StoryEditor

Sýria sa pripravuje na útok. Turecko mobilizuje

28.08.2013, 07:39
Autor:
TASRTASRdujduj
Sledujeme online | Bezpečnostná rada sa nezhodla na britskom návrhu rezolúcie o Sýrii.

22:05 Putin a Rúhání sú proti chemickým zbraniam i vojenskej intervencii v Sýrii

Prezidenti Ruska a Iránu, Vladimir Putin a Hasan Rúhání, sa dnes v telefonickom rozhovore, ktorý podľa Kremľa inicioval Irán, zhodli, že použitie chemických zbraní je neprijateľné. A naznačili, že sa zhodujú aj v opozícii voči vojenskej intervencii v sýrskej vojne, informoval Kremeľ.   

"Obe strany považujú použitie chemických zbraní kýmkoľvek za neúnosné," citovala Putinovu tlačovú službu agentúra Reuters. Uviedla, že prezidenti zdôraznili potrebu hľadať cestu k rezolúcii výlučne cez politické a diplomatické prostriedky.

21:07 Sýrčania v Damasku si hromadia zásoby a hľadajú úkryt pred hroziacim útokom

Sýrčania v hlavnom meste Damask sa náhlivo pripravujú na zahraničný útok. Mnohí si robia zásoby, ďalší sa snažia nájsť strechu nad hlavou čo najďalej od prípadných vojenských terčov. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters, ktorá z bezpečnostných dôvodov nezverejnila meno reportéra.
     
Vo veľkomeste, v ktorom sú desiatky vojenských areálov včlenené medzi civilné obyvateľstvo, vládnu obavy, že Damask sa môže stať obzvlášť nebezpečným miestom. Západné veľmoci sa totiž pripravujú na prípadný vojenský úder, ktorý má byť reakciou na minulotýždňové použitie chemických zbraní pri Damasku. Tento chemický útok si údajne vyžiadal životy stoviek civilistov na predmestiach sýrskej metropoly.
     
Nakupujúci ľudia v obchodoch s potravinami si nakladali do košíkov kopy chleba a sušených aj konzervovaných potravín. Boja sa, že ich budú mať nedostatok, ak na mesto zaútočia. Najžiadanejším tovarom sú batérie a voda.
   

20:15 Demonštrácie v Londýne

V centre Londýna sa dnes vo veľkom protestuje. Ľuďom sa nepáči chystaná vojenská intervencia v Sýrii.

20:04 Bezpečnostná rada sa nezhodla na britskom návrhu rezolúcie o Sýrii

Piati stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN sa na dnešnom neformálnom stretnutí nezhodli na rezolúcii schvaľujúcej použitie vojenskej sily voči Sýrii, ktorú predložila Británia.     

Informovala o tom agentúra Associated Press po niekoľkohodinovom stretnutí veľvyslancov. Podľa západného diplomata, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, keďže schôdzka bola neverejná, poslali návrh rezolúcie späť vládam na konzultácie.     

Ak by o ňom hlasovali, celkom istotne by ho vetovali Rusko a Čína, ktoré zablokovali aj predchádzajúce pokusy uvaliť sankcie na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.     

Diplomatický zdroj tiež povedal, že Rusko dnes zopakovalo svoje výhrady voči medzinárodnej intervencii do sýrskej krízy.     

Hovorca britského premiéra Davida Camerona v Londýne uviedol, že britský návrh rezolúcie by autorizoval "všetky nevyhnutné opatrenia na základe kapitoly 7 Charty OSN na ochranu civilistov pred chemickými zbraňami". Kapitola 7 Charty OSN umožňuje použitie medzinárodných vojenských síl na podporu rozhodnutí OSN.

19:49 Turecká armáda je v pohotovosti

Turecko uviedlo svoje ozbrojené sily do stavu pohotovosti, aby chránili krajinu pred hrozbami zo Sýrie. Opatrenie prišlo v čase, keď USA a ich západní spojenci zvažujú vojenskú akciu proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi za použitie chemických zbraní.
    

