StoryEditor

USA zatkli podozrivého z Bostonu

18.04.2013, 00:00
Snímky z kamier odhalili muža, ktorý na maratóne v Bostone zabil troch ľudí, tvrdia vyšetrovatelia.

Americkí vyšetrovatelia zrejme dolapili bombového atentátnika, ktorý v pondelok na Bostonskom maratóne odpálil dve bomby. Identifikovať pravdepodobného útočníka pomohli zábery z kamier v jednom z blízkych obchodov a tiež televízne snímky z maratónu. „Za základe dvoch videonahrávok sme zatkli podozrivého,“ povedal spravodajskej televízii CNN zdroj blízky vyšetrovaniu.

Zábery ukázali muža, ako nesie čierny vak v blízkosti miesta výbuchu druhej nálože. Práve v čiernych vakoch mali byť podľa vyšetrovateľov úradu FBI ukryté výbušniny, ktoré zabili troch ľudí a vyše 180 ďalších zranili.

Lov na atentátnika
Veľký lov na útočníka z Bostonu tak zrejme prinieslo ovocie. Polícia totiž ešte včera rozbehla obrie pátranie s viac ako tisíckou najskúsenejších vyšetrovateľov z troch desiatok amerických štátov. Tí odhalili nové detaily o tragédii, ktorá bola prvým teroristickým útokom na území USA od pádu dvojičiek zo septembra 2001.

Bombami podľa Američanov útočil jednotlivec. Nasvedčuje tomu konštrukcia náloží, ktoré boli vyrobené z ľahko dostupných materiálov. Išlo naujmä o tlakové hrnce, ktoré obsahovali okrem trhaviny aj kovové časti, guličkové ložiská a klince. Zrejme v nich bola použitá aj batéria a organická zložka – cukor, ktorá mala dopomôcť k detonácii. Atentátnik ukryl nálože v čiernych nylonových batohoch a odpálil z ich diaľky.

Americkí experti medzitým vypracovali profil muža, ktorý bomby do blízkosti cieľa maratónskeho behu priniesol. Čoraz pravdepodobnejšie sa javí, že išlo o osamelého útočníka, a nie akciu teroristickej siete. „To, že v Bostone zneškodnili aj ďalšie nevybuchnuté nálože, svedčí o tom, že ide o nebezpečnú psychopatickú osobnosť. Osamelí útočníci sú veľmi nebezpeční práve preto, že je ťažké predpokladať, ako a kedy zautočia, podobne ako v tomto prípade,“ povedal pre HN expert na kriminálnu psychológiu Martin Gronský.

Odmena za informácie
Rozsiahle pátranie po atentátnikovi včera vystupňoval aj prísľub amerických úradov. Tie vyhlásili odmenu 50-tisíc dolárov výmenou za informácie, ktoré by viedli k dolapeniu nebezpečného bombového útočníka. „Niekto vie, kto to urobil. Osoba, ktorá to spravila, je niekoho priateľom, susedom, spolupracovníkom či príbuzným,“ povedal americkým médiám špeciálny agent USA Rick DesLauriers.

Zároveň vyzval návštevníkov aj obyvateľov Bostonu, aby vyšetrovateľom odovzdali fotografie i videozáznamy a nahlásili všetko podozrivé. Na maratóne boli totiž v tom čase tisícky divákov. Práve zábery z miesta výbuchov včera vyšetrovateľom pomohli dostať sa útočníkovi na stopu. Preverovali vyše dve tisícky takýchto dôkazov.

Osamelí útočníci sa v USA podľa expertov stávajú čoraz častejšou hrozbou. „Sú to čudáci, ktorí väčšinou žiju s matkou alebo sestrou. Mnohí z nich bývali inteligentní a úspešní ľudia, ktorí dosiahli, čo chceli, ale prišiel životný zlom – náhle prepustenie z práce či iný problém, ktorý považujú za obrovský. Preto sa rozhodli zaútočiť,“ potvrdil Gronský.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:07