StoryEditor

Medvedev navštívil Krym, Ukrajina to považuje za provokáciu

25.05.2014, 17:29
Autor:
tasr, stltasr, stl

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo rozhodný protest v súvislosti s návštevou ruského premiéra Dmitrija Medvedeva na Kryme.

Medvedev dnes pricestoval na dvojdňovú pracovnú návštevu na Krymský polostrov, ktorý sa v marci po kontroverznom referende o nezávislosti stal ďalším zo subjektov Ruskej federácie.

Ukrajinské MZV jeho návštevu v deň volieb prezidenta Ukrajiny označilo za "mimoriadnu trúfalosť a vedomú provokáciu" zo strany Ruskej federácie, ktorej cieľom je destabilizácia situácie na Ukrajine.

Kyjevský rezort diplomacie upozornil, že Medvedevova návšteva je v rozpore s nedávnymi výrokmi ruského prezidenta Vladimira Putin, ktorý vyhlásil, že Rusko má záujem na tom, aby voľby na Ukrajine mali pokojný priebeh.

Ako informovala agentúra UNIAN, Medvedev dnes v Simferopole navštívil úrad, ktorý miestnym obyvateľov vydáva ruské pasy, stretol sa s občanmi, ako aj s gubernátorom Sevastopola Sergejom Meňajlom. V pondelok má v pláne návštevu v detskom rekreačnom zariadení Artek na pobreží Čierneho mora, poradu s vicepremiérmi a predsedom proruskej krymskej vlády Sergejom Aksionovom.

Od marca ide o Medvedevovu druhú návštevu na Kryme - prvá sa konala 9. mája, keď sprevádzal prezidenta Vladimira Putina, s ktorým sa v rámci osláv Dňa víťazstva zúčastnili na slávnostnej prehliadke vojenskej flotily.

Anexia Krymského polostrova vyvolala najvážnejšiu krízu medzi Ruskom a Západom od skončenia studenej vojny pred viac ako 20 rokmi, ako aj zvýšenie napätia medzi Moskvou a novou vládou v Kyjeve.

Od prelomu februára a marca sa údajní príslušníci krymskej domobrany a uniformovaní neoznačení ozbrojenci zmocnili postupne všetkých vojenských objektov patriacich na Kryme ukrajinskej armáde. Časť ukrajinských vojakov a dôstojníkov neskôr vstúpila do služieb ruskej armády, ostatných ukrajinských vojakov kyjevská vláda 24. marca stiahla na pevninu.

Krymská republika a mesto Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie 18. marca, keď Putin a proruské vedenie polostrova podpísali v moskovskom Kremli zmluvu o ich pripojení k Rusku. Predchádzalo tomu 16. marca referendum o štatúte polostrova, v ktorom sa väčšina voličov vyslovila za jeho pripojenie k Rusku. Referendum iniciovalo nové silne proruské vedenie krymskej autonómie, ktoré neuznalo novú ukrajinskú vládu sformovanú po protivládnych nepokojoch.

Nové ukrajinské vedenie i Západ referendum a jeho výsledky odmietli uznať a za ohrozenie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny uvalili sériu sankcií, ktoré sa dotkli ruských i krymských predstaviteľov.

01 - Modified: 2006-05-31 15:24:00 - Feat.: 0 - Title: SDKÚ-DS dala na kampaň do 17. mája 23,7 milióna Sk
01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:09