StoryEditor

V Ríme sa rokovalo o Líbyi. Taliansko je pripravené viesť vojenskú intervenciu

13.12.2015, 15:23
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty a Taliansko predsedali dnešnej medzinárodnej konferencii, ktorá mala prinútiť súperiace líbyjské frakcie uzavrieť dohodu o spoločnom vládnutí a stabilizovať Líbyu. Na konferencii, ktorá sa konala v Ríme pod záštitou OSN, boli ministri 18 štátov, vrátane stálych členských krajín Bezpečnostnej rady OSN a afrických štátov; neskôr sa k nim pripojili aj zástupcovia líbyjských frakcií.

Za USA bol prítomný minister zahraničia John Kerry, za Taliansko jeho rezortný kolega Paolo Gentiloni a za OSN vyslanec pre Líbyu Martin Kobler.

Konferencii predchádzali tuniské rokovania zástupcov dvoch líbyjských vlád a parlamentov, ktorí sa v piatok zaviazali, že v stredu podpíšu v Maroku dohodu presadzovanú OSN. Počíta sa v nej s vytvorením vlády národnej jednoty. Ak dohodu jedna zo strán nedodrží, hrozí jej uvalenie sankcií BR OSN. V opačnom prípade môže vláda počítať s medzinárodnou vojenskou pomocou pre boj proti terorizmu a nelegálnej migrácii. Cieľom rímskej konferencie bolo prejaviť solidaritu s Líbyjčanmi.

Keby sa po dlhej snahe zblížiť súperiace vlády podarilo dohodu podpísať, musia ju ešte ratifikovať oba parlamenty, z ktorých jeden sídli v Tripolise a druhý v Tobruku, teda rovnako oddelene ako obe vlády. V Tripolise sa už v piatok konala demonštrácia proti dohode.

Kobler pôsobil ako sprostredkovateľ tuniských rokovaní, do ktorých bolo zapojených 40 členov oboch parlamentov. Kobler na dnešnej konferencii uistil, že si je istý, že v stredu dohoda podpísaná bude.

Podľa nej by mala do februára vzniknúť prezidentská rada, ktorá menuje kabinet, vedenie centrálnej banky a štátne ropné spoločnosti a začne presun parlamentu, ktorý sídli teraz v Tobruku, do Tripolisu. Mandát zjednoteného parlamentu bude predĺžený najmenej o rok.

Taliansko, vzdialené len 300 kilometrov od Líbye a ohrozené stále prichádzajúcim loďami s utečencami, je pripravené ujať sa vedenia prípadnej medzinárodnej vojenskej intervencie proti radikálom z Islamského štátu pôsobiacim hlavne v okolí Syrty a proti pašerákom ľudí. Požaduje však, aby Líbya mala jednu medzinárodne uznávanú vládu a aby OSN poskytla na intervenciu jasný mandát.

Líbya je destabilizovaná od revolučného roku 2011 a zvrhnutia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího. Súboje kmeňových ozbrojených frakcií, ktoré sa podieľali na Kaddáfího odstránení, viedli k vytvoreniu dvoch vlád a bránia vybudovaniu fungujúcich vládnych a bezpečnostných inštitúcií.

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Víťaz Stanley Cupu ohlásil svoj návrat
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-04-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Počul si už o rímskej bráne do pekla? Tajomná jaskyňa zabíjala zvieratá v momente, čo do nej vkročili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:50