StoryEditor

Vojna zúri aj na sociálnych sieťach. Izrael aj Hamas sa predháňajú v propagande

03.08.2014, 09:49
Srdcervúce videá, útok na city, satira, kreslené vtipy. Tým všetkým sa obe strany snažia strhnúť na svoju stranu priazeň svetovej verejnosti.

Neoddeliteľnou súčasťou konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas je vojnová propaganda a zúrivé ideologické strety v médiách a na sociálnych sieťach. Srdcervúce videá, útok na city, satira, kreslené vtipy. Tým všetkým sa obe strany tromfujú a snažia strhnúť na svoju stranu priazeň svetovej verejnosti. 

Vojna čísel

Súčasťou internetového boja je vojna čísiel: počty vypálených rakiet (vrátane počítadla, ako veľa či skôr ako málo času uplynulo od vypálenia poslednej rakety na Izrael), zničených domov i stratených životov. To sú hlavné argumenty oboch znepriatelených strán. Každá si však fakty interpretuje po svojom. Židovský štát dôsledne informuje o všetkých raketách vypálených teroristami na jeho území. Hamas zase zdôrazňuje predovšetkým počty civilistov zabitých pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy. 
Izraelská armáda denne prostredníctvom svojho twitterového účtu do sveta chrlí aktuálne informácie. Chce tak verejnosti poskytovať "informovanie v reálnom čase", píše BBC. 

Armáda podrobne informuje o všetkých raketách Hamasu, ktoré zneškodnil protiraketový systém. Správy typu: "Iron Dome zachytil sedem rakiet nad Aškelonom" sa objavujú prakticky denne (referujú o protiraketovom štíte ničiacom až 90% rakiet smerujúcich do obývaných miest). 

Armáda dokonca vytvorila špeciálnu aplikáciu, ktorá má ľuďom načrtnúť hypotetickú situáciu, že by sa stanovište Hamasu nachádzala pri hraniciach území ich štátu. Aplikácia vygeneruje grafiku znázorňujúcu okruh, do ktorého by rakety teroristov na dostrel. "Predstav si, že teroristi z Gazy sídli v tvojom susedstve a môžu odpáliť vražednú raketu M-302 na tvoj domov," píše sa na blogu armády. 

Brigády Hamasu Kásam, považované Západom vrátane EÚ za teroristickú organizáciu zase na Twitteri vedú detailné údaje o izraelských leteckých úderoch. Vojenské krídlo Hamasu prevádzkuje účty v arabčine či hebrejčine. Niektoré ich účty však Twitter zablokoval. Pomocou hashtag #GazaUnderAttack, #Gaza, #StopIsrael a #PrayForGaza sa snažia obhajovať svoje konanie a upozorňujú na kritickú situáciu palestínskych civilistov. 

Krv, smrť a nešťastie v obrazoch 

Pôsobivým prostriedkom propagandy sú videá a fotografie, najmä zachytávajúce následky útokov a ľudské obete. Ich logika je jednoduchá: čím sú zábery otrasnejšie a krvavejšie, tým skôr splnia svoj účel - zapôsobia na verejnosť, ktorá bude súcitiť s nevinnými obeťami. Sociálne siete šírenie takéhoto obsahu a možnosť "dosiahnuť" ním na mnohých používateľov výrazne uľahčujú. 

Hamas tak na Twitteri bežne zverejňuje fotografie zakrvavených mŕtvych detí zabitých pri izraelských náletoch, zničené domy, školy, mešity a smútiacich príbuzných obetí. Izrael zase sieť Flickr zásobuje fotkami svojich vojakov, zbraní, ktoré boli nájdené v dobytých stanovištiach Hamasu či zábery Izraelčanov utekajúcich do úkrytov pri ostreľovaní. 

Dôležitú úlohu hrajú tiež propagandistické videá. Izraelčania napríklad nedávno zverejnili video, v ktorom porovnávajú čas, za ktorý vrcholoví športovci obehnú bežeckú trať, s časom, ktorý majú obyvatelia na dobehnutie do krytu pri vyhlásení poplachu. "Pri raketovom útoku majú Izraelčania žijúci v blízkosti hraníc s Pásmom Gazy len pätnásť sekúnd na to, aby sa schovali do krytu. To by nestihol ani najrýchlejší človek na svete, "píše sa v komentári videa." Existuje veľa fotografií a videí zachytávajúcich výbuchy a ľudí vychádzajúcich z trosiek budov. Keď hovoríme o ich overovaní, ľudia sa hneď domnievajú, že ide o falzifikáty. V skutočnosti ide o pravdivé fotografie, ktoré však zachytávajú iný konflikt, "hovorí Chris Hamilton z BBC. 

