StoryEditor

Tajný plán: obyvatelia Hongkongu sa mali presťahovať do Írska

07.07.2015, 00:00
Autor:
KarásekKarásek

Novoodtajnené britské vládne dokumenty odhalili neuveriteľný plán. Kvôli obavám o osud Hongkongu pred jeho prevedením z britskej do čínskej správy sa objavili úvahy o presťahovaní všetkých obyvateľov do Ulsteru v Severnom Írsku. Vtedajší diplomati však tvrdia, že išlo o žart medzi vládnymi predstaviteľmi.

Plán možného premiestnenia 5,5 milióna obyvateľov Hongkongu do Severného Írska sa objavil v korešpondencii medzi britskými diplomatmi Davidom Snoxellom a Georgeom Fergussonom v roku 1983. Podľa sociológa z britskej univerzity v Readingu mohol byť na území v Ulsteri medzi mestami Coleraine a Derry vybudovaný nový domov pre viac ako päť miliónov ľudí.

Kontroverzný nápad bol skôr interný vtip medzi ľuďmi, ktorí sa v tom čase zaoberali britskou politikou. Tá v 80. rokoch riešila okrem iného nepokoje v Severnom Írsku a potom osud Hongkongu, ktorého prenájom od čínskej vlády mal v dohľadnom čase vypršať. Snoxell však povedal, že podivný plán bol len žartom medzi vládnymi predstaviteľmi.

Zdroj: REUTERS

Zástancovia návrhu však podľa denníka The Independent predpokladali, že čínsky hovoriace obyvateľstvo posilní ekonomiku Severného Írska. Tiež by sa vyriešili obavy obyvateľov Hongkongu zo života pod čínsku nadvládou.

Obyvatelia mesta boli zvyknutí na vysokú životnú úroveň, ktorú zabezpečovala najmä liberálna ekonomika a povesť svetového centra bankovníctva. Prechod pod komunistickú správu u nich vzbudzoval obavy. Presun do inej krajiny tak mohol mnohé vyriešiť.

Presťahovanie päťmiliónovej čínsky hovoriacej menšiny do Severného Írska malo jednu vážnu trhlinu. V 80. rokoch tu stále prebiehal otvorený konflikt medzi probritskými protestantmi a proírskymi katolíkmi. Takzvané troubles (problémy) sa vyznačovali násilnosťami v uliciach miest, vraždami a bombovými útokmi. Hlavný spor sa viedol o to, či má byť Ulster súčasťou Spojeného kráľovstva či Írska.

Rozkošný návrh, písali úradníci ministerstva zahraničia

Štátneho úradníka Georgea Fergussona v Severnom Írsku napriek tomu nápad zaujal natoľko, že naň upozornil britské ministerstvo zahraničia. Tamojším pracovníkom zaslal niekoľko listov, v ktorých vychvaľoval prednosti nápadu.

Odpovede v sebe skrývali predovšetkým iróniu:„Určite sa budeme vašou úvahou starostlivo zaoberať. Musíme však predpokladať, že by 5,5 milióna Číňanov mohlo prinútiť írskych starousadlíkov, aby zamierili v opačnom smere do Hongkongu. Masívny exodus lodí s utečencami do juhovýchodnej Ázie si nemôžeme dovoliť.“

Ďalší pracovník ministerstva zahraničia komentoval návrh severoírskeho kolegu jedným slovom:„Rozkošné.“

Z plánu, ktorý pripomína scenár k známemu britskému seriálu Iste, pán minister, nakoniec zišlo. Podľa denníka Guardian nič nenasvedčuje tomu, že by sa ním ministri z britskej vlády vôbec zaoberali.

01 - Modified: 2007-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezamestnanosť v júni neklesla
01 - Modified: 2021-10-07 21:38:40 - Feat.: - Title: Írsko sa vzdá nízkej dane pre nadnárodné korporácie. Pripojí sa ku globálnej dohode 02 - Modified: 2020-02-08 21:52:30 - Feat.: - Title: Írske voľby sa skončili remízou troch hlavných strán, ukazujú odhady 03 - Modified: 2019-09-05 20:29:23 - Feat.: - Title: Po brexite bez dohody zavedieme pri hraniciach kontroly, vyhlásil írsky premiér 04 - Modified: 2017-12-08 07:42:22 - Feat.: - Title: Medzi Severným Írskom a Írskou republikou nebudú po brexite tvrdé hranice 05 - Modified: 2017-03-17 05:33:44 - Feat.: - Title: Deň svätého Patrika. Prečo sa časť sveta zafarbí na zeleno?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:30