StoryEditor

Ruská armáda sa vracia do sveta. Do Sýrie sa však vojakom nechce

21.09.2015, 18:02

Alexej N. slúži v ruskej armáde za peniaze. Pridelili ho do jednej z posádok vo Východnom vojenskom okruhu Ruska. Nedávno ich rotu previezli do prístavu Novorossijsk. Vyplávali odtiaľto vojenské lode plné zbraní. Čoskoro mal vyplávať aj on. Pochopil, že do Sýrie. To ale v kontrakte, ktorý oficiálne podpísal s ruskou armádou, nebolo, píše portál Lidovky.cz.

Zavolal teda ruským novinárom. "Najskôr sme si mysleli, že nás pošlú do Donbasu, ale ukázalo sa, že sme mali ísť do Sýrie," povedal vojak ruským novinárom zo servera Gazeta.ru.

Podľa svedectva ďalších vojakov už štyri mesiace prúdi do Sýrie ruská technika, zbrane a ľudia. Niektorí hovoria o rozširovaní existujúcej ruskej vojenskej základne, iní tvrdia, že sa tam stavia úplne nová.

Všetky cestovné príkazy pre vojakov sú tajné. Keď 16. septembra prišiel do Novorossijska predstaviteľ generálneho štábu ruskej armády (nie v uniforme, ale v civile), potvrdil, že vojaci idú do sýrskej Latakie. Nevylúčil, že sa budú priamo zúčastňovať bojov. Akonáhle sa tieto informácie objavili v ruskej tlači, aj ostatní vojaci sa začali zdráhať. Cesta do Sýrie musela byť odložená. Velitelia svoje mužstvo upokojujú - hlavnou úlohou vojakov bude chrániť ruské vojenské základne. Pôvodné v Tartuse aj novovznikajúce.

Tartus a Latakia

V septembri analytické centrum Stratfor zverejnilo satelitné snímky dokazujúce ruskú vojenskú prítomnosť na sýrske leteckej základni pri Latakii - len 400 kilometrov od izraelského Tel Avivu. Pritom ruská vojenská základňa, ktorá v Sýrii zostala ako pozostatok sovietskej vojenskej prítomnosti v zahraničí, je v prístave Tartus a ide o základňu námornú, nie leteckú. Prvé informácie hovorili o tom, že Rusi iba pomáhajú Sýrčanom rozšíriť letovú dráhu tak, aby na nej mohli bez problémov pristávať ťažké vojenské aj dopravné lietadlá. Okrem iného aj preto, aby sem dopravovali ťažkú ​​vojenskú techniku ​​z Ruska.

Napríklad tanky T-90 spolu s ruskou námornou pechotou už plnohodnotne chránia vznikajúcu základňu v Latakii. Okrem toho ruskí inžinieri stavajú dve vrtuľníkové plochy. Dokončená je aj kontrolná veža. Čo je ale najpádnejším dôkazom plánov Moskvy na vybudovanie plnohodnotnej základne - obytné priestory. Sú zrejmé aj zo satelitných snímok.


Prečítajte si aj:

Rusko navrhlo spoločné vojenské rozhovory o Sýrii, Američania ich zvážia

Napätie na Pobaltí rastie, Nemecko vyslalo plne vyzbrojené stíhačky


Ako prvý s tým, že Rusi si v Latakii skutočne budujú novú leteckú základňu, prišiel Bloomberg. Umiestnené tu budú ruské MiG-31 a Su-25. Podľa Ruslana Levijeva zo skupiny WIU (zaoberá sa monitoringom ruského vojenského angažmánu v zahraničí) lietajú z ruských miest ako Pskov, Riazaň, Kostroma a Mozdok takmer pravidelne do Sýrie lietadlá Il-76 aj ťažké dopravné ruslany, ktoré patria do kategórie najväčších dopravných leteckých strojov na svete. Privážajú tanky, vrtuľníky i delostrelecké systémy.

