StoryEditor

Súboj titanov. Rusko aj Západ sa pripravujú na možný vojenský konflikt

16.08.2015, 00:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Rusko aj Severoatlantická aliancia sa pripravujú na ten "najhorší variant", teda možný vzájomný vojenský stret.

Po analýze vojenských cvičení z poslednej doby k takému záveru dospel londýnsky think-tank European Leadership Network, ktorý združuje skorších európskych lídrov, diplomatov a politikov, píše portál idnes.cz

Nezisková organizácia European Leadership Network (ELN) varovala, že rozpory medzi Moskvou a Západom by sa od slov mohli posunúť až k vojenským plánom. Experti analyzovali najdôležitejšie vojenské cvičenia oboch strán z poslednej doby a došli k záveru, že sa Rusko aj Severoatlantická aliancia "pripravujú na najhoršiu možnosť". Teda prípadný vojenský stret.

Správa upozorňuje tiež na takzvaný "bod zlomu", od ktorého v posledných mesiacoch obe strany vyostrili svoje vojenské postoje. Vedúci výskumu ELN Lukasz Kulesi varoval, že vzájomné vzťahy sa môžu ešte ďalej zhoršovať, ak obe strany nepristúpia k uvoľňovaniu napätia.
"Napätie sa ďalej prehlbuje a prerastá do pocitu nepredvídateľnosti," uvádza sa v správe. Ruské ministerstvo obrany pre tento rok ohlásilo viac než 4-tisíc cvičení, čo je viac ako desaťnásobok toho, čo plánuje NATO a spojenci na rovnaké obdobie. Rusko navyše do cvičenia čoraz častejšie zapája aj jadrové zbrane. 

Porovnanie sa týka aliančného cvičenia "Allied Shield", do ktorého sa v čiastkových fázach počas júna zapojilo celkovo vyše 15-tisíc vojakov z 19 členských krajín NATO a niektorých partnerských štátov a na strane druhej marcovej celoštátnej previerky bojovej pripravenosti ruských síl s celou sériou čiastkových manévrov, do ktorých Moskva nasadila vyše 80-tisíc vojakov, 12-tisíc kusov ťažkej techniky, 65 vojnových lodí, 15 ponoriek a 220 lietadiel. 

Obidve strany cvičia obranu proti sebe
Hlavným námetom ruského cvičenia bola obrana územia, založená podľa analytikov na rýchlom posilnení odľahlých regiónov Ruska so zvláštnym dôrazom na polostrov Kola, odľahlé arktické ostrovy, exklávu Kaliningrad, ale aj obsadenie Čierneho mora a ostrova Sachalin na Ďalekom východe. 

"Presuny boli podporované širokou škálou námorných a vzdušných aktivít, ktorých cieľom bolo spochybniť a kontrolovať námorné koridory a vzdušný priestor obklopujúci Ruskú federáciu," uvádza sa v správe. Cvičné operácie potom boli podporené rozsiahlymi manévrami kombinovaných síl v centrálnom Rusku. "Rozsah cvičenia napovedal, že mohlo ísť len o scenár simulujúci konflikt so Spojenými štátmi alebo NATO," konštatoval analytik Thomas Frear. 

Cvičenie NATO bolo podľa analýzy zamerané čisto na teritoriálnu obranu pred subverzními, teda podvratnými či rozvratnými aktivitami "cudzieho" štátu a to za použitia konvenčných síl v podobe obrnených jednotiek a letectva, ale aj špeciálnych síl. 

Počas cvičenia Aliancia podľa analýzy sledovala schopnosti, ako najrýchlejšie reagovať na infiltráciu či útok na najvýchodnejšie členské krajiny, ktoré bezprostredne susedia s Ruskom. 

"Povaha takejto činnosti, pokiaľ ide o schopnosť čeliť infiltrácii niektorého členského štátu, podobne ako v počiatočnej fáze anexie Krymu (Ruskom) a pokiaľ ide aj o zapojenie masívnej konvenčnej hrozby na hraniciach NATO, označuje Rusko ako jediného možného protivníka," uviedol Frear. 

Ako dodal, rovnako ako v prípade ruských manévrov, aj cvičné operácie NATO boli podporené širokou škálou námorných a vzdušných aktivít s cieľom spochybniť a kontrolovať námorné koridory a vzdušný priestor nad a okolo Baltského mora, pobaltských štátov a Poľska. 

