StoryEditor

Sheffield trápi obrovský prílev slovenských Rómov

16.11.2013, 14:56
Autor:
tasr, stltasr, stl

Mestskú štvrť Page Hall v anglickom Sheffielde trápi obrovský prílev slovenských Rómov, ktorí hovoria, že chcú dať svojim deťom šancu na lepšiu budúcnosť v Británii. Ale ich neporiadnosť, hlučnosť a združovanie sa mladých ľudí na ulici ich dostali do konfliktu s ostatnými obyvateľmi, napísal v piatok denník Guardian.

V reportážnom článku cituje 64-ročného majiteľa obchodu, ktorý povedal, že spoločne s ďalšími starousadlíkmi vytvorili Združenie obyvateľov Page Hall. Poprel, že by išlo o hliadky domobrany. "Sme iba skupina obyčajných miestnych ľudí, ktorej sa nepáči byť zastrašovaný v našej vlastnej štvrti, pokúšame sa, aby prisťahovalci pochopili, ako tu žijeme."

Bývalý britský minister vnútra, sheffieldsky poslanec David Blunkett, tento týždeň varoval, že napätie medzi starousadlíkmi a slovenskými rómskymi prisťahovalcami v tomto volebnom obvode môžu vyústiť v nepokoje, ak sa ich nepodarí lepšie začleniť do života spoločnosti. V rozhovore pre rádio BBC Blanket obvinil britskú vládu, že "strká hlavu do piesku" nad rozsahom rómskeho prisťahovalectva v Británii a povedal, že rómske spoločenstvo sa musí viac snažiť zžiť sa s britskou kultúrou. "Musíme zmeniť správanie sa a kultúru prichádzajúceho spoločenstva, rómskeho spoločenstva, v opačnom prípade dôjde k výbuchu. Všetci to vieme," citoval ho Guardian.

Keď však rozhlas rozhovor odvysielal a začali sa o to zaujímať iné britské médiá, Blunket odcestoval do Indie a jeho tlačový tajomník povedal, že sa s ním nebude dať spojiť najmenej dva týždne. Vo štvrtok sa Blunkett sám ohlásil, aby povedal, že nikdy nevaroval pred nepokojmi.

Do konca pracovného týždňa sa robotnícke predmestie severného Sheffieldu Page Hill vrhli všetky médiá. Noviny Daily Express priniesli na titulnej stránke snímku majiteľa obchodu, ktorý povedal, že sa mu dvaja rómski tínedžeri pokúsili predať bábätko za 250 libier. Denník Daily Star na titulke varoval, že "invázia rómskych migrantov vyvolá v Británii nepokoje". Noviny The Mail písali o formovaní sa domobrany a hliadkovaní v uliciach po zotmení, ktoré má "naučiť" slovenských prisťahovalcov, ako sa správať.

Guardian ďalej píše, že vo štvrtok o 18.45 h privolal jeden z obyvateľov Page Hall policajnú hliadku, lebo skupina asi 20 detí sa hlučne bavila na ulici. Policajti im prikázali ísť domov a deti išli. Policajt však priznal, že až do 21.00 hodiny nemal právo vykázať ich z verejnej ulice.

Polícia nezaznamenala zvýšenú kriminalitu v oblasti, problémom je podľa nej skôr ich správanie sa.

Nik nevie, koľko Rómov sa prisťahovalo do Sheffieldu od vstupu Slovenska do EÚ v roku 2004, mesto odhaduje, že to bude okolo 1500 východoeurópskych Rómov a vo štvrti Page Hall asi 500.

Rómsky zamestnanec obecného úradu Page Hall, Miroslav Šándor zo slovenskej obce Bystrany, hovorí o oveľa vyššom počte. Domnieva sa, že v Sheffielde žije 600 až 900 veľkých rómskych rodín, a to prevažne v Page Hall. Veľa ich vraj prišlo z obce Bystrany a neďalekých obcí Žehra a Letanovce.

Združenie obyvateľov Page Hall sa ponosuje, že Rómovia nevedia recyklovať odpad a prepĺňajú smetiaky, vytvárajú vraj neporiadok. Hlučne sa vo veľkých skupinách zabávajú pred domami aj v noci a rušia starousadlíkov. Údajný pokus o predaj dieťaťa bol podľa záverov polície "iba zlý vtip" podobne ako tvrdenia o tom, že jeden z prisťahovalcov "konzumuje" mačky.

Hrozia však nepokoje? Pýta sa Guardian. Odpovedá slovami obchodníka z Page Hall Road, ktorý hovorí, že ak "sa nič nezmení... dôjde napokon k bitkám. Toto je sud s pušným prachom pripravený vybuchnúť," dodáva.

Pakistanské poradné centrum, zriadené pred 20 rokmi, aby pomáhalo v integrácii prisťahovalcom z Pakistanu, má teraz širšiu úlohu pomáhať všetkým novým prisťahovalcom. Každý pondelok na stretnutiach nabáda rómskych rodičov, aby posielali svoje deti do školy.

Tridsaťsedemročný Mario Sandor z Rumunska, otec piatich detí, hovorí, že vo vlasti nemohol nájsť prácu a v Británii ju našiel. Sedemnásťročný Daniel Dunka, ktorý prišiel do Sheffieldu s ôsmimi súrodencami pred siedmimi rokmi, hovorí, že by chcel nejakú dobrú prácu, napríklad asistenta učiteľa. Iný 17-ročný mládenec, Patrick Pokuta, študuje na strednej škole. Ani jeden z nich nevidí, v čom je problém, ak večery trávia na ulici. "Nemáme kam inam ísť," hovoria.

Guardian končí svoju reportáž citovaním 10-ročného Slováka Christiana Kandráka, ktorý prišiel do Británie iba vo februári a sníva, že by sa chcel stať prekladateľom. "Chcem sa naučiť po anglicky, aby som zohnal dobrú prácu a dobre zarobil. Preto sem Slováci chodia," dodáva.

 

01 - Modified: 2005-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Politické vyjadrenia zneistili trh, koruna sa oslabila
01 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 02 - Modified: 2024-04-07 07:36:35 - Feat.: - Title: Slovenskí Rómovia v Bruseli vystúpili pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov 03 - Modified: 2024-03-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Načo sa snažiť, pre nich budeme stále len Cigáni. Ženy vo vlaku slovne napadli rómske deti, zastala si ich len sprievodkyňa 04 - Modified: 2024-03-04 12:12:36 - Feat.: - Title: Volvo ukázalo na slovenský problém 05 - Modified: 2024-02-29 10:24:06 - Feat.: - Title: Volvo má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo, vraví Tomáš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:52