StoryEditor

Hackeri zaútočili na očakávanú novinku firmy Apple

23.07.2013, 00:00
Hackeri udreli na chystanú novinku amerického technologického gigantu Apple.

Napadli internetové stránky firmy s trištvrte miliónom softvérových aplikácií, ktoré využívajú vývojári na testovanie revolučného operačného systému iOS 7.

Očakávaná novinka pre mobilné telefóny a počítačové tablety by sa pritom na trh mala dostať už na jeseň. „Pre hackerov je veľkým lákadlom. Applu môže takýto útok spôsobiť dosť veľký problém. Má ísť totiž o nový systém, ktorý sa nepodobá na žiaden predchádzajúci. Spoločnosť doň vkladá veľké nádeje,“ povedal pre HN exprert na IT Ondrej Macko.

Odborníci pritom nevylučujú, že za útokom môže byť aj nečistý konkurenčný boj. Apple sa po incidente rozhodol stránky určené pre vývoj dočasne zavrieť, aby zabránil ďalším škodám.

Stop pre napadnutie
Stránky pre desaťtisíce vývojárov a viac ako 750-tisíc softwarových aplikácii. To všetko včera odstavil Apple kvôli útoku. Nechce totiž riskovať ďalšie podobné hrozby.

Zo stránok určených pre vývojárov sa hackeri snažili ukradnúť citlivé informácie. Apple ich preto dočasne uzavrel a tvrdí, že pracuje na vylepšení softvérovej bezpečnosti.

V hre je pritom aj osud novinky, ktorá má odštartovať o pár týždňov. „Apple už predtým oznámil, že s novým systémom príde v septembri. Takže by mu nehralo do karát, keby mu to medzitým niekto hackol,“ tvrdí Macko.

Do rúk hackerov sa kvôli útoku mohli dostať mená či e-mailové adresy desaťtisícov vývojárov, ktorí dostávali podiel z predaja aplikácii. Stránky tak obsahovali aj citlivé finančné informácie.

Spoločnosť, ktorej šéfuje Tim Cook (na snímke), však tvrdí, že osobné údaje boli zakódované a úplne neprístupné. „Tento prípad ukazuje, že naše dáta a developerské účty môžu ohroziť úniky. Dúfam, že Apple bude tráviť viac času a dávať viac prostriedkov na zabezpečenie ochrany súkromných informácii,“ povedal Cui Tong, pekinský iOS vývojár, ktorý pracuje na novej aplikácii PaPa pre zdieľanie fotografií.

Konkurenčný boj?
Podľa expertov bola dôvodom hacknutia dôležitých internetových stránok gigantu najmä snaha o prestíž medzi hackermi. „Hlavnou motiváciou takýchto útokov je virtuálna sláva. Čím väčšiu firmu ako hacker napadnete, tým väčšie uznanie môžete za to zožať,“ potvrdil pre HN hacker Mikuláš Ferjenčík, podpredseda Českej pirátskej strany.

Ak totiž ide o napadnutie obrích firiem ako Microsoft, Google, či ako v tomto prípade Apple, pre hackerov je to veľký úlovok. Keď sa niektorému z útočníkov podarí prelomiť bezpečnostné systémy takejto veľkej firmy, okamžite ho tento čin katapultuje na čelo hackerskej hierarchie.

Mnohým však ide aj o to, aby upútali šéfov gigantu. „Bežne sa stáva, že sa z tých najlepších hackerov po niekoľkých rokoch stanú špičkoví pracovníci vo veľkých IT firmách. Tie si ich najímajú práve preto, aby zlepšili svoju bezpečnosť,“ hovorí Ferjenčík.

Podľa neho však v tomto prípade mohlo ísť aj o konkurenčný boj, keďže je v hre nový operačný systém. 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:30