Len reagujeme, obhajuje sa NATO
Vzťahy Ruska so Západom sú na bode mrazu od minuloročnej ruskej anexii Krymu a prepuknutia konfliktu na Ukrajine. Západ obviňuje Moskvu z podpory proruských separatistov aj z priameho zapojenia ruských jednotiek v bojoch proti ukrajinským vládnym oddielom.
Moskva naproti tomu označuje súčasnú napätú situáciu za dôsledok "kontinuálnej expanzie NATO smerom na východ" a zvýšených vojenských aktivít Aliancie v blízkosti svojich hraníc. 

NATO ale upozorňuje, že to bolo práve Rusko, ktoré vlani vojensky obsadilo Krym, a spojenci na to skrátka reagujú posilnením kolektívnej obrany. "Dali sme opakovane najavo, že nechceme usilovať o konfrontáciu s Ruskom. Po viac ako dve desaťročia sme sa snažili vybudovať s Ruskom kooperatívny vzťah. Rusko ale násilím zmenilo hranice, naďalej podporuje separatistov na Ukrajine a hrozí, že rozmiestni jadrové strely v blízkosti hraníc Aliancie," uviedla v reakcii na analýzu londýnskej ELN hovorkyňa NATO Carmen Romero. 

Upozornila pritom na skutočnosť, že zatiaľ čo spojenci vojenské cvičenia plánujú a oznamujú aj v predstihu niekoľko rokov, ich termíny sú neustále verejne vyhľadateľné a pozývajú na ne medzinárodných pozorovateľov aj zástupcov Ruska, Moskva sa takto nespráva a drvivá väčšina manévrov je úplne neohlásených. 

"V reakcii NATO zvýšilo svoju prítomnosť vo východnej časti, aby posilnilo kolektívnu obranu. To je naša hlavná úloha, ako obrannej aliancie," dodala hovorkyňa NATO. 

Pentagon považuje hybridný boj za hrozbu
Analytici European Leadership Network vo svojej správe vyzývajú obe strany, aby prijali opatrenia, ktoré by viedli k postupnému uvoľňovaniu napätia.

Niektorými z krokov by malo byť obnovenie vzájomnej komunikácie, znovuspustenie Rady NATO-Rusko či vytvorenie nejakého nového formátu alebo napríklad vytvorenie novej dohody, ktorá by jasne určovala, aké zbrane môžu byť umiestnené pri hraniciach a dávala by obom stranám právo na pravidelné kontroly. 

"Každá zo strán vníma vojenské cvičenia ako provokáciu a posilňuje vzájomnú nedôveru. Politici by mali prejaviť dostatok rozvahy a obmedziť rozsah cvičenia," uviedol riaditeľ think-tanku Ian Kearns. 

"Je to Rusko, ktoré z NATO robí hrozbu, aby oprávňovalo svoje agresívne akcie a pokusy obnoviť sféru svojho vplyvu," reagoval zástupca generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow. 

Podľa odchádzajúceho šéfa americkej armády Raymonda Odierna však bude medzi spojencami ťažké rozptýliť oprávnené obavy, že sa Rusko nepustí do vojenských akcií ako na Kryme napríklad tiež v Estónsku či Lotyšsku. Súčasnú ruskú politiku označil za "najnebezpečnejšiu" hrozbu. "Rusko stále hodnotí reakcie NATO na niektoré zo svojich akcií," konštatoval. 

S odkazom na hybridný spôsob boja uplatnený na Kryme aj na Ukrajine dodal, že Rusko zároveň takými sofistikovanými operáciami preukázalo určitú významnú schopnosť. 

Na otázku, či sa Spojené štáty pripravujú na konvenčný stret s Ruskom, Odierno odpovedal, že americká armáda cvičí na hybridné hrozby už osemnásť mesiacov a bude v tom pokračovať.

zdroj: natoaktual.cz

01 - Modified: 2007-08-22 12:08:00 - Feat.: 0 - Title: Jakarta potvrdila 84. obeť vtáčej chrípky
01 - Modified: 2024-04-29 14:53:58 - Feat.: - Title: Turecko podporilo Rutteho kandidatúru na post generálneho tajomníka NATO 02 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 03 - Modified: 2024-04-29 06:54:12 - Feat.: - Title: Väčšina Nemcov si myslí, že Nemecko by malo zvýšiť výdavky na obranu 04 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:36