StoryEditor

Boj s terorizmom bude zdĺhavý a zložitý

03.06.2002, 00:00

Terorizmus je v súčasnosti témou, ktorá znepokojuje všetky štáty bez rozdielu. Zhodli sa na tom ministri obrany niekoľkých ázijských krajín a ďalší vysokí štátni predstavitelia z Európy a Spojených štátov, ktorí sa cez víkend zúčastnili v Singapure na bezpečnostnej konferencii usporiadanej londýnskym Medzinárodným inštitútom pre strategické štúdie (IISS). Medzi niekoľkými desiatkami účastníkov z viac než 20 krajín bol aj námestník ministra obrany USA Paul Wolfowitz, americký senátori Chuck Hagel a Jack Reed a britský námestník rezortu obrany Geoff Hoon.
"Dialóg Shangri-La", pomenovaný podľa hotela, v ktorom sa konal, mal byť prvou otvorenou medzinárodnou rozpravou politikov a odborníkov od teroristických útokov na USA z 11. septembra. Táto skutočnosť sa odrazila v podobe veľmi prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré akciu sprevádzali. Vstup do hotela zabezpečovali ozbrojení príslušníci zvláštnych jednotiek Gurkha, polícia na celé tri dni zablokovala niekoľko bočných ulíc a totožnosť všetkých prichádzajúcich bola preverovaná. Organizátori nechceli ponechať nič na náhodu. V decembri minulého roku totiž došlo v Singapure k odhaleniu a nasledovnému zatknutiu 15 tunajších občanov podozrivých z príprav teroristických útokov na miestne, predovšetkým americké ciele. Na rozdiel od susedných krajín sú singapurskí moslimovia v menšine, z 3,2 milióna obyvateľov sa k islamu hlási 14 percent. Aj z týchto dôvodov spôsobila správa, že niekoľko občanov dalo prednosť fanatickému vyznávaniu náboženstva pred vzťahom k národu, veľký šok. Pri dôkladných prehliadkach domov obvinených boli nájdené materiály dokazujúce ich spojenie s Al-Kajdou, ďalej chemikálie, návody na výrobu výbušnín, fotografie a videokazety s objektmi, ktoré táto skupina monitorovala ako potenciálne ciele svojich plánovaných teroristických útokov.
"To, čo sa udialo v Singapure, sa môže stať aj inde. Poraziť teroristov, ktorí voľne operujú cez hranice, vyžaduje tesnú spoluprácu medzi krajinami," povedal Lee Kuan Yew, bývalý singapurský premiér a terajší senior minister v prejave na konferencii. Podľa neho bude vojna proti terorizmu zdĺhavá a náročná. "Teroristi, existencia zbraní hromadného ničenia a izraelsko-palestínsky konflikt predstavujú hrozbu na dlhé roky dopredu," povedal. Americký námestník ministra obrany Wolfowitz vyhlásil, že svet nemôže totálne vymiesť všetky teroristické hrozby. Dodal však, že v záujme toho, aby sa im predišlo, dá sa urobiť viac. "Bolo by chybou sa domnievať, že sme videli posledný alebo najhorší z podobných (teroristických) útokov. A bolo by chybou sa domnievať, že (teroristi) zaútočia iba v Spojených štátoch," povedal Wolfowitz.
Atmosféru víkendového dialógu poznamenalo nebezpečenstvo otvoreného konfliktu medzi Indiou a Pakistanom kvôli Kašmíru. Indický minister obrany Georg Fernandes mal na fóre pôvodne vystúpiť s prejavom na bezpečnostnú tému v ázijskom regióne, pre vzrastajúce napätie s Pakistanom tak ale neurobil. Na otázky novinárov, týkajúcich sa masového odchodu cudzincov z krajiny pre obavy z vypuknutia vojny odpovedal, že je na každej vláde, aby posúdila bezpečnostné riziká svojich občanov. "Vojaci obidvoch strán sa nachádzajú v situácii, kde sa priamo (cez hranicu) pozerajú do očí už šesť mesiacov a preto sa nedomnievam, že niekto musí mať obavy práve teraz, že sa niečo stane," vyhlásil. Fernandes uistil, že "situácia je stabilná". Americkým kongresmanom však prezradil, že indickí oficiálni predstavitelia pakistanskému prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi na osobnej úrovni "hlboko neveria".

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:36