StoryEditor

Zeman v prestrelke s veľvyslancom USA. Môže to skončiť diplomatickou vojnou?

06.04.2015, 01:13
Autor:
redred
Zemanovo odmietnutie vzájomných stretnutí s veľvyslancom USA môže výrazne ohroziť záujmy Česka.

Výhrady amerického veľvyslanca Andrewa Schapira k ceste českého prezidenta Miloša Zemana do Moskvy podľa politológa Jozefa Mlejnka ukazujú, že USA majú s politikou českej hlavy štátu problém. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Prezidenta Miloša Zemana sa dotklo, ako veľvyslanec Andrew Schapiro komentoval jeho cestu do Moskvy na vojenskú prehliadku, ktorá sa bude konať 9. mája pri príležitosti sedemdesiateho výročia konca 2. svetovej vojny v Európe.

"Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec vo Washingtone radil americkému prezidentovi, kam má cestovať. A nenechám si hovoriť do plánu svojich zahraničných ciest žiadnym veľvyslancom," povedal Miloš Zeman Parlamentným listom. "Obávam sa, že po tomto vyhlásení má naopak veľvyslanec Schapiro dvere na Hrad zatvorené," dodal český prezident (viac čítajte TU).

Vedúci katedry politológie a humanitných štúdií na pražskej Metropolitnej univerzite Petr Just však poukazuje na to, že si prezident Schapirove vyjadrenie neprečítal celé. Veľvyslanec totiž zdôraznil, že nie je v pozícii, aby mohol prezidentovi hovoriť, kam má ísť.

"Keby sa s ním zoznámil a reagoval na reálny výrok, tak by nemal dôvod hovoriť tak, ako hovorí. Veľvyslanec totiž začal tým, že vôbec nemá prezidentovi čo radiť, a až potom povedal nejaký svoj názor. A nikto mu nemôže upierať právo sa neformálne vyjadrovať. Na tom nič zlé nie je," hovorí Just.

Dodal, že Česku teraz poškodí nedorozumenie, ktoré okolo celého výroku panuje, ale že sa na Zemanovo rozhodnutie nepozvať Schapira na Hrad čoskoro zabudne.

"Každá krajina má širší obrázok o tom, v akom spektre sa daní politici vyjadrujú a pohybujú. Nemyslím si, že by americká ambasáda z tohto robila nejakú extra aféru. Prezidentov výrok rovnako čoskoro zapadne ako rad iných výrokov," uviedol Just.

Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček vyjadrenie Zemana vysvetlil tak, že prezident so Schapirom neplánuje žiadnu schôdzku či rokovanie. "Neznamená to však, že by sa pán veľvyslanec nesmel zúčastňovať spoločenských podujatí organizovaných na Hrade," uviedol hovorca.

To je však podľa politológa Jozefa Mlejnka z Inštitútu politologických štúdií Fakulty sociálnych vied UK divný postoj. "Zeman teraz koná, ako je jeho zvykom, že sa urazí a potom toho človeka nepozve. Otázka je, či veľvyslanec vôbec bude chodiť na nejaké recepcie, keď sa Zeman takto vyjadrí. Príde na recepciu a bude sa na neho pozerať - tak sem ako môžem, áno? To je trochu trápne. To je ešte urážlivejšie, než keby povedal, že ho vôbec nebude pozývať. Tým to nijako nevyžehlí," povedal pre iDNES.cz Mlejnek. Zemanovo vyjadrenie je podľa neho vyhlásením diplomatickej vojny.

Na rozdiel od Justa sa domnieva, že veľvyslanec nemôže verejne hovoriť svoj osobný názor. "To by bola od diplomata školácka chyba, keby si len tak do médií trúsil svoj názor. Keď už na to americký veľvyslanec takto neštandardne upozorní, tak to znamená, že s tým Spojené štáty majú problém."

Podľa neho to svedčí o tom, že Zemanova cesta do Moskvy výrazným spôsobom ohrozuje záujmy Českej republiky, pretože ju robí nedôveryhodnú voči spojencom. "Zeman do Moskvy naozaj ide ako jediná hlava štátu Európskej únie a NATO, a to je problém. Česko má nejaké záväzky, patrí do nejakých organizácií a inštitúcií," uzavrel Mlejnek.

Podľa tweetu, ktorý Schapiro napísal v nedeľu večer, ho Zemanova reakcie prekvapila. "Prebudím sa, zapnem počítač a pozerám, čo všetko sa stalo, zatiaľ čo som spal! Ešte že som si vypol telefón," napísal na sociálnej sieti.

"Je mi ľúto, že prezidenta Zemana sa moje vyjadrenie dotklo. Očakával by som, že ako niekto, kto tvrdí, že si váži priamočiare jednanie, prezident ocení moju úprimnosť," citovali Schapira Novinky.cz.

 

 

Výrok Andrewa Schapira:

"Nie je na mne, alebo na ktorejkoľvek inej krajine, aby sme hovorili českému prezidentovi, čo má alebo nemá robiť. Keď prezident Zeman povedal, že je potrebné vzdať hold všetkým krajinám v súvislosti s koncom druhej svetovej vojny, tak to chápem. Tá symbolika, že možno je jediným vedúcim predstaviteľom štátu EÚ, ktorý bude stáť na tom pódiu a sledovať vojenský pochod, keď tá armáda destabilizuje jeden zo susedných štátov EÚ, možno je taká prekérna, uvidíme, čo sa stane."

Zdroj: Česká televízia

Reakcie svetových médií:

Diplomatická roztržka medzi českým prezidentom Milošom Zemanom a americkým veľvyslancom odráža zväčšujúcu sa priepasť medzi hlavou malého štátu Európskej únie na strane jednej a politiky, spojencami a verejnosťou v jeho vlastnej krajine na strane druhej, napísal americký denník The Wall Street Journal.

Nemecký denník Der Spiegel vo svojom článku naznačil, že Zemanové cestovné plány poškodili vzťahy medzi Českou republikou a Spojenými štátmi.

"Niekoľko svetových vodcov ceremóniu bojkotuje kvôli ruskej úlohe v konflikte na Ukrajine. Zeman je považovaný za človeka, ktorý má, pokiaľ ide o túto tému, väčšie pochopenie pre Rusko," uvádza BBC.

01 - Modified: 2007-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O audite Rodina a práca
01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 19:29