StoryEditor

Raúl Castro priznal spoluprácu s Kimovým režimom

18.07.2013, 00:00

Sovietske rakety, radarové systémy a bojové lietadlá. Vojenská technika, ktorú tento týždeň odhalili panamské úrady na severokórejskej lodi, patrí Kube. Priznal to režim Raúla Castra, ktorý potvrdil, že spolupracuje vo vojenskej oblasti s diktátorským režimom severokórejského vodcu Kim Čon-una.

Havana tvrdí, že si zadržané zbrane z čias vietnamskej vojny nechala u Kima zmodernizovať. „Na to, aká je Severná Kórea chudobná krajina, má celkom pokročilú raketovú techniku. Veľká časť čierneho trhu s balistickými raketami má pôvod v Severnej Kórei,“ potvrdil pre HN analytik Michal Onderčo.

Zastaraná technika
Hoci sa objavili obavy, že Kuba takýmto spôsobom vyzbrojuje Severnú Kóreu, ktorá hrozí útokom na Spojené štáty či juhokórejských susedov, experti to nepredpokladajú. Táto zastaraná technika totiž podľa nich Kima nezaujíma. „Nájdené súčiastky sú zo 60. rokov. Pre Severnú Kóreu tieto zbrane až tak zaujímavé nie sú. Ide o jednoduchšie typy, ktoré by ich technologicky nikam nemohli posunúť,“ potvrdil pre HN expert na Kóreu Michal Vodrážka.

Na lodi Čongčongkang panamské úrady v pondelok zaistili 240 ton vojenského materiálu. Medzi nimi boli napríklad raketové systémy Volga a Pečora, deväť rakiet rozobratých na časti, dve bojové stíhačky MIG-21, 15 motorov či radarové systémy alebo rakety zem-vzduch sovietskej výroby.

Zbrane medzi cukrom
Castrov režim sa spolieha na to, že Severná Kórea pomôže Kube v čase, keď sa jej ostatní spojenci otočili chrbtom. „Dohoda má podporiť obrannú kapacitu krajiny, aby ostala zachovaná jej suverenita,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení kubánskeho ministerstva zahraničných vecí.

Kuba podľa vlastných slov neporušila žiadne záväzky v oblasti medzinárodného práva, mieru či jadrového zbrojenia. Podľa rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN však Severokórejci nesmú dodávať, vyvážať či predávať žiadne zbrane, okrem malých ručných. Na Kubu je tiež uvalené zbrojné embargo, preto si krajina nemôže objednať žiadne zbrane. Kvôli zlej ekonomickej situácii by to ani nemala čím zaplatiť. „Keďže režimu Kim Čong-una chýbajú zdroje cukru, pre obe krajiny by to mohol byť výhodný obchod,“ dodáva Vodrážka. Zbrane sa totiž našli medzi 10-tisíc tonami cukru, ktorými zrejme Kubánci Kimovi zaplatili.

V ďalších dňoch podľa Vodrážku zrejme Panama tento náklad neuvoľní. „Od Severokórejcov čakám niečo teatrálne. Možno pohrozia Paname zničením, ak neprepustí ich loď a tým ohrozí ich suverenitu,“ dodal Vodrážka. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 20:45