Študenti svetu "vysvetľujú" ako rozumieť vojne 

Na izraelskej propagande okrem oficiálnych zdrojov pracuje aj rad dobrovoľníkov. Napríklad v študentskom spolku s názvom Hasbara war room, vo voľnom preklade "vojnová vysvetľovacia miestnosť", v izraelskom meste Herzliya sa schádzajú štyri stovky študentov, ktorých úlohou je prostredníctvom počítača propagovať záujmy Izraela. "Naším cieľom je vyslať do sveta jasný odkaz: Izrael má právo sa brániť," vyhlásil jeden zo študentov Lidor Bar David. 

Študenti ovládajú dohromady tridsať svetových jazykov. Aktívne sa zapájajú v rôznych diskusných fórach, na ktorých sa snažia pôsobiť ako bežní používatelia, píše The Independent. Na Facebooku lobbujú za zablokovanie protiizraelských profilov. A rozosielajú obrázky rakiet Hamasu, ktoré namaľovali traumatizované židovské deti, ktoré žijú v blízkosti hraníc s Gazou. 

Hovorte o tomto, zamlčte tamto 

Hamas nedávno publikoval video, v ktorom dáva obyvateľom Pásma Gazy pokyny, čo a ako zverejňovať na sociálnych sieťach. Vyzýva v ňom, aby ľudia nezverejňovali fotografie zbraní alebo rakiet Hamasu a aby vo svojich príspevkoch o obetiach vždy používali spojenie "nevinní civilisti". 

"Nie je nič zlé na tom zverejňovať zábery zranených ľudí," hovorí sa vo videu. 

Izraelski hovorcovia sa zase podľa The Independent pri informovaní o konflikte majú riadiť pokynmi, ktoré v roku 2009 spísal konzultant amerických republikánov Frank Luntz. Poskytol veľmi podrobný návrh, ako reagovať na problematické otázky, ktorým musia hovorcovia čeliť s ohľadom na to, komu sú odpovede určené. 

Za najdôležitejšie Luntz považuje dať najavo súcit s Palestínčanmi. Text dodáva celé vety, ktoré zaručia úspech. Za mimoriadne účinné Luntz označuje oznámenia typu: "Chcem sa najmä obrátiť na palestínske matky, ktoré prišli o svoje deti. Žiadni rodičia by nemali pochovávať svoje deti. "Hovorca má vždy zdôrazniť, že Izrael stojí o mier s Palestínčanmi, ale za veľmi užitočné sú považované výrazy ako" všetko má svoj ​​čas "alebo" krok za krokom". 

"Ideálna vojna" z novinárskeho hľadiska 

Podľa profesora mediálnej komunikácie Philipa Howarda z Washingtonskej univerzity sú si Izraelčania aj Palestínčania dobre vedomí, že ich konflikt je v centre medzinárodnej pozornosti a že ho na sociálnych sieťach sleduje ohromné ​​množstvo ľudí z celého sveta. "Najdôležitejšou časťou publika sú pre nich novinári, ktorí sledujú ich účty. Vedia, že jeden dobre načasovaný tweet dokáže ovplyvniť podobu spravodajstva," hovorí Howard. 

Mediálny expert Daniel Köppl upozorňuje, že súčasná propaganda, v ktorej sociálne siete zohrávajú kľúčovú úlohu, nie je až tak odlišná od propagandy používanej napríklad pred sto rokmi počas svetovej vojny. "Na sociálnych sieťach sa uplatňujú všetky princípy propagandy, ktoré fungovali aj predtým v klasických médiách. Princípy sú rovnaké: ukazovanie trpiacich detí, dramatickosť, propaganda náboženského charakteru, využívanie stereotypov, zosmiešňovanie, "povedal Köppl pre iDNES.cz. 
Vstupom na internet sa však propaganda nesmierne zrýchlila a získala rozmanitejšie nástroje, vďaka ktorým sú správy "viac na efekt".  "Preto vidíme toľko fotiek trpiacich detí a matiek, ktoré vyvolávajú súcit. Sila vizuálnej komunikácie je v tomto neprekonateľná, "dodáva Köppl. 

S trochou zveličenia sa dá povedať, že súčasný izraelsko-palestínsky konflikt je z pohľadu novinárov ideálnou vojnou. "Pre reportérov, ktorí tam idú, to nie je natoľko riskantné. V Izraeli majú infraštruktúru, môžu vysielať hneď. Keď to preženiem, môžu bývať v luxusnom hoteli a pritom informovať o vojnovom konflikte. Preto v médiách tento konflikt tak dobre funguje, "podotýka Köppl. 

Zdroj: iDNES.cz

01 - Modified: 2006-09-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S Českom to bude iné
01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 18:41:00 - Feat.: - Title: Z Rafahu ušlo pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou do 200-tisíc Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-25 17:29:41 - Feat.: - Title: Do Egypta od októbra utieklo z Pásma Gazy asi 100-tisíc Palestínčanov. Väčší počet Káhira odmietla 04 - Modified: 2024-04-25 16:19:35 - Feat.: - Title: USA a 17 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov a umožnil ukončiť krízu v Gaze 05 - Modified: 2024-04-25 14:48:01 - Feat.: - Title: Lídri 18 krajín vyzvali Hamas, aby prepustil rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:30