StoryEditor

Policajti v reštaurácii nezasiahli, lebo útočník tvrdil, že má rukojemníkov

27.02.2015, 07:55
Autor:
TASRTASR
Takto prebiehal policajný zásah v reštaurácii Družba v Uherskom Brode.

Policajti vo štvrtok vysvetlili, prečo v utorok 24. februára vtrhli do reštaurácie Družba v moravskom meste Uherský Brod, kde strelec zavraždil osem ľudí, až po takmer dvoch hodinách. Držali sa ďalej, pretože útočník s nimi komunikoval a tvrdil im, že má rukojemníkov. Policajti vtedy nevedeli, že všetci sú celý čas už mŕtvi. Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

Na adresu policajtov sa zniesla kritika, že v reštaurácii mali zasiahnuť skôr. Riaditeľ polície Zlínskeho kraja Jaromír Tkadleček však vyhlásil, že to nebolo možné. A poskytol časový súhrn popoludňajšej tragédie.

Prvé oznámenie prijali policajti o 12.38 miestneho času muž strieľal v reštaurácii Družba v Uherskom Brode. O minútu mali ďalší telefonát s informáciou, že páchateľ je stále vo vnútri a sú možné ďalšie zranenia.

O 12.43 začal s políciou komunikovať muž, ktorý sa skrýval na toalete.

Prvá hliadka policajtov z miestneho obvodného oddelenia prišla pred reštauráciu o 12.47 h. "Po troch minútach nadviazali kontakt s mužom, ktorý na nich začal strieľať. Z troch možných postupov sa hliadka rozhodla pre stiahnutie sa z priestoru a zavolanie posíl," vysvetlil Tkadleček. Dodal, že síce všetci policajti musia byť ochotní podstúpiť riziko streleckého konfliktu, ale vždy je sprevádzané aj rizikom ohrozenia civilistov.

Na miesto dorazili ďalší policajti a o 12.56 si veliteľ zásahu vyžiadal zásahovú jednotku z Brna, keďže Zlínsky kraj takú nemá. Presun 15 policajných špecialistov v štyroch autách po trase dlhej 90 kilometrov trval od nahlásenia 66 minút.

Veliteľ brnianskej zásahovej jednotky Zdeněk Frank sa vyjadril aj ku kritike, prečo sa špecialisti nepresúvali vrtuľníkom - zmestilo by sa doň totiž len šesť mužov so základným vybavením, čo by nebolo pre zásah v reštaurácii dostatočné, a museli by čakať na ďalších kolegov idúcich autom.

Keďže muž sa pred 13.00 h skontaktoval aj s televíziou Prima, policajti získali na útočníka i telefonický kontakt a o 13.07 s ním vyjednávač, ktorý bol na ceste zo Zlína, nadviazal kontakt.

Skúsený, úspešný vyjednávač dostal od muža informáciu, že zadržiava rukojemníkov a chce vyjednávať. Práve táto skutočnosť bola pre ďalší postup polície zásadná. Polícia musí podľa zákona predovšetkým chrániť život a zdravie. Policajti vedeli, že niekto je ukrytý na toalete.

Muž odmietal prepustiť prípadných zranených či vpustiť dnu zdravotníka. Komunikácia sa vyostrovala a strácala reálny základ, uviedol Tkadleček. Po 14.00 prestal útočník reagovať na telefonáty a esemesky a o 14.15 h bola komunikácia ukončená.

Veliteľ zásahu vyhodnotil po rýchlej porade situáciu tak, že nutné sú silové riešenia. Následne o 14.21 vnikla dnu zásahová jednotka.

Ešte predtým sa pokúsili s vyjednávačom o kontakt cez okno. Keď však zaujali pozície, zvnútra sa ozval výstrel. Bol to signál, že zásahová jednotka musí okamžite vniknúť do reštaurácie.

Zákrok trval len niekoľko sekúnd a policajti našli vo vnútri iba osem mŕtvych obetí bez známok života a mŕtveho strelca.

Z doterajších informácií vyplýva, že páchateľ zastrelil väčšinu osôb hneď po vniknutí do reštaurácie a za krátky čas. Keď teda polícia komunikovala s mužom, všetci ľudia už boli mŕtvi. "My sme však tieto informácie nemali," vysvetlil Tkadleček, ktorého citoval portál iDNES.cz.

 

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rezešov Slovan prevezme J&T
01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 03 - Modified: 2024-02-23 14:39:17 - Feat.: - Title: Musíme stále obhajovať ľudskú dôstojnosť, povedala Čaputová k spomienke na obete masakra Rómov 04 - Modified: 2024-01-29 15:00:38 - Feat.: - Title: Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Učitelia a lekári sú pašeráci zbraní, ktoré schovávajú v nemocniciach 05 - Modified: 2023-12-26 08:16:33 - Feat.: - Title: Krvavý masaker vo Francúzsku. V byte pri Paríži našli telá matky a jej štyroch detí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 19:09