadnom summite únie v Bruseli zvolili lídri krajín EÚ za nového európskeho prezidenta.

Slovensko na summite zastupoval premiér Robert Fico, ktorý sa ešte predtým stretol v parížskom Elyzejskom paláci s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a ďalšími socialistickými a sociálno-demokratickými lídrami európskej dvadsaťosmičky.

Zo študentského aktivistu európsky prezident 

S európskou politikou má pritom 57-ročný liberál a šéf poľskej vládnej Občianskej platformy Donald Tusk dlhodobé skúsenosti. Sedem rokov stojí na čele poľskej vlády a medzi svojimi európskymi kolegami si vybudoval silnú pozíciu. A to aj napriek tomu, že na rozdiel od väčšiny z nich jeho angličtina nie je príliš dokonalá. Ako jediný tak na tlačovej konferencii odpovedal vo svojom rodnom jazyku, teda poľštine. "Päť rokov sme sa s Donaldom stretávali na Európskej rade a vždy to bol politik, ktorý aktívne vyhľadával kompromis," komentoval zvolenie nového európskeho prezidenta jeho predchodca, belgický expremiér Herman Van Rompuy. 

Tusk má pritom za sebou zaujímavý príbeh. Tento potomok menšiny Kašubov sa začal politicky angažovať už počas vysokej školy. Vo svojom rodnom Gdansku v roku 1980 organizoval študentské protikomunistické protesty a spoluzakladal študentský výbor odborového hnutia Solidarita, ktoré v tamojších dokoch viedol neskorší poľský prezident Lech Walesa. Do politiky sa Tusk naplno pustil po páde komunistického režimu v Poľsku. Poslancom sa stal v roku 1991 a potom už jeho kariéra rástla raketovým tempom. Stal sa vicemaršálkom Sejmu a viedol poľskú opozíciu v čase vlády jeho úhlavného konkurenta, šéfa strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského. Pred deviatimi rokmi prehral v súboji o kreslo poľského prezidenta s jeho dvojčaťom, Lechom Kaczynským, ktorý neskôr zahynul pri páde poľského prezidentského špeciálu pri ruskom Smolensku. V predčasných parlamentných voľbách na jeseň 2007 zvíťazila Občianska platforma a Tusk sa stal premiérom. Vo voľbách v roku 2011 ako prvý predseda vlády od pádu komunizmu v Poľsku obhájil svoju pozíciu a stal sa premiérom na druhé funkčné obdobie.  

Rýchly rast

Tusk je u našich severných susedov populárny aj kvôli tomu, že jeho vláda liberálnymi opatreniami naštartovala rýchly rast. Medzi jeho zásady patrí voľný trh a minimálne zásahy štátu do ekonomiky. A Poliaci pod jeho vedením nabrali kurz aj k prijatiu európskej spoločnej meny. "Keby bolo toto rozhodnutie iba na mne, v Poľsku by sa už platilo eurom. Podstatné je, že 80 percent Poliakov podporuje Európsku úniu. To, kedy prijmeme euro, je tak len otázkou času," dodal v Bruseli nový šéf Európskej rady.

Premiér: Tusk je dobrá voľba

Vymenovanie poľského premiéra Donalda Tuska za stáleho predsedu Európskej rady je dobrá správa pre Slovensko. Myslí si to dnes po mimoriadnom summite v Bruseli slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD).

"Je to presne v súlade so stratégiou, ktorú sme nastavili vo V4. Je to dobré pre Slovensko aj preto, že s Donaldom Tuskom mám veľmi dobré vzťahy, čo nám umožňuje v budúcnosti rokovať aj na inej úrovni," uviedol Fico.

Tuska vníma ako pragmatika, neočakáva, že by jeho nominácia mohla viesť k zhoršeniu situácie a komunikácie medzi EÚ a Ruskom. Tusk sa netají kritickým postojom k Rusku.

Fico zablahoželal aj talianskej ministerke zahraničných vecí Federice Mogheriniovej, ktorá nahradí svoju európsku kolegyňu Catherine Ashtonovú ako šéfka európskej diplomacie.

 

01 - Modified: 2006-10-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: New Jersey musí šetriť
01 - Modified: 2021-12-28 18:42:53 - Feat.: - Title: Poľsko zažíva škandál so sledovaním, Tusk hovorí o kríze demokracie 02 - Modified: 2021-12-16 05:57:31 - Feat.: - Title: Lídri Európskej únie chcú blízke vzťahy s postsovietskymi štátmi. Členstvo im však nesľúbili 03 - Modified: 2021-11-20 18:58:56 - Feat.: - Title: Tusk prišiel o vodičák. V obci išiel stovkou 04 - Modified: 2021-11-15 20:01:32 - Feat.: - Title: Slovensko podporuje iniciatívu Strategický kompas Európskej únie, vyhlásil Naď 05 - Modified: 2021-11-15 17:16:41 - Feat.: - Title: Korčok zdôraznil potrebu presadzovania právneho štátu a ochrany novinárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:37