StoryEditor

USA nedbajú na prevrat. Egypt dostane stíhačky

12.07.2013, 00:00
Spojené štáty neprestali dopovať Egypt vojenským arzenálom ani miliónmi dolárov.

Svoje finančné kohútiky zatiaľ Egyptu nezastavia. Zo sľubovaných 20 stíhačiek F-16 najbližšie do Egypta pošlú štyri, ďalších osem už Egypťania dostali.

Američania sa totiž rozhodli, že peniaze budú pumpovať bez ohľadu na to, či bolo zvrhnutie Muhammada Mursího štátnym prevratom, alebo nie. „Nie je v našom záujme robiť veľké zmeny v našich asistenčných programoch,“ ozrejmil hovorca Bieleho domu Jay Carner.

Americký vplyv
Egyptské vojenské sily sa dlhé roky tešia štedrým americkým dotáciám, ktoré si vyrokovali mierom s Izraelom v roku 1978. Výmenou za mier najprv od Američanov získali dve miliardy dolárov ročne. Doteraz im Washington posiela 1,3 miliardy. „USA si dlhodobo pestujú dobré vzťahy s egyptskou armádou, pretože majú istú možnosť ovplyvňovať dianie v krajine. Američania nebudú chcieť tento vplyv ohrozovať,“ povedala pre HN Irena Kalhousová, analytička Pražského inštitútu bezpečnostných štúdií. Ak by sa situácia zhoršovala, Kalhousová pripúšťa, že by USA možno stopli iba dodávky zbraní.

Samotní Egypťania na svoju armádu nemajú vysoké náklady. Na jej chod dávajú len štyri milióny dolárov ročne. Vďaka dotáciám si tak armáda, ktorú tvorí pol milióna vojakov, môže dovoliť pomerne moderné vybavenie. „Egypt je vo veľmi zlej finančnej situácii a akýkoľvek príjem zo zahraničia je preň dôležitý. Pre armádu je to veľká príležitosť dostať sa k západným zbraniam,“ tvrdí Kalhousová.

Podpora opozície
Televízia Al-Jazeera tvrdí, že do Egypta od americkej Národnej nadácie pre demokraciu tiekli státisíce dolárov.

Podporovať nimi mali opozíciu, ktorá brojila proti Mursímu a bojovala za jeho zvrhnutie. „Pre konzervatívnych moslimov sú tieto finančné aktivity podporujúce liberalizmus a demokraciu príkladom snahy Západu ovplyvňovať domácu kultúru,“ dodáva Kalhousová. Pomoc sľúbili aj arabskí šejkovia, ktorí chcú postaviť egyptskú ekonomiku na nohy. Krajine dokopy poskytnú až 12 miliárd dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. september 2024 20:45