StoryEditor

Rebélia "červeného" Kena Livingstona

11.06.2004, 00:00
Keby bolo podľa neho, americký prezident by stál pred vojnovým súdom a saudskoarabská kráľovská rodina by visela na elektrických stĺpoch. A medzinárodný systém -- ako raz vyhlásil -- má na svedomí viac ľudských životov ako Hitler. Niet teda divu, že londýnsky denník The Sun tohto muža nazýva "najodpornejším politikom Veľkej Británie".

Svojrázneho vtipu sa Ken Livingstone nezriekol ani v kampani, ktorá predchádzala včerajším voľbám londýnskeho starostu. Na adresu liberálnodemokratického protikandidáta povedal: "Keby som teraz padol mŕtvy na zem, Simon Hughes by bol pre túto funkciu iste najlepším mužom."
Livingstone pritom už štyri roky londýnskym starostom bol. V roku 2000 zvíťazil po tom, čo sa voličom prezentoval ako rebel, vylúčený z radov labouristickej strany. Vystupoval vtedy ako nezávislý a nestranícky kandidát.
On sám sa však netajil tým, že jeho cieľom sú tri volebné obdobia idúce za sebou - čiže až do roku 2012. Ak všetko pôjde podľa jeho plánu, Londýn bude už čo nevidieť prudko sa rozvíjajúcim dejiskom olympijských hier, s bezchybnou mestskou hromadnou dopravou a bezprecedentne kvalitným životným prostredím - zónou bez škodlivín vo vzduchu, ako znie jeho výraz. Zločinnosť poklesne, pribudne 30 tisíc nových bytov, siluetu Londýna zmenia početné moderné mrakodrapy. Vďaka globálnej príťažlivosti "svetovej metropoly" počet obyvateľov vzrastie o pätnásť percent na celkových osem miliónov ľudí.
Livingstone však v nijakom prípade nejde cestou nejakých štátnych či komunálnych subvencií. Dokonca aj týždenník The Economist, najvyššia autorita v anglosaskom podnikateľskom prostredí, Livingstonovi priznal veľmi dobrý cit pre modernú tržnú politiku.
Doterajší starosta si uznanie zaslúžil predovšetkým činom, o ktorom "premiér Tony Blair nie je schopný ani len snívať" (toľko sám Livingstone) - zavedením mýtneho na uliciach v centre mesta. Zápas s automobilovou loby bol síce krutý, ale výsledky oprávnenosť experimentu potvrdili. Hustota dopravy v centre sa znížila o tretinu i napriek tomu, že sa mimoriadne zvýšil počet verejných autobusových liniek.
Okrem toho Livingstone súťažil s ministrom vnútra aj v nanajvýš zriedkavej disciplíne - kto pošle do ulíc viac policajtov a kto zasiahne tvrdšie proti mladistvým zločincom. Vďaku podnikateľov si zase získal veľkodušnou politikou pri udeľovaní stavebných povolení - pochopiteľne, za mierny poplatok, plynúci do pokladnice mesta.
Tento muž bude pre Londýn katastrofou, varoval kedysi obyvateľov miliónovej metropoly premiér Tony Blair. Tvárou v tvár starostovým úspechom napokon Blairovi nezostalo iné, len aby "červeného Kena" opäť prijal do radov strany, ktorej predsedá. To zase vtipne využil už spomínaný liberálnodemokratický protikandidát Livingstona Simon Hughes, ktorý v tejto súvislosti povedal: "Livingstone je jediný človek, ktorý tohto roku vstúpil do labouristickej strany." (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. september 2024 01:27