StoryEditor

Ukrajinská tajná služba zadržala separatistu zvaného Čech

29.06.2014, 12:50
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajinská tajná služba SBU zadržala jedného z poľných veliteľov proruských separatistov, prezývaného Čech. V minulých dňoch vyvolala rozruch správa o Ivovi Stejskalovi z Brna, ktorý sa vydal separatistom na pomoc. SBU však tvrdí, že zadržaný je ukrajinským občanom. Tieto informácie priniesol ukrajinský web Korrespondent.net, na ktorý sa v dnešnej správe odvolal český portál iDNES.cz.

"Tajná služba SBU zadržala v Chersonskej oblasti vodcu nelegálnej ozbrojenej skupiny, prezývaného Čech," napísal Korrespondent.net bez ďalších podrobností o totožnosti zadržaného. Stejskal to však zrejme nie je, pretože SBU na svojom webe píše, že išlo o občana Ukrajiny.

Muž sa podľa ukrajinského portálu pokúšal uniknúť na Krym vlakom z východného mesta Doneck do prístavu Sevastopol. Spolu s ostatnými ozbrojencami bojoval na území Donbasu proti vládnym vojakom.

"Prijímal rozkazy priamo od Igora Bezlera. Viedol skupinu 25 ozbrojencov, ktorá zaisťovala dopravu vojenského vybavenia - protileteckých kanónov a tankov - a sabotérov z ruského územia do Slovjanska a Horlivky," uviedla SBU. Bezler je generálporučík ruskej tajnej služby GRU vo výslužbe a jedným z vodcov separatistov.

Práve v meste Horlivka separatisti nedávno zostrelili ukrajinské bojové lietadlo Su-24.

Zadržaného obviňujú z terorizmu a bude prebiehať vyšetrovanie, či sa zapojil do zostreľovania ukrajinských lietadiel, uviedol portál iDNES.cz.

Stejskal sa v minulých dňoch stal hviezdou ruských médií. Na najsledovanejšom Prvom kanáli vysoký muž v maskáčoch tvrdil, že 14 dní cestoval cez Ukrajinu do Donecka, aby "mohol bojovať a chrániť Donbas", teda rozsiahlu ťažobnú a priemyselnú oblasť na východe Ukrajiny. Stejskal tiež vyhlasoval, že ukrajinská vláda vykonáva proti obyvateľom Donbasu genocídu.

Médiá priniesla aj názory údajných Stejskalových blízkych: podľa niektorých je tento učiteľ občianskej výchovy a telocviku slušný človek, podľa iných je "troska a bludná duša".

Trestný zákonník uvádza, že "občan Českej republiky, ktorý v rozpore s iným právnym predpisom koná službu vo vojsku alebo ozbrojených silách iného štátu, bude potrestaný až päťročným väzením". Zrejme by však rozhodoval súd, či Stejskal tento paragraf naplnil, pretože Česká republika neuznáva samozvaný Zväz ľudových republík, ktorý separatisti vyhlásili na východe Ukrajiny.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:19