StoryEditor

Islamský štát nakupuje zbrane vo východnej Európe, tvrdí Rusko

18.12.2015, 10:19
Autor:
ČTKČTK

Podľa ruského predstaviteľa Vitalija Čurkina nakupujú teroristi z Islamského štátu zbrane vo východnej Európe. Vyhlásil to vo štvrtok pri debate v OSN. Bezpečnostná rada pritom jednomyseľne schválila rezolúciu vyzývajúcu k tesnejšej spolupráci pri blokácii finančných zdrojov teroristov z Islamského štátu a Al-Kajdy.

Ruský zástupca na zasadnutí vyhlásil, že Islamský štát kupuje s pomocou nastrčených firiem zbrane vo východoeurópskych krajinách. Žiadnu konkrétnu východoeurópsku krajinu však nemenoval.

Islamský štát podľa Čurkina utráca za zbrane a muníciu mesačne vyše tridsať miliónov dolárov. Peniaze získava väčšinou nelegálnym predajom ropy ukradnutej v sýrskych a irackých náleziskách.

Od septembra bola podľa Čurkina pod zámienkou "posilnenie sýrskej opozície" do oblastí kontrolovaných IS dopravená munícia pre granátomety Grad, ručné protitankové strely, náboje do samohybných húfnic a ručné strelné zbrane.

"Stojí za pozornosť, že väčšina týchto dodávok sú sovietske modely vyrábané v podnikoch vo východnej Európe na základe starých sovietskych licencií," citovala Čurkina agentúra TASS.

Bezpečnostná rada OSN prijala vo štvrtok rezolúciu, ktorá zhŕňa doterajšie prijaté opatrenia a ponúka odporúčania na ich realizáciu. Cieľom rezolúcie je zapojiť do úsilia o izoláciu džihádistov čo najviac krajín sveta.

Dokument pritom upozorňuje na nedostatočné plnenie predchádzajúcich rezolúcií namierených proti teroristom a na absenciu informácií o tom, aké konkrétne opatrenia jednotlivé štáty prijali.

OSN už skôr zakázala nákup starožitností zo Sýrie a pohrozila sankciami krajinám, ktoré od Islamského štátu a jeho spojencov nakupujú ropu. Zároveň vyzvala členské štáty, aby teroristom nevyplácali výkupné za unesené osoby.

Členské štáty majú podľa novej rezolúcie do 120 dní nahlásiť, aké sankčné opatrenia proti Islamskému štátu prijali. Majú takisto oznámiť, či sa na ich území nachádzajú akékoľvek petrochemické produkty a nerastné suroviny, ktoré by mohli pochádzať z územia kontrolovaného teroristami.

Krajiny by mali zabrániť aj svojim občanom, aby financovali aktivity teroristov, verbovali ich stúpencov a cestovali do teritórií, kde džihádisti operujú. Rezolúciu, ktorú schválili ministri financií pätnástich členov Bezpečnostnej rady, spoločne vypracovali Spojené štáty a Rusko.


 

01 - Modified: 2007-12-11 06:44:00 - Feat.: 0 - Title: Košický zápas Euroligy s rekordnou návštevou
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:21