19:19 Českej republike sa vojenský úder v Sýrii nepáči

Česká republika aj naďalej považuje za jediné účinné riešenie konfliktu v Sýrii diplomatickú a mierovú cestu. K možnému medzinárodnému vojenskému úderu sa stavia rezervovane, vyplýva z vyhlásenia rezortu zahraničných vecí, ktoré zverejnili dnes v Prahe.     

Podľa vyhlásenia je ČR za skorú dohodu oboch strán o prímerí a za otvorenie rokovaní o politickej transformácii krajiny.     
   

18:52 Napätie okolo Sýrie udržuje cenu ropy vysoko

Cena americkej ropy vzrástla o takmer dolár a priblížila sa k hranici 110 USD za barel (159 litrov). Počas obchodovacieho dňa sa dostala až nad 112 USD/barel, čo bola najvyššia úroveň od mája 2011. Dôvodom sú obavy trhov, že eskalujúci konflikt v Sýrii sa rozšíri a ohrozí dodávky ropy z krajín Blízkeho východu. Výrazný rast zaznamenala aj cena ropy Brent, ktorá dosiahla 6-mesačné maximum. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Commodity Futures Charts
     

18:26 Rusko: OSN by mala počkať na správu inšpektorov

Bezpečnostná rada OSN by mala počkať na správu inšpektorov o údajnom útoku chemickými zbraňami v Sýrii, až potom zvážiť reakciu na udalosť. Vyhlásil to dnes vysokopostavený ruský diplomat Vladimir Titov, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

    


Výroky ruského námestníka ministra zahraničných vecí Titova dokazujú, že Rusko je proti plánu Británie predložiť dnes rade návrh rezolúcie, ktorá umožní "potrebné kroky" na ochranu sýrskych civilistov.
     
"Bolo by prinajmenšom predčasné diskutovať o akejkoľvek reakcii bezpečnostnej rady, keď inšpektori OSN pracujúci v Sýrii ešte nepredložili správu o svojich zisteniach," uviedol Titov podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax.

17:24 Britská Rada pre národnú bezpečnosť podporila akciu proti Sýrii

Britská Rada pre národnú bezpečnosť dnes jednomyseľne podporila výzvu premiéra Davida Camerona na akciu proti Sýrii za to, že pri útoku minulý týždeň údajne použila chemické zbrane proti civilistom.
     
Oznámil to Cameron - deň to tom, ako vyhlásil, že situácia je zrelá na cielený vojenský úder. Informáciu priniesli agentúry Reuters a AP.
     
"Rada pre národnú bezpečnosť sa jednomyseľne zhodla, že použitie chemických zbraní Asadom je neprijateľné - a svet by sa nemal len prizerať," napísal Cameron na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter po mimoriadnom zasadnutí kľúčového štátneho bezpečnostného orgánu.
    

16:50 Gašparovič: Z Arabskej jari sa stal arabský zmätok

Otázka Sýrie je v súčasnosti jedným z najvážnejších problémov, ako sa rozhodnúť. "Nemyslím si, že by len na základe jedného zistenia, ktoré nemusí byť podložené skutočnosťou a pravdivosťou, malo prísť k vojenskej intervencii," reagoval na dnešnej tlačovej konferencii po stretnutí so svojím rumunským partnerom Traianom Basescom slovenský prezident Ivan Gašparovič.

16:32 Sýria tvrdí, že "teroristi" zaútočia chemickými zbraňami aj v Európe

Sýrsky námestník ministra zahraničných vecí Fajsal Makdád dnes vyhlásil, že Spojené štáty, Británia a Francúzsko pomohli "teroristom" použiť chemické zbrane v Sýrii a že tie isté skupiny ľudí ich čoskoro použijú proti Európe. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Makdád novinárom pred hotelom Four Seasons v sýrskej metropole Damask povedal, že inšpektorom OSN preverujúcim použitie chemických zbraní v Sýrii predložil dôkazy, že "ozbrojené teroristické skupiny" použili plyn sarín na všetkých miestach údajných útokov.     