Z Novorossijska a Sevastopoľa (ruský vojenský prístav na Kryme, ktorý Rusko anektovalo vlani na jar) priplávajú lode s vojenským nákladom aj muži v zbrani. Dokonca už nestačia ani vojenské lode, takže do operácie boli zapojené civilné nákladné plavidlá.

Staré dobré sovietske ...

Sovietsky zväz mal síce v zahraničí oveľa viac vojenských základní ako novodobé Rusko, nikdy ale nedosahoval úrovne americkej vojenskej prítomnosti v rôznych štátoch sveta. Moskva sa vždy sústredila skôr na ochranu svojich kontinentálnych hraníc a opevňovanie sa pred NATO a Čínou.

Po rozpade ZSSR sa rozpadla aj vojenská zahraničná sieť. Nakoniec zostala funkčná len jediná - vlastne ani nie základňa, ale centrum materiálno-technickej podpory ruskej námornej flotily v sýrskom Tartuse.

Ešte v roku 2011 predstavoval celkový počet ruského personálu štyri osoby! Areál pozostával z niekoľkých budov a pár hangárov. Inak tu nebolo nič. Vo chvíli, keď začal sýrsky konflikt, ale získala základňa na význame.

Ak za rok 2013 uskutočnili Rusi do Tartusu 25 až 30 plavieb, nasledujúci rok ich bolo 44 a tento rok už 45. Podľa Antona Pavluška, jedného z aktivistov dobrovoľníckej skupiny InformNapalm, ktorá sleduje ruské vojenské aktivity po celom svete, do konca roka bude plavieb najmenej 60. Podpora Rusov je teraz pre režim Baššára Asada rozhodujúci.

Obnova vojenskej základne v Sýrii je podľa ruského vojenského experta Konstantina Bogdanova súčasťou širšieho plánu na čiastočné obnovenie siete základní v tzv. vzdialenom zahraničí - teda mimo územia bývalého ZSSR. Zatiaľ čo sa pozornosť sveta upiera na Sýriu, ruské letectvo sa nenápadne vracia na starú sovietsku základňu vo Vietname.

Stále častejšie tu na zabezpečenie letov svojich bombardérov nad Tichým oceánom využíva letisko Camp Rahn. Dokonca už proti tomu oficiálne protestoval tento rok na jar Washington.

Hor sa do Latinskej Ameriky

V minulosti mali Sovieti základne aj v Atlantiku, v kubánskom Cienfuegos alebo v angolskej Luande. Veľmi úzko spolupracovali aj s radom afrických štátov. V juhovýchodnej Ázii bola oporou práve základňa Camp Rahn, ktorá patrila Sovietom od roku 1979 do roku 2002. Kotvila tu 17. operatívna eskadra vojenského námorníctva, využívané bolo aj priľahlé letisko, z ktorého pravidelne štartovali lietadlá Tu-95RC.

Lenže do roku 2000 bola väčšina sovietskych vojenských objektov v zahraničí zlikvidovaná či odovzdaná domovským krajinám. Od roku 2010 sa zdá, že Moskva by sa rada na staré základne vrátila, prípadne vybudovala nové.

V novembri 2013 bola podpísaná dohoda s Vietnamom o stálom využívaní infraštruktúry Camp Rahn aj o používaní tamojšieho letiska. V júni 2014 sa dohodli Rusi podobne s Kubou. Prezident Ruska Vladimír Putin vtedy nepotvrdil, že sa Rusi vrátia do pôvodného sovietskeho výzvedného centra v Lourdes, ale čo presne na Kube vznikne, nespresnil.

Ďalšiu dohodu podpísala Moskva s Nikaraguou - zatiaľ môžu len ruské vojenské lode kotviť v tamojších prístavoch, ale ruské médiá píšu aj o možnosti vybudovania ďalšieho centra vojensko-technickej podpory. Ostatne v roku 2013 už tu a vo Venezuele pristávali strategické bombardéry Tu-160, čo vo Washingtone rozhodne nemalo kladný ohlas.

01 - Modified: 2007-09-23 14:20:22 - Feat.: 0 - Title: Finančný mág Greenspan stráca lesk
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:26