StoryEditor

Ukrajinský oligarcha buduje vlastnú armádu. Vyzýva na súboj Putina

16.05.2014, 11:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Ihor Kolomojkij výdatne dotuje ukrajinskú armádu. Na jeho miliardy je doslova odkázaná.

Dnepropetrovsk leží v polovici cesty medzi Slovianskom a Krymom. Na jeho uliciach znie takmer výhradne ruština. Napriek tomu o druhom najväčšom meste východnej Ukrajiny v správach príliš často nepočujete. Je tam pokoj. Mesto má pod kontrolou Ihor Kolomojskij. Gubernátor, oligarcha a zarytý nepriateľ Vladimira Putina.

Keď ukrajinská vláda minulý mesiac poslala armádu do ohnísk proruského odporu na východe krajiny, nevyšli transportéry z Kyjeva, ale oveľa pravdepodobnejšie dorazili po rozbitých cestách z neďalekého Dnepropetrovsku.

Práve v miliónovom priemyselnom centre Ukrajiny premiér Arsenij Jaceňuk a jeho ministri našli spojeneckú pôdu v inak nepriateľsky naladenom regióne. A za to vďačí práve Ihorovi Kolomojskému, ktorého dosadili do pozície gubernátora oblasti.

Finančný magnát zo svojho vrecka zaplatil benzín a batérie do vojenskej techniky, aby vôbec transportéry mohli vyjsť a vrtuľníky vzlietnuť. Podľa NY Times ho to vyšlo asi na päť miliónov dolárov. Takáto obeta ho príliš nebolela, päťdesiatjedenročný oligarcha židovského pôvodu je tretím najbohatším Ukrajincom a magazín Forbes odhaduje jeho majetok na tri miliardy dolárov.

Kolomojskij svojim správaním posiela jasný odkaz, ktorý žiadny z ďalších oligarchov Rusom nevyslal: Ukrajinu si rozdeliť nenecháme.

Nie je preto divu, že v Kremli príliš priateľov nemá. "Kolomojskij je podvodník a zloduch," povedal Vladimir Putin na marcovej tlačovej konferencii. Na oplátku Kolomojskij o ruskom vládcovi prehlasuje, že je schizofrenický skrček, ktorý žije mimo realitu. Nie je príliš pravdepodobné, že v blízkej dobe na ruského prezidenta zmení názor.

"Desať tisíc dolárov za každého Ruskáka"

Kolomojskij okrem pomoci ukrajinskej armáde podniká ďalšie kroky, ktorými si zabezpečuje vo svojom "panstve" dlhodobý pokoj. Založil špeciálne polovojenské oddiely, ktoré z polovice financuje z vlastného vrecka. Majú zabrániť tomu, aby sa proruská búrka z Charkova, Donecku, Luhansku či Odesy preliala aj do Dnepropetrovsku.

Mužom, ktorí narukujú do ukrajinskej armády, dokonca sľúbil "úrokové prázdniny". To znamená, že im jeho banka Privat Bank nebude po dobu ich služby účtovať žiadne úroky ani poplatky z bankových kont a pôžičiek, vysvetľuje Korrespondent.net. Okrem toho je aj štedrým sponzorom strany Udar, na ktorej čele stojí jeden z vodcov protestov na Majdane, bývalý boxer Vitalij Kličko.

Popularita svojrázneho oligarchu každým dňom rastie. Snáď neuplynie týždeň, aby sa v médiách neobjavil ďalší jeho nápad. Počuli ste, že na Ukrajine ponúka 10 tisíc dolárov za každého ruského "agenta"? Za akciou opäť stojí Kolomojskij. Billboardy s nápisom "10 000 dolárov za každého Rusáka" sa objavili u ciest snáď po celej Dnepropetrovskej oblasti.

Za to, že je región oázou pokoja na inak rozbúrenom juhovýchode, nenesie zásluhu iba jeho politika. Podstatné je tiež zloženie obyvateľstva. Miestni síce hovoria prevažne po rusky a volili zvrhnutého prezidenta Janukovyča, lenže iba jeden zo štyroch obyvateľov sa podľa prieskumu centra Analitik považuje za Rusa. A to je podstatný rozdiel napríklad oproti Krymu, kde sa k ruskej národnosti prihlásilo 75 percent ľudí.

Ríše sa rozrastá
Päťdesiatjedenročný rodák z Dnepropetrovska však nie je anjelom bez poškvrny a jeho stúpajúca moc začína robiť starosti aj Kyjevu. Schudobnená ukrajinská armáda je čiastočne závislá na Kolomojského miliárd a Kyjev nemá na Dnepropetrovsk žiadne páky. Vláda má obavy, že nad priemyselnou metropolou stráca kontrolu.

Politológ a riaditeľ centra Ukrajinskij Barometer Viktor Neboženko tvrdí, že Kolomojskij získal v krajine takmer neobmedzenú moc. "Všetci sa smiali, keď sa dozvedeli, že bude gubernátorom. On však použil silu, vytvoril vlastnú armádu a začal zaberať ďalšie územia," povedal pre server vzgljad.ua. "Bez kampane a bez volieb vytvoril ku Kyjevu paralelnú moc a už ovláda štvrtinu krajiny."

Kolomojskij napríklad odmietol vládne nariadenie o embargu na vývoz obranných zbraní do Ruska. Potrestať ho za to nikto nemôže. Server focus.ua tvrdí, že Kolomojského moc teraz dosahuje až k moldavským hraniciam, pretože novým gubernátorom Odeskej oblasti sa nedávno stal jeho prívrženec Ihor Palica. Kolomojskij už tiež vyzval mestá z Luhanskej a Doneckej oblasti, aby sa pripojili k jeho územiu, ak nesúhlasia s proruskou politikou.

Zatiaľ čo doteraz sa najviac hovorilo o Porošenkovi, Tymošenkovej alebo najbohatšom mužovi Ukrajiny Rinatovi Achmetovovi, teraz možno prichádza čas Kolomojského. Expert Naboženko si myslí, že mocný gubernátor má plán, ako ostatných oligarchov rozdrviť a rozšíriť vlastnú "ríšu". "On disponuje skutočnými bojovými jednotkami. Platí a dostáva za to výsledky," tvrdí Naboženko.

Zdroj: Tomáš Pavlíček, iDnes.cz

01 - Modified: 2006-05-18 08:38:20 - Feat.: 0 - Title: Mittal Steel oficiálne predložil ponuku na prevzatie spoločnosti Arcelor
01 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 02 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 03 - Modified: 2024-04-15 10:00:38 - Feat.: - Title: Líder snemovne USA chce hlasovať o pomoci Izraelu, plány o Ukrajine nevyjasnil 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:43