"Opakujeme, že to teroristické skupiny použili chemické zbrane - s pomocou Spojených štátov, Británie a Francúzska. To musí prestať," vyhlásil sýrsky námestník a dodal: "To znamená, že takéto chemické zbrane rovnaké skupiny čoskoro použijú proti ľudu Európy."

16:23 Izrael uviedol do pohotovosti protiraketovú obranu, povoláva záložníkov

Izrael uviedol svoju protiraketovú obranu do stavu zvýšenej pohotovosti pred očakávaným útokom USA v susednej Sýrii. Na severe krajiny aktivovali ďalší obranný systém typu Železná kupola, informovali dnes izraelské médiá. Vláda medzitým schválila obmedzené povolanie záložníkov.
     
Izraelský armádny rozhlas informoval, že krajina v rámci preventívnych opatrení mobilizuje všetky svoje protiraketové systémy. Nekonkretizoval však konkrétny počet nasadených batérií. Protiraketová obrana Izrael zahŕňa systémy krátkeho dosahu Železná kupola, stredného dosahu Patriot a dlhého dosahu Arrow II, uviedla agentúra Reuters.
     
Damask naznačil, že v prípade útoku západných veľmocí by mohol reagovať odvetnou paľbou na židovský štát. Izrael sa tiež pripravuje na možné raketové útoky libanonského hnutia Hizballáh, spojenca sýrskeho prezidenta Bašára Asada.
     

     

15:50 Inšpektori potrebujú na uzatvorenie vyšetrovania v Sýrii štyri dni

Inšpektori OSN, ktorí v Sýrii preverujú, či vládne sily použili v občianskej vojne chemické zbrane, potrebujú štyri dni na uzatvorenie svojho vyšetrovania a čas aj na analýzu zistení. Oznámil to dnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.     

"Pracujú veľmi tvrdo, za veľmi, veľmi nebezpečných okolností," uviedol Pan na tlačovej konferencii v holandskom Haagu, kde sa zúčastňuje na oslavách pri príležitosti 100. výročia Paláca mieru (Vredespaleis), ktorý je sídlom Medzinárodného súdneho dvora a Stáleho arbitrážneho súdu.     

"Nechajme im štyri dni na dokončenie práce a potom ju budeme musieť vedecky analyzovať. Následne budeme musieť podať správu Bezpečnostnej rade OSN kvôli jej prípadným akciám," vyhlásil šéf svetovej organizácie.     

Skupina inšpektorov OSN sa dnes popoludní vrátila do svojho hotela v centre Damasku po tom, ako vykonala prehliadku miest údajného útoku jedovatým plynom na viacerých predmestiach sýrskej metropoly z minulého týždňa, uviedol svedok agentúry Reuters.

14:32 Jordánsko nebudeme odrazovým mostíkom pre útok na Sýriu

Jordánsko nebude odrazovým mostíkom pre útoky na Sýriu. Vyhlásil to dnes jordánsky minister informácií Muhammad Mumání, podľa ktorého jeho krajina preferuje "diplomatické riešenie sýrskej krízy".    

13:36 Komentár HN: Vojna sa mocnostiam musí oplatiť

Vo svete sa deje mnoho horších vecí, ako chemický útok v Sýrii. Táto vojna je však skvelý biznis. Pozrite si videokomentár šéfa zahraničného oddelenia HN Pavla Novotného.

13:05 Bezpečnostný analytik: Slovensko zrejme podporí zásah

Ak by v najbližších dňoch došlo k vojenskej intervencii v Sýrii, možno predpokladať, že v prípade konsenzu v NATO Slovensko vyjadrí svoj politický súhlas a podporí svojich spojencov. Pre TASR to povedal bezpečnostný analytik Ivo Samson s tým, že bude dôležité, kto zásah uskutoční.     

