StoryEditor

Briti ocenia plán brexitu

17.07.2013, 00:00

Stotisíc eur. Toľko ponúkajú expertom v Británii ako odmenu v súťaži o najlepší plán "brexitu". Za naj návod ako vystúpiť z Európskej únie je ochotný zaplatiť britský inštitút pre ekonomické otázky IEA. Podľa neho musia súťažiaci priniesť riešenie, ako si môžu Briti udržať slobodnú a prosperujúcu ekonomiku aj mimo EÚ. A to za predpokladu, že odchod z únie bude veľmi reálny už po najbližších voľbách. Do poroty súťaže zasadne aj známy euroskeptik. "Teraz, keď sme sľúbili referendum o oddelení Británie od EÚ v roku 2017, je nevyhnutné, aby tomuto závažnému rozhodnutiu predchádzala otvorená diskusia," vyhlásil konzervatívec a exkancelár Lord Lawson.

Nad plánom brexitu si lámu hlavu aj slovenskí experti. "Nakoľko je realizovateľný, je otázne, nie je to jednoduchá vec. Ak referendum dopadne úspešne a Briti nebudú mať poriadny plán, čo chcú urobiť, môže to byť nebezpečné," potvrdil pre HN Ján Beňák, analytik spoločnosti Trim Broker.

Zabrzdenie britského biznisu, ochromenie bánk a finančného sektora či výrazne ekonomické straty kvôli zablokovanému prístupu k jednotnému trhu EÚ. To sú podľa neho veľké riziká, ktoré by zasiahli Britániu v prípade odchodu. Podobný názor má aj slovenská ekonómka priamo v Británii. "Brexit je v prvom rade politická hra. Radikálni konzervatívci tlačia na premiéra Davida Camerona, aby Británia odišla. Nemyslím si však, že Cameron to skutočne chce. Ublížilo by to britskej ekonomike," povedala pre HN analytička Blanka Koleníková z inštitútu IHS Global v Londýne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:54