StoryEditor

Sponzor dostal od Obamu odmenu. Kreslo veľvyslanca

15.08.2013, 00:00

Šéfoval investičnej spoločnosti kontrolujúcej miliardy dolárov, radil exprezidentovi Billovi Clintonovi a súčasnému šéfovi Bieleho domu Barackovi Obamovi sa postaral o 1,5 milióna dolárov na predvolebnú kampaň. Teraz sa manažér John B. Emerson dočkal od Obamu štedrej odmeny.

Stal sa totiž novým americkým veľvyslancom v Nemecku. „Prezident odklepol Emersonovi dôležité mesto pre celosvetovú ekonomiku, a vôbec ma to neprekvapuje. John bol ešte počas kampane veľmi rešpektovaný, najmä pre jeho politické skúsenosti a chápanie finančných trhov,“ povedal médiám hlavný pokladník Obamovej kampane Wade Randlett.

Kľúčový diplomat
Emerson bol finančným manažérom prezidentskej kampane v kľúčovom americkom štáte Kalifornia. Pri jeho výbere na post v Berlíne Obama stavil na jeho skúsenosti finančného manažéra. Práve výber ambasádora v tejto krajine bol pritom ostro sledovaný. „Kreslo veľvyslanca v Nemecku je pre Ameriku jeden z najkľúčovejších postov v Európe vôbec,“ povedal pre HN bývalý slovenský ambasádor v USA a prezident Slovenskej atlantickej komisie Rastislav Káčer.

Skúsený finančník a ostrieľaný právnik Emerson donedávna šéfoval klientskemu oddeleniu v spoločnosti Capital Guardian Trust Company. Dlhé roky pracoval aj na právnom úseku mesta Los Angeles a dodnes radí tamojšiemu starostovi v obchodných záležitostiach.

Zlom nastal v roku 1993, keď ho vtedajší prezident Clinton vymenoval za zástupcu svojho asistenta v Bielom dome. Finančný manažér neskôr uspel aj u Obamu. Ten ho v roku 2010 vymenoval za člena svojho poradného výboru pre obchodnú politiku. Svojej šance sa napokon chopil vlani, keď Obama znovu vyrazil do boja o kreslo lídra USA a Emerson mu pritom výrazne pomohol.

Milióny dolárov
Pol milióna až tri milióny dolárov na prezidentskú kampaň. Tak znie americký návod na to, ako dostať vysoké miesto v diplomatických službách. Platí to aj o Emersonovi, ktorý Obamovi zbieral dary od sponzorov v Kalifornii.

Emerson nie je sám, ďalší jeho kolegovia z prezidentskej kampane zamierili na diplomatické posty do Londýna či Paríža. „Zhruba jedna tretina veľvyslancov sa tam dostane na post takýmto spôsobom. V USA je to súčasť bežnej ústavnej praxe. Ide o transparentný spôsob, ktorý podlieha schváleniu v Kongrese. Získať posty však rozhodne nie je primárna motivácia sponzorov,“ tvrdí Káčer.

Obamov výber svojich verných na kľúčové posty vysvetľovali aj jeho spolustraníci.

„Väčšina z nich sú silní ľudia z biznisu, najlepší v tom, čo robili počas svojej vlastnej kariéry. Majú toho za sebou veľa a budú lojálni. Vedia sa chopiť príležitosti,“ povedal dlhoročný pokladník Demokratickej strany David Rosen. Oľga Gluštíková

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:31