"Pôjde o to, kto tento zásah urobí a či to budú USA. Ak by sa zásah uskutočnil, pravdepodobne by šiel pod hlavičkou regionálnej organizácie, ktorá by mohla obísť neexistujúci mandát Bezpečnostnej rady OSN, čo je možné podľa článku 52 charty. V tom prípade by sa zrejme na stranu USA pridali aj ostatné členské krajiny NATO," uviedol Samson. Ako dodal, okrem bloku Rusko - Irán existuje celosvetová požiadavka na intervenciu v Sýrii.

12:53 Vojenský zásah krízu neukončí

Vojenský zásah v Sýrii neukončí krízu v tejto krajine: bude mať za následok veľké obete na civilistoch a poškodí aj prácu OSN v tejto oblasti a celé medzinárodné spoločenstvo, povedal dnes predseda ruskej Štátnej dumy Sergej Naryškin.     

Po rokovaní so šéfom Národnej rady SR Pavlom Paškom v Bratislave tak reagoval na otázku, ako sa zachová Rusko v prípade vojenskej intervencie. Podľa Naryškina treba byť pri takomto zásahu opatrný, aby nedošlo k zbytočným škodám.

12:15 Izrael rozdáva ľuďom plynové masky
Izraelské úrady začali obyvateľom po celej krajine rozdávať plynové masky v očakávaní prípadného útoku zo Sýrie. Informovala o tom dnes agentúra AP.     

Izraelská televízia Kanál 2 zverejnila zábery zachytávajúce veľký zástup ľudí pred distribučným strediskom v Tel Avive. Oznámila, že ľudia čakajú na masky aj niekoľko hodín.


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na stretnutí s francúzskym ministrom zahraničia Laurentom Fabiusom v Jeruzaleme hovorili o situácii Sýrii.

11:46 Belgicko bez mandátu OSN útočiť nebude
Belgicko nepatrí medzi krajiny podporujúce intervenciu v Sýrii bez mandátu OSN. Uviedol to dnes šéf belgickej diplomacie Didier Reynders.     

Belgická stanica RTBF pripomenula, že kým Spojené štáty, Francúzsko či Británia zaujali odhodlanú pozíciu intervenovať v Sýrii proti vláde Bašára Asada, Belgicko je oveľa váhavejšie a nechce sa angažovať bez poverenia Bezpečnostnej rady OSN.      

Belgická vláda chce mať predovšetkým dôkazy o zodpovednosti sýrskeho vládnuceho režim za použitie chemického arzenálu.     

Reynders dnes pripomenul, že Belgicko a ďalších 37 štátov žiada od generálneho tajomníka Pan Ki-muna vypracovanie podrobnej správy expertov OSN o použití chemických zbraní.     

"Kto presne použil tieto zbrane? Ak nemôžeme mať k dispozícii správu OSN, sme pripravení prijímať informácie od štátov, ktoré tvrdia, že majú dôkazy," uviedol Reynders s odkazom na adresu USA, Británie či Francúzska.

11:36 Iránsky vodca varuje pred pohromou
Americká intervencia v Sýrii bude "pohromou pre celý región", vyhlásil dnes najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí.     

"Región je ako sklad so strelným prachom a budúcnosť sa nedá predpovedať," citovala Chameneího agentúra Reuters.     

Sýrski aktivisti dnes oznámili, že tím expertov OSN na chemické zbrane dorazil na predmestie Damasku, ktoré kontrolujú povstalci, a čoskoro budú pokračovať vo vyšetrovaní údajného chemického útoku z 21. augusta.     

Ide o druhú návštevu inšpektorov v oblasti. Podľa agentúry Reuters útok západných krajín je nepravdepodobný dovtedy, kým sa nachádzajú v Sýrii.     

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes v tejto súvislosti zdôraznil, že tím expertov musí dostať "čas, aby si robil svoju prácu".     

Pan Ki-mun vyzval na diplomatické riešenie konfliktu v čase, keď sa veľmoci zjavne pripravujú zaútočiť na sýrsky režim, ktorý obviňujú z chemického útoku. "Dajte mieru šancu. Dajte diplomacii šancu. Prestaňme konať a začnime diskutovať," vyhlásil šéf OSN v Haagu, kde sa zúčastňuje na oslavách 100. výročia otvorenia Mierového paláca, ktorý je sídlom prestížnych súdnych inštitúcií, ako sú Medzinárodný súdny dvor alebo Stály arbitrážny dvor.

10:56 Ohrozené Spojené kráľovstvo
Bezpečnosť Spojeného kráľovstva bude ohrozená, ak krajina nedokáže reagovať na chemický útok sýrskej vlády proti vlastných občanom. Tvrdí to šéf britskej diplomacie William Hague v článku zverejnenom v dnešnom vydaní denníka Daily Telegraph.     

"Musíme postupovať opatrne a premyslene, ale nemôžeme dovoliť, aby našu bezpečnosť podkopala postupná normalizácia používania zbraní, ktoré sa svet snaží kontrolovať a vykoreniť celé desaťročia," citovala ministra agentúra Reuters.

09:38 Al-Káida chce odplatu za chemický útok
Iracká odnož teroristickej siete al-Káida pohrozila útokmi na sýrske vládne sily a vojenské ciele v rámci odplaty za údajný chemický útok. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) po stretnutí s ôsmimi sýrskymi frakciami vyhlásil, že potrestá Damask za sériu masakrov vrátane chemického útoku z minulého týždňa.     

"Na stretnutí frakcií sa padlo rozhodnutie vykonať inváziu 'Vulkán pomsty' ako odpoveď na masakre zo strany režimu proti našim ľuďom vo Východnej Gute, z ktorých posledný bol chemický útok," uvádza vyhlásenie irackých teroristov.

09:10 Lavrov: Útok na Sýriu ublíži regiónu
Útok na Sýriu destabilizuje krajinu a región, povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov osobitnému vyslancovi OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu Lachdarovi Bráhímímu. Informovalo o tom dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí.     

Agentúra Reuters pripomína, že Spojené štáty a ich spojenci sa pripravujú na prípadný vojenský zásah, aby potrestali režim prezidenta Bašára Asada za údajný chemický útok z minulého týždňa.     

Rusko, stály člen Bezpečnostnej rady OSN, hlavný dodávateľ zbraní do Sýrie a jej najmocnejší diplomatický spojenec v konflikte, tvrdí, že za chemickým útokom mohli byť povstalci, aby vyprovokovali zahraničnú vojenskú intervenciu.

01:10 Obama rokoval s Cameronom
Prezident USA Barack Obama sa v noci nadnes opäť telefonicky spojil s britským premiérom Davidom Cameronom a diskutoval s ním o situácii súvisiacej s najnovším vývojom v Sýrii.  Informoval o tom Biely dom, ktorý spresnil, že ide o súčasť série konzultácií o možných reakciách na nedávny chemický útok sýrskej armády na civilistov. Od minulej stredy, keď k útoku došlo, Obama a vysokopostavení členovia jeho administratívy absolvovali najmenej 88 telefonátov so zahraničnými politikmi, spresnil dnes Biely dom.     

Biely dom v utorok večer uviedol, že Obama zvažuje možnosti, ako zareagovať na použitie chemických zbraní sýrskym režimom. Reakcia však pritom nemusí byť len vojenská. Hovorca Bieleho domu Jay Carney informoval, že rozhodnutie ohľadne Sýrie ešte nepadlo, ale Obama sa radí so spojeneckými krajinami aj s americkým Kongresom. Diskusie sa nezameriavajú na to, či boli použité chemické zbrane, ale na to, aká reakcia bude primeraná.    

01 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ČEZ chce postaviť na Slovensku elektráreň 02 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Drahá ropa pomôže Moskve splácať dlhy 03 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft zvyšuje cenu nafty 04 - Modified: 2004-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššia cena elektriny v Česku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:51